Бургомістра «закують» у ланцюги

29.07.2006
Бургомістра «закують» у ланцюги

Так виглядав ланцюг бургомістра раніше.

      Усім міським головам невдовзі надягатимуть відновлений ланцюг бургомістра як символ всенародної поваги та відповідальності перед виборцями. Історики знайшли копію зображення ланцюга бургомістра, виготовленого до 500-річного ювілею Чернівців. Першим його вдягнув Фелікс фон Фюрт, а після розпаду Австро-Угорської імперії реліквія загубилася. Нещодавно її віднайшов знаний у краї історик Сергій Осачук.

      Ошатно виглядав ланцюг бургомістра, виготовлений у 1908 році. Із гербами Чернівців, Буковини та Австро-Угорської імперії. Він був символом поваги та пошани до людини, обраної керувати містом. У різні часи його носили чимало міських владників, потім коштовність загубилася. До 600-річчя Чернівців її вирішили відновити, як і традицію вішати ланцюг на шию новообраному меровi.«Ми його поновимо, — запевняє радник чернівецького міського голови Володимир Килинич, — і він буде передаватися від міського голови до міського голови».

      Уже сьогодні на розгляд Громадської ради запропоновано два ескізи ланцюга бургомістра. Приймаються й інші варіанти. Найкращий втілять у життя. Щоправда, ланцюг навряд чи буде виготовлений із золота та коштовного каміння, тепер це — просто символ, а не коштовність. На думку Володимира Килинича, він символізуватиме довіру та повагу громадян до всенародно обраного міського голови, а з іншого боку — величезну відповідальність перед громадою.

      Поки невідомо, як саме виглядатиме «знак пошани». Громадська рада з підготовки 600-річчя міста звернулась до чернівчан із проханням повідомити будь-які відомі їм дані стосовно ланцюга — буковинські митці також серйозно поставились до ідеї відновити та виготовити ланцюг бургомістра. Вони нададуть комісії свої ескізи відновленого ланцюга.