Мораль і танці

10.08.2006
Мораль і танці

Джеймі Фокс з екранним напарником Коліном Фарреллом.

      Двоє напарників-копів, готових покласти життя заради справедливості — білий, нахаба і балагур, та чорношкірий, розважливий та серйозний. А ще — багато стрілянини, перегони на крутих машинах, спецефекти і кохання. Знайомий сюжет? Справді, у такому ж дусі знімається переважна частина поліцейських бойовиків. Однак якщо режисером фільму є Майкл Манн, про затертість і банальність варто забути. Так, спецефекти-стрілянина-кохання в наявності, але головними залишаються все-таки люди.

      Люди — це детективи Джеймс «Сонні» Крокет у виконанні Коліна Фаррелла і Рікардо «Ріко» Таббс, чию роль зіграв Джеймі Фокс. Напарники багато років працюють під прикриттям і мають неабияке завдання: вивести на чисту воду найпотужніший наркосиндикат США. Завдання не з легких, а тут іще красунчик Сонні, як навмисне, по вуха закохується у дружину головного наркобарона, чарівну Ізабеллу. У Ріко ситуація теж не з легких: через постійну відсутність удома й сповнений таємничістю стиль життя у нього дедалі більше псуються стосунки з його дівчиною, системним аналітиком Труді. Словом, є на що подивитися і над чим подумати. Недарма в американському прокаті блокбастер «Поліція Маямі: Відділ моралі» в один з уїк-ендів обігнав за касовими зборами навіть «Піратів Карибського моря».

      Щоправда, про «Поліцію...» є й інші думки. Дехто, пішовши на кіносеанс, навіть не досидів до кінця. Чому? Відомо, на колір і смак товариш не всяк. І для того, щоб дізнатися, вартий цей фільм вашої уваги чи ні, не залишається нічого іншого, крім як побачити його на власні очі. Саме в цьому, мабуть, і полягає завдання знімальної групи справді касового кіно: викликати навколо свого фільму дискусію і змусити глядача хоч-не-хоч прийти до кінотеатру.

      До речі, незважаючи на цілком маямські пейзажі, зйомки повнометражної версії однойменного телесеріалу проходили переважно в Домініканській Республіці — так виявилося значно дешевше. Після того як «оскароносна» зірка фільмів «Рей» та «Морпіхи» Джеймі Фокс та красунчик «Александр» Колін Фаррелл були затверджені на головні ролі, сценаристи навіть трохи підправили сценарій, аби Крокет і Таббс стали ще більше схожими на акторів.

      «Манн змусив нас із Фоксом багато часу провести у бригаді цілком реальних копів, які працюють під прикриттям, тож ми мали нагоду відчути на власній шкурі, якою складною й небезпечною є робота поліцейських, — розповідає Колін Фаррелл. — Уявляєте, одного дня ми навіть брали участь в операції затримання колумбійських наркоторговців, які переправляли 40 кг кокаїну! Словом, після тижня «вживання в роль» у реальних умовах копи сказали, що ми справді готові зніматися в цьому фільмі»

      Але найскладнішим, за словами Фаррелла, для нього були зовсім не перестрілки з бандитами, а... уроки танцю. Річ у тім, що за сюжетом його герой має танцювати сальсу з «наркобаронесою» у виконанні Гонг Лі. «Це, мабуть, було справді жалюгідне видовище — спостерігати за тим, як справжній ірландець намагається витинати сальсу! — бідкається Колін. — Будете сміятися, але для того, аби більш-менш пристойно продемонструвати на екрані кілька па, мені (і, звісно, бідолашній Гонг, яка також вимушено мучилася через мою незграбність) довелося тренуватися майже три місяці! Проте я собою задоволений — вийшло майже бездоганно. Як на ірландця, звісно».