Остання підніжка потяга

20.07.2006
Остання підніжка потяга

За звання чемпіона знову боротимуться «Динамо» й «Шахтар». (Олександра ПРИХОДЬКА.)

      До старту чергової національної першості серед команд вищої ліги залишилися лічені години, а склад її учасників затвердили лише у вівторок. Професійна футбольна ліга України, яка проводить чемпіонат, зробила зворотну рокіровку: повернула до «вишки» «Кривбас», а «Волинь» знову опустила до першої ліги. Криворіжці, яких ледь було не «поховали», у пожежному порядку таки зуміли знайти кількох спонсорів, а ті гарантували ПФЛ стабільне фінансування команди впродовж усього сезону. Через це Апеляційний комітет відмінив рішення Атестаційної комісії, що не допустила «Кривбас» до участі в чемпіонаті. Лучанам же, які вже готувалися прибути на матч першого туру до Донецька, доведеться повернутися обличчям до реалій нашого другого за рангом дивізіону. Така ситуацiя нашого фінансово неблагополучного футболу.

      Наставником команди з Кривого Рогу наразі залишиться Олександр Косевич, але, за словами президента клубу Сергія Поліщука, остаточно тренерське питання буде вирішено наступного тижня.

      Стояло воно на порядку денному й у Алчевську, але «Сталь» знашла собі тренера буквально за два дні до старту чемпіонату. Після несподіваного відходу Миколи Павлова, котрий не прийняв умов організації футбольного господарства в замерзлому місті, «сталевари» звернулися до послуг уже відомого в Україні голландця Тома Каанена, котрий раніше тренував донецький «Металург».

      Щодо прогнозів на підсумок першості, то тут із 99-відсотковою точністю можна робити ставку на перемогу одного з двох грандів — «Динамо» або «Шахтаря». Гідних конкурентів цим двом командам наразі не видно, й відрив від третього місця знову обіцяє бути непристойним. Перше побачення двох команд у новому сезоні вже відбулося — в Одесі в напівтренувальному режимі суперкубок країни виграли динамівці, а вдруге чемпіон і віце-чемпіон поміряються силами аж 5 листопада в Києві, в матчі 13-го туру.

      До зимової паузи команди зіграють перше коло й один тур другого, а також визначать півфіналістів національного Кубка. Календар другого кола точно повторюватиме розклад першої половини чемпіонату.

      Ліміт на легіонерів наразі залишився незмінним — не більше восьми іноземців на полі, але, подейкують, його можуть зменшити під час зимової паузи.

      Хочеться сподіватися, що цієї осені наші гранди не залишать нас без Ліги чемпіонів і нам буде за кого вболівати на груповій стадії Кубка УЄФА.

      Національна збірна вже на початку вересня візьме участь у кваліфікації чемпіонату Європи, а молодіжна — й того раніше, в середині серпня.