Барбі — для хліба, а не для видовищ

20.07.2006
Барбі — для хліба, а не для видовищ

Лялька від Катерини Ющенко — справжня українка. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Чи любите ви чорний хліб? Купуєте чверть, половинку чи цілу хлібину? На щастя, більшість із нас має достатньо грошей на два—три буханці в день, і ми рідко замислюємося над тим, що дітям вулиці, яких ми сприймаємо як потенційних злочинців та крадіїв, не вистачає грошей, у першу чергу, на їжу. Міжнародна благодійна організація «Служба порятунку дітей» знаходить маленьких жебраків, годує, лікує їх, а потім допомагає повернутися у сім’ю або влаштуватися на роботу. А для того щоб закінчити ремонт у медичному центрі і працювати на повну потужність, «Службі порятунку дітей» необхідно 50 тисяч доларів.

      Креативна група в особі компанії «EURO RSCG Київ» запропонувала звернутися по допомогу до українських політиків, співаків, спортсменів, тобто людей, які є взірцем успішності для кожної дитини. Для цього відомим людям запропонували одягнути ляльку Барбі в костюм власного дизайну. Iграшки продадуть на аукціоні, а гроші віддадуть «Службі порятунку дітей» на облаштування медичного центру. Таку пропозицію з радістю прийняли Катерина Ющенко, Юлія Тимошенко, Руслана, Ані Лорак, Тіна Кароль, Микола Томенко. Одягати ляльок погодилися також дизайнери Олександр Гапчук, Лілія Пустовіт, гурт «Океан Ельзи», Ірина Білик, Вєрка Сердючка, Богдан Бенюк та російські актори Федір Бондарчук i Євген Міронов.

      Фантазії українських «віпів» не було меж: соліст гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин назвав свою ляльку «Друся», а українська співачка Гайтана обрала собі Барбі-мулатку, яка, судячи з усього, теж має афро-українське коріння. Згідно з ідеєю організаторів акції, ляльок розмістили на полицях для хліба поряд із квітами та чорними буханцями, які асоціюються з крайньою бідністю. Лялька уособлює мрію кожної дитини, а хліб — її щоденну проблему виживання.

      Акція «Подаруй дитині майбутнє» — тільки перший крок до вирішення проблеми захисту дітей вулиці. Наразі кожен має можливість допомогти цим дітям через «Службу порятунку», варто лише завітати на виставку, яка проходить із 17 по 23 липня у галереї «Да Вінчі» по вулиці Богдана Хмельницького 17/52. У приміщенні галереї встановлено спеціальні кеш-бокси, куди можна вкинути свою лепту, а хто бажає придбати собі ляльку, повинен взяти участь в аукціоні, що відбудеться 23 липня о 19.00 за участі новоспечених модельєрів та маленьких вихованців «Служби порятунку дітей». Стартова ціна кожної ляльки 500 доларів. До 23 липня у галерею щовечора будуть навідуватися власники Барбі, щоб провідати своїх лялечок та поспілкуватися з відвідувачами виставки.

      Президент організації «Служба порятунку дітей» Микола Кулеба сподівається на успішність цієї акції. Адже покликана вона допомогти дітям. Пан Микола каже, що багато дітей вулиці хворіють на сифіліс, хвороби шкiри, тому й лікування потребують недешевого. Сьогодні у медико-соціальному центрі «Служба порятунку дітей» перебуває лише 14 маленьких пацієнтів, а ця акція дозволить значно розширити можливості центру. 

       Працівники «Служба порятунку дітей» створили унікальну модель соціально-реабілітаційного центру для безпритульних дітей, але головним завданням вони вважають передачу свого досвіду державі, яка зможе поширити мережу таких центрів по всіх регіонах України, адже поки що «Служба» діє лише у Києві.