Куплю жахи на Жовтневій!

22.07.2006

      ...Тієї ночі мешканців вулиці Жовтневої у курортному Бердянську розбудив страшний гуркіт. У будинках зникло світло. Вийшли на вулицю — а навпроти будинку № 16 лежить збита опора лінії електропередач, неподалік — легковик колесами догори. У темряві важко було розгледіти, що то за чоловіки метушилися. Від чоловіка, що почав розганяти людей, тхнуло спиртним, кажуть очевидці. Мешканці ж не розходилися, позаяк боялися (менталітет!), що потім не знайдеш крайнього, аби за його кошт відновити електропостачання. Одна жінка в пітьмі наступила на фірмовий кашкет, який, очевидно, злетів з якогось «правопохоронця». Ще дужче люди насторожилися, коли з-під машини почулися якісь звуки. Винуватці ДТП висловили припущення, що під колеса потрапив пес. Коли ж карета «швидкої» повезла потерпілих чоловіків до міського шпиталю, люди знайшли поруч, у траві, молоду вагітну жінку. Мертвою. Пізніше з'ясується, що пологи мали наступити за тиждень—два.

      Знаково, що нічну ДТП щотижнева міліцейська статистика спершу «проігнорувала». Випадково? За кілька днів мовчання начальник міської філії ДАІ Олександр Облонський визнав факт аварії. За його версією, ДАІшник під ранок повертався з Бердянської коси і сидів поруч із жінкою у салоні. Кермував «Опелем» інший. Водій таки не справився з керуванням іномаркою і в районі пляжу № 3 збив опору ЛЕП. За фактом нічної ДТП, внаслідок якої загинула людина, порушено карну справу. Відповідатиме цивільний водій?

      Питань багато. Зі слів завідувача служби «швидкої допомоги» Олександра Горбунова, на місце ДТП бригада прибула оперативно, однак там уже була міліція. Дивовижна для міліціянтів оперативність! Медики відбули з потерпілими чоловіками (в одного з них — струс мозку); тіло ж померлої від травм жінки залишилося в траві.

      Особу потерпілої встановили швидко: Надія Полуян, уродженка Новомиколаївки. Останні п'ять років мешкала в Бердянську, де вступила у цивільний шлюб з Олександром Слуцьким. Удвох молодята виховували дворічного Руслана. Сашко сумнівається, що Надя добровільно опинилася в легковику з незнайомими чоловіками. О шостій ранку він занепокоївся і зателефонував дружині на мобільний. Слухавку взяв міліціонер і порадив швидше приїхати на Жовтневу, 16. Там йому ніхто нічого не пояснив. «Я сам відкинув ковдру і побачив, що Надя мертва. А машина вже стояла на колесах. Без лобового скла і дверей зі сторони водія», — розповідає пан Слуцький.

      Минуло декілька днів, і очевидці жахів на вулиці Жовтневій почали затято відмовлятися від свідчень, навіть записаних на диктофон (саме тому  розповіді про ДТП не персоніфіковано). Не вдалося залякати хіба що Олександра Слуцького. Зі шпальт газети «Бердянськ діловий» він навіть стверджує, що і за кермом, і в салоні «Опеля» були співробітники ДАІ, яких днями звільнено «заднім» числом, аби не плямувати честь мундира. Чи ж так це? Прес-офіцер МВВС Ігор Горецький переконував у своїй непоінформованості — в Запорізькому облДАІ, мовляв, свій відділ кадрів. Не вдалося «УМ» хоч щось з'ясувати у прокурора Бердянська Леоніда Василенка. Насторожує, що пан Василенко відмовив кореспонденту «України молодої» в оперативному коментарі: «День прийому в мене завтра, після 15.00... Зараз? Я терміново виїжджаю. Надішліть інформаційний запит — як це положено». Чи ж насправді квапився прокурор у нагальних справах? За годину автор ще раз набрав номер його телефона — пан Василенко і не думав відриватися від свого шкіряного крісла. Вочевидь, потрібно було якось відшити журналіста, який «не тим» цікавиться.

      Відомо, що після того як під колесами легковика загинула вагітна жінка, фактичний убивця спробував купити мовчання її чоловіка. Чи були такі ж «гінці» в кабінеті прокурора? Нічого не можу стверджувати, доводиться оперувати припущеннями. І твердженням потерпілої сторони. «Моїй кумі запропонували тисячу доларів, аби ми не мали ніяких претензій, — каже Олександр Слуцький. — Я не погодився. Перепитали: чого я хочу? Відповів, що машину і права. Вони погодилися і...зникли. Потім я дізнався, що батьки Надійки з ними і розмовляти не захотіли. А на моїх руках лишився Руслан. Шлюб ми не оформляли, і тепер допомогу на сина не можу одержати».

      Важко здогадатися, яким буде подальший перебіг подій. Але таки недарма Президент Віктор Ющенко відгукнувся на прохання Колегії облдержадміністрації, і міжвідомча комісія з Києва розбиратиметься з причинами «кримінального лідерства» запорізького регіону. Тільки чи ж розбереться?.. Нещодавно Запоріжжя відвідав заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов. Генерал-майор оперував винятково позитивним фактажем. Підраховано навіть, що рівень «розкриття злочинів на одного міліціонера в Запорізькій області на чотири відсотки вищий, аніж у цілому по країні». Заступник міністра дав зрозуміти мас-медійникам (і міжвідомчій комісії?), що у його відомства немає претензій до головного міліціянта області Віктора Ольховського, розкритикованого «губернатором» Євгеном Червоненком. Схоже, що запорізька міліція, попри розгул криміналітету в регіоні, так і залишиться «біленькою і пухнастою». Відтак нічна ДТП на вулиці Жовтневій — не остання ланка у ланцюжку «затуманених» злочинів.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>