Єдиний у трьох вимірах

10.08.2006

      Книжки про Гаррі Поттера читати і то страшно. Екранізація творів Джоан Ролінг нагадує нову дитячу класику жахливчиків — на  домашньому екрані ще нічого, а в кінотеатрі — стра-а-ашно, аж жах! Але наступного літа на прихильників Гаррі чекає нове випробування — українська кінокомпанія «Тріумф» і канадська корпорація IMAX презентацію першого в Україні 3D-кінотеатру розпочнуть фільмом «Гаррі Поттер і Орден Фенікса». Це перший блокбастер, який випустять одночасно у звичайному форматі й у 3D. За інформацією Korrespondent.net, дві компанії оприлюднили плани побудувати до кінця 2008 року два 3D-кінотеатри, і  перший збираються відкрити в Києві влітку наступного року.

      Формат IMAX в 1970 році розробила група канадських учених. Середній екран IMAX зазвичай має розміри 18 на 24 см, схожий на вигнуту сферу і має латексне або металізоване покриття. Це дозволяє зробити зображення  в кілька разів якіснішим, ніж у звичайних кінотеатрах. Оскільки екран набагато перевищує можливості периферійного зору людини, глядачі забувають про кордони екрана і ніби опиняються всередині кадру.

      Сьогодні в 36 країнах світу працюють 260 постійних кінотеатрів IMAX, але донедавна головною проблемою нової технології була обмежена кількість фільмів у форматі 3D — їх треба було знімати спеціально. Цього року з'явилася технологія переводу ігрового фільму, знятого на плівку, в 3D-формат, а це відкриває необмежені можливості для розвитку «тривимірних» кінотеатрів, бо безмежно розширює репертуар.