Союз вужа і їжака

19.07.2006
Союз вужа і їжака

Малюнок Андрія ПОТОПАЛЬСЬКОГО.

      Церемонія вінчання Партії регіонів, СПУ та КПУ сягає свого апогею — формування уряду. Заповнення кадрових ніш в олігархічно-лівацькій конструкції обіцяє бути неабияким видовищем, зважаючи на різношерстість перелічених політичних сил і їхню попередню історію. З лідером коаліції — а таким є Прем'єр-міністр — КПРС уже визначилася, навіть двічі: це Віктор Янукович, ватажок найчисельнішої парламентської фракції. Його кандидатуру більшовики вкотре підтримали на вчорашніх зборах «антикризової» коаліції.

      Ця здибанка проходила вчора в сесійному залі, під час перерви у засіданні. Януковича довелося повторно висувати у Прем'єри, позаяк коаліція де-юре існує тільки від учора. Петро Симоненко, якому випала нагода головувати на зборах, пояснив, що всі процедурні тонкощі мають бути враховані, щоб потім в опонентів не було підстав заявляти про нелегітимність висунення Януковича. Згідно з рапортом прес-служби Партії регіонів, кандидатуру Віктора Федоровича підтримали 235 депутати (загалом у «антикризовій» коаліції вже 243 депутати).

      Тим часом самі коаліціянти вже почали  думати над тим, кого та в яке міністерство делегувати. І, скажімо, вже зараз ходять уперті чутки, що віце-прем'єром з аграрних питань може стати Олександр Ткаченко — здавалося б, цілком відіграна карта, колишній спікер парламенту, а нині — нардеп від Компартії. Ця посада нібито закріплена як квота комуністів. А вони у кріслі «аграрного» віце-прем'єра — глави АПК бачать якраз товариша Ткаченка.

      От це і є яскрава ілюстрація до нинішнього коаліційного етапу: на вищих щаблях поруч опиняються ті, хто критикує «сили кримінального капіталу», і ті, хто є носієм того самого капіталу. Суміш носорога з бульдогом, чи як там казав Роман Безсмертний. Хоча ні, щось між ними таки є спільного. Скажімо, політолог Олександр Палій зазначив у коментарі «УМ», що «ці протилежні сили поєднані в крайньому антиукраїнізмі».

      «Розбіжності в ідеології не будуть домінуючими, — каже Палій, — бо ідеологія тут взагалі ні до чого. Їх об'єднує намагання «подерибанити». Політолог додає, що «принципових розбіжностей не буде, бо в них один господар — це Партія регіонів». Натомість проблеми в такого уряду можуть початися вже на старті, додає Олександр Палій, — тоді, коли в Президента з'явиться можливість розпустити парламент.

* * *

      Хай там як, а наразі ця Верховна Рада все ж працює. І вчора по обіді вона мала зайнятися розподілом комітетів. Тож коли читачі «УМ» тримають в руках це число газети, в парламенті якраз може тривати заповнення депутатських трудових книжок із зазначенням того, хто й у якому комітеті працює.

      До останнього не було відомо, чи візьме участь у цьому поділі новітня опозиція — фракції Блоку Юлії Тимошенко й «Нашої України». Однак учора «помаранчеві» підтвердили, що, хоча у їхніх лавах і циркулює думка про відмову від посад на цьому етапі та розпуск парламенту, вони все ж візьмуться за поділ комітетів. Олександр Турчинов, скажімо, пояснив: «Будь-який депутат зобов'язаний працювати в комітеті. Ми визначили своїх представників для роботи в комітетах на випадок, якщо Ющенко не розпустить парламент», — цитує нардепа «Українська правда». Що ж до «Нашої України», то, за словами Миколи Катеринчука, вона бере участь у формуванні підрозділів парламенту, оскільки «відповідні комітети Верховної Ради будуть напрацьовувати критику, інші погляди, і це дасть можливість отримувати інформацію, а також контролювати дії влади». І взагалі, за словами Катеринчука, депутат, який не працює в комітеті, зарплати не отримує.

      Григорій Омельченко з Блоку Тимошенко також вважає, що всі народні депутати повинні виконувати закон, згідно з яким кожен парламентарій зобов'язаний працювати в комітеті. Інформація про зарплату його здивувала, оскільки він особисто, як і всі інші депутати, її вже отримав і без зарахування в якийсь комітет. Але БЮТ у будь-якому разі працюватиме в комітетах і паралельно вимагатиме дострокових парламентських виборів. На запитання про те, якою буде подальша поведінка фракції, якщо Президент Верховну Раду таки не розпустить, Омельченко не відповів. Пояснив це тим, що, «на відміну від журналістів, на кавовій гущі не гадає».

* * *

      Наразі, за попередньою домовленістю, комітети мали розподілитися між політичними силами пропорційно: 9 — Партії регіонів, 7 — Блоку Тимошенко, 5 — «Нашій Україні», по 2 — КПУ й СПУ. Судячи з розмов у парламентських кулуарах та інформаційних повідомлень «із достовірних джерел», в особистостях цей розклад мав виглядати так: Партія регіонів — Бюджетний комітет (Микола Азаров), правової політики (Євген Кушнарьов), державного будівництва (Володимир Рибак), судовий (Сергій Ківалов), регламентний (Володимир Єфремов), по боротьбі з оргзлочинністю (Микола Джига), з економічної політики (Володимир Заплатинський — той самий «нашоукраїнець», який переметнувся до КПРС), здоров'я (Тетяна Бахтєєва), транспортний (Антон Пригодський); БЮТ — сімейно-спортивний (Микола Томенко), мас-медійний (Андрій Шевченко), аграрний (Михайло Гладій), екологічний (Валерій Кальченко), культурно-духовний (Володимир Яворівський), будівничо-комунальний (Юрій Сербін), комісія з питань приватизації (Богдан Губський); «Наша Україна» — банківсько-фінансовий (Петро Порошенко), паливно-енергетичний (Микола Мартиненко), з питань нацбезпеки (Анатолій Кінах), євроінтеграційний (Борис Тарасюк), з питань правоохоронної діяльності (Володимир Стретович); СПУ — з питань промполітики (Сергій Матвієнков), зовнішньополітичний (Віталій Шибко); КПУ — з питань прав людини і нацменшин (Леонід Грач), з прав ветеранів й інвалідів (Володимир Цибенко).

      Посаду віце-спікера пропонується віддати парламентським опозиціонерам, а саме — Блоку Тимошенко. БЮТ вирішив делегувати до президії Олександра Турчинова.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>