Володимир Стретович: Мороза треба швидше викидати на звалище історії

01.08.2006
Володимир Стретович: Мороза треба швидше викидати на звалище історії

       Взагалі Володимира Стретовича можна назвати аксакалом парламентської «правової» діяльності. У Верховній Раді ІІ скликання він був головою Комітету з питань правової політики і судово-правової реформи. У минулій Верховній Раді очолював Комітет iз питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією. Що й казати — завдання не з легких. Переобравшись до парламенту V скликання, він очолив Комітет iз питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Перше інтерв'ю на «новій-старій» посаді лідер партії «Християнсько-демократичний союз», один із фундаторів блоку «Наша Україна» дав саме «Україні молодій».

 

      — Володимире Миколайовичу, чим для вас стала посада голови парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності?

      — Для мене ця посада — новий етап у служіннi українській спільноті й українському громадянинові. Попередні роки, будучи головою парламентського комітету, я займався боротьбою з корупцією, правовою політикою. Тепер на мене лягає обов'язок забезпечити законодавче реформування правоохоронної системи, Служби безпеки, прокуратури, митниці, податкової служби. На майбутні п'ять років бачу основним своїм завданням, щоб комітет, який я очолюю, ефективно працював і допомагав Верховній Раді успішно ухвалювати рішення.

      — З чого почнете свою роботу, які ідеї втілюватимете найперше?

      — Ми продовжуватимемо те, що вже напрацьовано. Зараз проблемою номер один є прийняття нової редакції Кримінально-процесуального кодексу, який повинен чітко закріпити конституційні права особи під час її кримінального переслідування та під час здійснення кримінально-правових дій. Крім цього, ми займатимемося реформуванням прокуратури, створенням відповідного окремого слідчого органу. Це ж стосується і Служби безпеки, а також — внесення нових правил щодо еміграції. Ми почнемо з того, що слідство повинно бути окремо від прокуратури, частково забране у міліції. Цим займатимуться особи, які одночасно будуть приймати рішення про порушення кримінальної справи, вестимуть слідство тощо.

      — А міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, навпаки, пропонує все слідство передати міліції...

      — Це позиція міністра внутрішніх справ... Що стосується діяльності податкової міліції, то я переконаний, що її функції треба передавати загальній міліції, а вона повинна вести справи як кримінальний злочин. У податківців не повинно бути  міліції, як карного органу, який влаштовує «маски-шоу», виконує якісь замовлення та начебто таким чином терміново поповнює бюджет. Це повинно бути проблемою міністерства фінансів.

      Відносно міграційної служби. Для того щоб контролювати рух громадян — прибуття, відбуття, — повинна бути спеціальна служба, яка працюватиме у складі Міністерства юстиції.

      Думаю, що ми до цього дійдемо. Служба безпеки України повинна виконувати свої функції з розвідки та контррозвідки, а не боротися з корупцією. Скажу відверто, що за 12 років політичної діяльності я не чув, щоб СБУ досягла якогось великого результату в боротьбі з корупцією. Але відповідні структури в центрі та місцях є. При цьому досвід засвідчує, що вони є «дахом» для різних сумнівних оборудок. Над цим треба буде працювати. Все буде в процесі розгортатися в поточну діяльність: ратифікацію конвенцій, міжнародних договорів, прийняття законів.

      — Вашим заступником у комітеті став колишній Генпрокурор Святослав Піскун. Свого часу ви його жорстко та часто критикували за роботу в Генеральній прокуратурі. Як складеться тепер ваша співпраця?

      — Якщо сьогодні названа особа є народним депутатом, то в мене немає підстав не співпрацювати з ним. Він обраний частиною українського народу й має таку ж саму легітимацію, як і я. Його досвід може бути використаний для удосконалення законопроектів, які будуть надходити до комітету. Водночас я не думаю, що в нас складуться теплі, дружні людські стосунки. Оскільки, знаючи «кредитну історію» Святослава Михайловича, я не можу собі цього дозволити з морально-етичних міркувань.

      — Чи дасть змогу розклад політичних і професійних сил  у Комітеті продуктивно працювати над нелегким завданням — реформуванням правоохоронної системи?

      — Сьогодні розклад дозволить це здійснити. Біда в іншому – більшість у парламенті належить не тим силам, які зацікавлені, щоб таке реформування відбулося. Тут треба шукати компроміс, у тому числі впливати через депутатів-професіоналів. Я задоволений професійністю членів нашого комітету. Я буду переконувати в необхідності прийняття законопроектів, а відтак є всі шанси змінити нашу правову систему, наблизивши до потреб людини.

      — Керуючи Комітетом з боротьби з корупцією й оргзлочинністю, ви часто порівнювали себе з Дон Кіхотом. Чи не боротиметеся й тепер із вітряками, адже правоохоронна система, мабуть, найконсервативніша? 

      — Я буду добросовісно виконувати покладені на мене обов'язки щодо створення відповідної законодавчої бази для діяльності правоохоронних органів України,  а також — у здійсненні контрольних функцій парламенту. Голова парламентського комітету є керівником функціонального робочого органу, який забезпечує підготовку питань до розгляду Верховною Радою. Остаточне рішення приймає парламент. Я буду використовувати всю свою правову, фахову, політичну аргументацію для того, щоб відповідні рішення були ухвалені. Що стосується контролю за правоохоронними органами, то моя позиція залишається незмінною — dura lex sed lex. Який би не був закон, але це закон, і його повинні дотримуватися всі, особливо ті, хто повинен стояти на його сторожі.

      — Як політик, голова Християнсько-демократичного союзу як ви ставитеся до ідеї розпуску Верховної Ради України?

      — Виходячи з того, що зробив новоявлений спікер парламенту Олександр Мороз, iз політичних мотивів виступаю за те, що такі факти не можуть бути пробачені. За це треба відповідати. Своїм вчинком він на 180 градусів розвернув усю внутрішню політику держави та змусив суспільство здригнутися від думки, що ж буде далі? Переконаний, що після виборів Україна з полегшенням дізналася, що наш курс не міняється, напрямки визначені, методи виписані. Тепер це все може бути змінено в непередбачувану сторону. За це можна «дякувати» тільки новоявленому Голові Верховної Ради (він говорить, що ніколи не буде просто спікером).

      Із цих мотивів — щоб ніколи не було у майбутньому подібних речей — я б пішов на дострокові вибори. Але як правник можу сказати, що з юридичної точки зору розпуск парламенту повинен мати відповідне правове підгрунтя.

      — На вашу думку, в чому причина поразки демократичних «помаранчевих» сил?

      — Поразка демократичних сил відбулася тоді, коли Мороз зрадив коаліцію, навіть не попередивши про свої наміри. Тоді настала трагедія Помаранчевої революції, трагедія нинішнього українського політикуму. Олександр Мороз показав, що він не доріс до усвідомлення народом завдань. Його треба якомога швидше викидати на звалище історії. Тому я й говорив про припинення діяльності цього парламенту.

      — Яка позиція ХДС як складової блоку «Наша Україна» щодо формування «широкої» коаліції?

      — Християнсько-демократичний союз заявив, що не піде в коаліцію з комуністами та соціалістами. Це для нас принципове питання. Найперше — з ідеологічних, а по-друге — з етичних міркувань. Якщо цих суб'єктів не буде в коаліції, то ми зможемо вести дискусію з іншою частиною парламенту, яка також складається з представників народу. На певних, звичайно, умовах, висловлюючи свої побажання.

      — Віктор Янукович буде Прем'єр-міністром України?

      — Все йде до того. У Президента щодо цього немає поля для маневру.

      — На осінь суспільно-політична ситуація стабілізується чи навпаки — загостриться?

      — У хворих людей загострення буває весняне та осіннє. Я не виключаю, що восени може відбутися «осінній наступ трудящих», коли завершаться сільськогосподарські роботи, відпустки, і в людей з'явиться багато часу. Цим спробують скористатися ті політичні сили, які можуть «свиснути у свисток». Сподіваюся, що на той момент економічна ситуація буде не настільки критичною й збереже рівновагу.

      — Яка доля чекає блок «Наша Україна», куди входить і ваша партія?

      — Усе залежатиме від того, на яких умовах відбудеться входження в коаліцію. Якщо «Наша Україна» приєднається до «Регіонів» на принизливих умовах, то вона може навіть розколотися рівно навпіл: частина піде у владу, а частина — в опозицію, не поступаючись своїми принципами.

Розмовляв Юрій ДОРОШЕНКО.
  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>