Шанхайський лицар

01.07.2006
Шанхайський лицар

Добрий хлопець Джекі Чан.

      Кумедного добряка Джекі Чана його прихильники навряд чи можуть уявити в ролі поганого хлопця. Адже за всю свою кар'єру він не зіграв у кіно жодного негативного героя! Але головне, що в житті Джекі Чан такий же всуціль хороший, як і на екрані. Чого тільки варта його остання заява, що половину всього заробленого «нєпосільним трудом» 52-річний актор заповість на благодійність.

      У яку суму оцінюються статки каскадера, той не зізнається. Але відомо, що Джекі Чан не тільки непогано заробляє на фільмах, яких у його доробку понад 70, а й має свій бізнес. Зокрема, він створив власну марку одягу і взуття та має 80 магазинів на території Азії, а також тримає мережу китайських ресторанів «Кухня Джекі» у Кореї, на Гаваях, Японії, Гонконгу та в Сіднеї. Тож родина Чана — батьки, дружина та 19-річний син Тоні — у випадку чого також не залишаться обділеними спадщиною.

      Широкий жест актора легко пояснити. Сам Джекі Чан народився у надзвичайно бідній родині — батькові навіть не було чим заплатити лікарю за пологи, коли малий Джекі з'явився на світ. Тож, досягнувши значних успіхів у кіно, Чан не забуває, що сотні людей, зокрема і в його рідній Азії, живуть у страшенних злиднях. Актор, який є послом доброї волі ООН, і зараз багато опікується біднотою та хворими. А ще мріє створити фабрику з виробництва побутових очищувачів для води. Таких, щоб «можна було опустити пристрiй у каструлю з водою з калюжі й одержати воду чистішу, ніж та, що продається у пляшках». «Такі апарати життєвонеобхідні для В'єтнаму, Камбоджі й інших азіатських країн, де люди п'ють не воду, а отруту. А в Китаї від шлункових хвороб щодня вмирає чотири тисячі дітей», — каже обізнаний у цих питаннях актор.