«Беркут» Президента i блок-пост для Януковича

12.08.2006
«Беркут» Президента i блок-пост для Януковича

      Коли після обрання Януковича Прем'єром Юрій Луценко лежав у палаті з діагнозом гіпертонічний криз, у нього з голови не йшла пісня «Океану Ельзи» — «Я не здамся без бою», а по телевізору крутили фільм «Холодне літо 53-го». Ці подробиці зі свого лікарняного нарешті повідомив сам перепризначений міністр внутрішніх справ на вчорашній прес-конференції в «Українських новинах», де ледь вмістилися всі бажаючі працівники пера i мікрофона.

      «Сподіваюся, що більшість громадян повірять у те, що мене ніколи не цікавило керівне крісло як ціль. На мою думку, влада — це колосальна відповідальність, особливо в МВС, особливо для людини, яка прийшла з Майдану», — пояснював колишній польовий командир Майдану своє рішення залишитися в уряді. I одразу ж вибачився перед своїми розчарованими симпатиками за те, що не дотримався свого слова, а вибрав почуття обов'язку перед почуттям політичної чистоти. Мовляв, треба ж продовжувати політику оновлення міліції і очищення суспільства від криміналітету, незалежно від того, чи є у братків партквитки, чи нема.

      Юрій Луценко добре виглядав i навіть іноді жартував, до того ж прийшов одягнений у сорочку спецпідрозділу «Беркут». Ніби натяк Рінату Ахметову, адже саме «беркутята» свого часу штурмували офіс його фірми «Люкс» за допомогою бронетранспортера. З іншого боку, тепер уже не пан Ахметов ходить до Луценка на чай, а навпаки: «Мене запросив на розмову Рінат Ахметов — такий простий депутат від Партії регіонів, сказав, що зі мною хоче зустрітися Янукович. Знаєте, така цікава форма запрошення. Ми також пили чай, така взаємна ввічливість від Ахметова мене радує. На зустрічі йшлося про моє призначення міністром за наполяганням Президента. Я сказав, що зранку буду в Президента і подам заяву про самовідвід. Якщо він наполягатиме, то залишусь лише за умови продовження своєї кадрової політики і пріоритетів».

      Але Президент не схотів міняти керівника МВС, як відомо, не дав призначити на цю посаду людину від коаліції, а зберіг її за собою. Луценко каже, що пропонував Президенту дві цивільні кандидатури на своє крісло i подав заяву про самовідвід минулої п'ятниці вранці, однак Вiктор Ющенко її не прийняв. «Президент вважає, що мої особисті політичні симпатії мають поступитися місцем роботі в ім'я служби і в ім'я безпеки громадян», — наголосив Луценко i додав, що відтепер він як людина Президента буде блок-постом для недемократичних сил чи спроб відновлення корупційних схем тощо.

      «Я відразу сказав Віктору Федоровичу, що ніщо мене не зупинить, якщо буде встановлено причетність до скоєння злочину члена будь-якої команди: чи тої, що знаходиться в опозиції, чи тієї, що знаходиться у владі», — каже Луценко. Янукович нібито йому відповів, що він теж за закон i порядок.

      Але міністр із трьох урядів (Тимошенко—Єханурова—Януковича) може подати у відставку, якщо йому не дадуть можливості проводити нинішній курс або даватимуть незаконні накази. Якщо від Януковича йому надійде команда «фас» або «стоп», він відмовиться її виконувати. Саме так, за словами Луценка, було на початку прем'єрства Тимошенко, але пані Юля тоді зрозуміла його позицію. Якщо ж в уряді Януковича його не зрозуміють i наполягатимуть, він подасть у відставку. Але ж не все так погано, на думку міністра, бо «уряд Януковича — це ще не «консолідець», як дехто жартує, а уряд компромісів та мирного співіснування» колишніх супротивників.

      Щоправда, уряд Януковича у Луценка «не викликає позитивних емоцій», бо там зібралося чимало «клієнтів» не лише МВС, а й СБУ та Генпрокуратури. Але міністр намагатиметься мирно співіснувати з ними, хоча йому «дещо некомфортно знаходитись на засіданні уряду», важко i неприємно.

      У той же час Юрій Луценко радить представникам старого режиму, які оголошені в міждержавний розшук, не поспішати повертатися в Україну, адже справи щодо деяких осіб, які, можливо, вже збираються повернутися в Україну, все ще лежать у шухлядах МВС. «Я б їм не рекомендував випробовувати наші можливості в цей час. Якщо вони вже обрали «біженство», то хай там залишаються», — зазначив Луценко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>