Ще кілька тижнів агресії

19.07.2006
Ще кілька тижнів агресії

Горить порт Бейрута, «розстрiляний» iзраїльськими лiтаками. (Фото РЕЙТЕР.)

      Восьмий день поспіль тривають бомбардування Лівану. Учора над ранок Ізраїль здійснив понад 50 нальотів на цілі в Лівані. Головні удари завдаються по об'єктах угруповання «Хезболла» на півдні та в самому Бейруті, а також по складах пального, радарних установках ліванської армії та приміщенню телеканалу «Аль-Манар». За даними ліванської поліції, під час ізраїльських бомбардувань у ніч із понеділка на вівторок загалом загинули 19 осіб, включно з дев'ятьома військовими, а поранення отримали 44 особи.

      Ліванська служба безпеки та медичні джерела повідомили, що під час розбору руїн житлового будинку в південному ліванському портовому місті Тір, який ізраїльська авіація розбомбила два дні тому, було виявлено тіла 10 осіб, усі загиблі, включно з шістьма дітьми, були членами однієї родини. Нагадаємо, що минулої неділі ізраїльська авіація також розбомбила в центрі цього міста 12-поверховий житловий будинок, 16 мешканців якого загинули, а 56 отримали поранення.

      Учора ізраїльтяни розбомбили в Тірі приватну віллу та вбили чотирьох її мешканців: жінку, двох її дітей та служницю з Шрі-Ланки.

      Відомо також про загибель шести осіб у результаті вчорашнього ізраїльського авіарейду на село Айтарун, поблизу міста Бінт Джбейл на півдні Лівану. Сотні тисяч мирних людей півдня Лівану не знають, куди втікати від смерті, яка сіється з неба. Агенція «Франс пресс» наголошує, що гелікоптери, пороми та інші пасажирські кораблі, які проводять найбільшу з часів Другої світової війни операцію евакуації з Лівану до розташованого за 160 кілометрів узбережжя Кіпру, отримали наказ брати на борт лише іноземців. Дорога до сусідньої Сирії також фактично перекрита. Позавчора ізраїльська авіація розбомбила мікроавтобус iз 12 цивільними, які хотіли скористатися цим шляхом втечі.

      Бійці «Хезболли» відповіли ракетним обстрілом півночі Ізраїлю. Ракети впали на місто Афула, передмістя Назарету та на село Талель, де три особи отримали поранення. В результаті атак «Хезболли» Ізраїль змушений був закрити свій найбільший порт — Хайфу.

      Позавчора ізраїльські сухопутні війська вперше від травня 2000 року, коли закінчилася кривава окупація Лівану, знову увійшли на територію цієї країни. Щоправда, як було заявлено армійським командуванням, лише тимчасово — для завдання більш точних ударів по базах «Хезболли». Але оскільки керівництво Ізраїлю заявило про намір створити на півдні Лівану смугу безпеки шириною в кілометр, то не виключена масштабна сухопутна інтервенція для її створення. У позавчорашньому емоційному виступі у парламенті прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт заявив, що єврейська держава в цей час постала перед «моментом істини». Він присягнувся знищити ісламських бойовиків як у Секторі Газа, так і на території Лівану.

      Рада Безпеки ООН з огляду на розбіжності в поглядах на конфлікт (особлива позиція США) позавчора після двогодинних дискусій за зачиненими дверими не спромоглася навіть схвалити заклик до ворогуючих сторін про припинення вогню, мотивуючи це тим, що варто зачекати на повернення спеціального посланця ООН Віджая Намбіара, який уже провів переговори з ліванським керівництвом, а вчора мав зустріч iз міністром закордонних справ Ізраїлю Ципі Лівні.

      Двотисячний миротворчий контингент ООН, який базується на півдні Лівану, наразі стоїть осторонь конфлікту і переймається лише тим, щоб самому не потрапити під обстріл. Прем'єр-міністр Великої Британії Тоні Блер заявив, що міжнародний «стабілізаційний» контингент у Лівані повинен бути значно чисельнішим. Лідери Італії, Німеччини та Франції також підтримують ідею розміщення на лівансько-ізраїльському кордоні міжнародного миротворчого контингенту, але Ізраїль навіть чути не хоче про це. Ймовірно, сьогодні на Близький Схід прибуде держсекретар США Кондоліза Райс, але офіційний Вашингтон уже заявив, що «Ізраїль має право захищатися». За такої цинічної позиції Вашингтона стає все реальнішим втручання у конфлікт Сирії та Ірану, які вважають, що і Ліван має право захищатися від агресії знахабнілого сусіда.

      Скільки ще триватиме ця війна? Вчора «Канал 10» ізраїльського телебачення повідомив із посиланням на інформацію від високопосадовця ізраїльської армії, що Тель-Авів може припинити військові дії вже через кілька днів. Міжнародні аналітики вказують, що інтенсивність атак є такою високою тому, що Ізраїль дуже обмежений у часі: боїться, що скоро можуть розпочатися мирні переговори і він не встигне знищити «Хезболлу». Найбільш імовірні терміни закінчення війни назвав учора в інтерв'ю впливовій та наближеній до армійського і цивільного керівництва військовій радіостанції Ізраїлю заступник командуючого ізраїльської армії Моше Каплінський. Він заявив, що війна в Лівані закінчиться «впродовж кількох тижнів», та запевнив, що «операція не розтягнеться на кілька місяців». Ось лиш що залишиться від Лівану після цих «кількох тижнів» та скільки ще людських життів забере ізраїльська агресія!

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>