Дожити до ночі понеділка

22.07.2006
Дожити до ночі понеділка

Пiкет на Банковiй. Ще не пiзно врятувати. (Фото Iрини ЧЕРЕПИНСЬКОЇ.)

      Година «ікс» наближається — це 00:00 вівторка, 25 липня. Саме цим числом Президент Віктор Ющенко може датувати свій указ про розпуск нинішньої Верховної Ради й призначення дострокових виборів. Якщо, звісно, до того часу він не схвалить кандидатуру Віктора Януковича від «антикризової» коаліції й не відправить її назад  у парламент для голосування, тобто Янукович буде затверджений менш як через 60 днів після відставки уряду Єханурова.

      Побоюючись через неприйнятний для себе розвиток подій, «антикризова» коаліція вчора провела через парламент (щоправда, не всіма своїми 243 голосами, а 237 «за») постанову про призначення пленарного засідання на понеділок, 24 липня. Фактично, ВР уперше працюватиме в такий «важкий день календаря». А все — для того, щоб устигнути із затвердженням Януковича до «дедлайну». У середовищі КПРС крутяться думки й про те, щоб голосувати за Прем'єра-«регіонала» навіть без президентської візи, передбаченої Конституцією.

      А Президент Ющенко, за даними з Банкової, не просто зважує всі «за» і «проти» співіснування з двічі судимим Прем'єр-міністром, а й готує для «донецьких» жорсткі умови. Глава держави припускає, що на Януковича він міг би погодитися лише в тому випадку, коли його коаліція підпише меморандум, у якому гарантуватиметься незмінність демократичного, євроінтеграційного курсу України, участь Президента та його сил у формуванні кадрових позицій в уряді, недопущення назад в уряд скомпрометованих режимом Кучми осіб, неприпустимість насадження другої державної мови тощо.

      З одного боку, обговорення такого документа — це ще один спосіб виграти час до настання 25 липня, з іншого — «регіоналам» буде непросто погодитися на подібний пiдхiд Президента. Тож Ющенко матиме додаткові підстави видати указ про перевибори й сподіватися на реванш коаліції чи й єдиного блоку у складі «НУ»й БЮТ. А поки що — дуже симптоматичним було незадоволення Януковича позавчора, після виходу на Банкову з переговорів із Ющенком.

      Поки що «коаліціянти» очікують від Президента конструктиву й подання їм «підписаного» Януковича в понеділок. Але при цьому і лякають (як соціаліст Рудьковський — загрозою імпічменту), і «підмазують» (як депутат із «Регіонів» Володимир Зубанов, котрий сказав, що його партія не проти бачити серед членів майбутнього уряду «нашоукраїнців» Юрія Єханурова, Арсенія Яценюка та Анатолія Кінаха — трьох «досвідчених професіоналів, які мають великий досвід роботи в уряді і знають ситуацію на сьогоднішній день»).

      Президент використовує для розгляду всі відведені йому Основним Законом 15 днів; у секретаріаті Президента вивчають усі необхідні документи щодо кандидатури Віктора Януковича на посаду Прем'єр-міністра, подані лише за другим разом (спочатку «коаліціянти» прислали неповний набір досьє на В.Я., тож змушені були за вказівкою Банкової досилати біографію, декларацію про доходи, інші відомості).

      Але ніхто не знає, що супротивник запланував насправді, які козирі він готується дістати з рукава і якими картами зіграє. У кожного — своя гра, кожна зі сторін враховує можливість «кидка», тож напруження наростає.

      Очікуються навіть надзвичайні ситуації. Зокрема, Міністерство внутрішніх справ володіє інформацією, що в день теоретичного розпуску парламенту радикально налаштовані політичні сили планують блокувати рух автотранспорту. Як заявив в інтерв'ю газеті «Дело» глава МВС Юрій Луценко, «на всіх основних магістралях країни планується виставити вантажні автомобілі у всіх напрямках руху; може бути задіяно безліч активістів. МВС буде надзвичайно складно протидіяти таким акціям. Ми не зможемо припинити її технічно. У зв'язку з цим міністр звернувся через ЗМІ до організаторів акції із заявою, що міліція не піде на розгін демонстрантів і не стане «силою розтягувати КамАЗи», «але ми можемо притягти до відповідальності власників автотранспортних засобів за блокування доріг. Постраждають власники автотранспорту, що свідомо підуть на блокування доріг».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>