Не говоріть про мотузку в домі футбольного фаната...

01.07.2006
Не говоріть про мотузку в домі футбольного фаната...

(РЕЙТЕР.)

Найбільш пристрасні фани — в Південно-Східній Азії

      Зараз важко сказати, чи футбольна лихоманка по всьому світу сягає свого апогею, чи пік божевілля вже минув. Адже, з одного боку, попереду на «мундіалі» — вирішальні, а значить, найцікавіші матчі, а з іншого — основна маса збірних уже залишила Німеччину, роз'їхалася по домівках, а значить, експресивні мексиканці, корейці, івуарійці тощо не мають за кого вболівати.

      Утім, виявляється, не обов'язково мати на «мундіалі» свою національну команду, щоб фанатіти перед телевізорами «до втрати пульсу». Зокрема, відомі факти, коли на Гаїті точилися справжні бої із застосуванням вогнепальної зброї за володіння... електричними генераторами, які дають змогу дивитися по «ящику» футбол із Німеччини (у цій країні електрика — дефіцит, світло подають по графіку, і він зовсім не обов'язково припадає на час трансляцій із «мундіалю»). Писала «УМ» також про буддійських ченців Камбоджі: їхній першосвященик заборонив дивитися чемпіонат світу під страхом відлучення від віри (правовірним буддистам не можна виплескувати свої емоції так, як це роблять футбольні фани).

      А що вже робиться у Китаї, чия збірна теж не потрапила на «мундіаль»... За повідомленнями тамтешньої преси, в КНР у цей час різко зросла кількість хірургічних операцій із... вправляння щелеп. Китайські «тифозі» масово звертаються до лікарів, після того як надто широко роззявляють роти, коли кричать «цюмень!» («гол!»). Зареєстровано навіть кілька смертей китайських фанів — звісно, не від вивихів щелеп, а від серцевих нападів та інших «нервових» хвороб, пов'язаних із переглядом футбольних матчів. Один уболівальник від надміру емоцій навіть... викинувся у вікно й помер від отриманих травм. І це, ще раз наголосимо, у країні, яка не представлена на ЧС-2006.

* * *

      Якщо так, то мусимо визнати, що 60-річний японець Йошіо Таканаші мав цілком обгрунтовані підстави, щоб після програшу його збірної бразильцям з рахунком 1:4 брати мотузку, ставати на стілець і... вішатися. Ну не міг старий уболівальник-самурай пережити провал своєї команди, яка на минулому, «домашньому» для себе чемпіонаті світу, на відміну від нинішнього, успішно вийшла до «плей-оф». Варто додати, що повісився фанат Таканаші навіть не вдома, а на Тайвані, де гостював у батьків дружини.

* * *

      За таких обставин, мабуть, слід визнати, що саме в Південно-Східній Азії живуть найбільш емоційні любителі футболу. Плюс до всього, лише китайці здогадалися продавати-купувати поліетиленові пакети з... повітрям «мундіалю». Таким бізнесом зайнявся підприємець Цзе Лі — нібито поїхав на чемпіонат у Німеччину, привіз звідти «порожняк» у повному розумінні цього слова й тепер продає невеликі порції «світового футбольного духу» по 50 юанів (6,25 долара). Причому каже, що збирав це повітря на стадіонах 12 німецьких міст, де відбуваються матчі «мундіалю», якраз у той час, коли на полях стригли траву. «Моє повітря з чемпіонату світу із запахом трави є справжнім спортивним продуктом», — рекламує свою продукцію Цзе Лі. І співвітчизники купують, адже поїздку на футбольну першість можуть дозволити собі не всі, а тут — така нагода ковтнути «тамтешнього» духу...

* * *

      Прем'єр-міністр Камбоджі Хун Сен закликав своїх бідних співвітчизників не продавати своє особисте майно, щоб за виручені гроші брати участь у спортивних тоталізаторах. «Переглядайте матчі, але не продавайте своїх корів, мотоцикли, автомобілі , землю та будинки, щоб робити ставки. Це погана ідея», — заявив Хун Сен на церемонії відкриття місцевої лікарні. Хоча збірна його країни і не представлена на чемпіонаті, футбольна лихоманка заполонила й Камбоджу. Місцеве населення вдень відсипається, а ночами дивиться репортажі з Німеччини. Сам прем'єр публічно зізнався, що вболіває за Японію. Воно й не дивно, бо ця країна є головним фінансовим донором камбоджійської влади.

* * *

      А ось у Таїланді група студентів, яку «дістала» навколофутбольна істерія, вирішила «постібатися» і влаштувала «додатковий» матч «мундіалю» — збірна слонів проти людей. Кілька погоничів на спинах у елефантів, які були розфарбовані в кольори збірних-учасниць ЧС-2006, вийшла на гру з м'ячем проти тих самих студентів. Результат — нічия. Люди, звісно, могли б виграти, якби не боялися, що «слон Роналдо» чи «слон Бекхем» їх затопче.

За програш — до суду

      58-річний мешканець польського містечка Усткі Зигмунт Русинський подав до окружного суду у Варшаві судовий позов із вимогою відшкодування йому моральних збитків на суму в 10 тисяч злотих (трохи більше 3 тисяч доларів) за ті приниження, яких він зазнав у результаті програшу Польщі Еквадору з рахунком 0:2 у першому матчі. Як повідомила агенція ПАП, позов скерований проти Федерації футболу Польщі, а згадану суму збитків, на думку вболівальника, йому повинен виплатити тренер польської збірної Павел Янас.

Девід Бекхем — «Містер Мундіаль»

      На чемпіонаті в Німеччині перебуває діюча «Міс світу», ісландка Унур Бірнавільямсдоттір. 20-річна світова красуня, яка «в миру» є студенткою права, отримала право обрати найвродливішого та найпристойнішого, на її смак, футболіста з наданням йому титулу «Містер Мундіаль». Вибір ісландки впав на Девіда Бекхема. Вона пояснила його наступними словами: «Девід має все, цілий пакет — поставу, зовнішність, зачіску, а мені подобаються звабливі чоловіки. Хоча я ніколи б не пішла на побачення з ним, бо він занадто відомий, а мені більше імпонують звичайні хлопці. Окрім того, він ще й одружений», — сказала «Міс світу». До речі, не виключено, що при цьому Унур мала деякі плани щодо метросексуала Бекхема. Адже, як зізналася красуня, на цей час свого хлопця вона не має.

Чемпіонат роботів

      Паралельно з першістю світу з «людського» футболу в німецькому Бремені пройшов чемпіонат світу з футболу... роботів. З'ясувалося, що можливості цих витворів із металу з електронною начинкою тепер такі великі, що дехто висуває припущення: невдовзі роботи зможуть змагатися на футбольних полях iз своїми творцями — людьми.

      Турнір мав назву RoboCup — від англійських слів «робот» і «кубок» і, звичайно ж, був запозичений із відомого фільму «Робокоп» з Арнольдом Шварценеггером у головній ролі. Розміри футбольного поля, на якому змагалися роботи, були значно меншими від звичайного, а кожна гра тривала лише кілька хвилин. Але все інше було «по-справжньому». Якщо хтось із роботів-гравців отримував пошкодження, до нього відразу ж поспішали «лікарі», але не з водою чи охолоджуючим спреєм, а з переносним комп'ютером для надання невідкладної допомоги.

      Чемпіонат проводився в 11 категоріях: для роботів, які пересуваються на двох, чотирьох кінцівках, андроїдів різної вагової категорії та класу.

      Розробники роботів ще десять років тому обрали футбол для випробування штучного інтелекту та міцності своїх створінь і провели перший чемпіонат з цієї гри. Цьогорічний був уже десятим, повідомляє Бі-Бі-Сі. Футбол виявився ідеальною справою для перевірки рухливості, реакції та колективної взаємодії роботів. Усі ці якості «штучних гуманоїдів» надалі будуть використані при використанні їх як домашніх робітників чи рятувальників в екстремальних ситуаціях.

      На «Робокап» прибули приблизно 2500 інформатиків з 50 країн світу, на змаганнях виступили близько 400 команд роботів. Серед лідерів — машини з Японії та андроїди Німеччини.

 

НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ
Арбітраж

      Німецький «мундіаль» встановив новий рекорд за кількістю показаних жовтих і червоних карток в історії фінальних турнірів чемпіонатів світу, і це — ще за вісім матчів до завершення! Після матчів 1/4 фіналу виявилося, що судді вже показали гравцям 307 «гірчичників» і додали до них 24 вилучення. До цього моменту «рекордом суддівської суворості» володів ЧС-1998 у Франції: тоді за турнір було показано 258 жовтих і 22 червоні картки. На нинішній першості найприскіпливішим арбітром залишається росіянин Валентин Іванов, який у грі Португалія—Голландія встановив ще один рекорд «мундіалів» — чотири вилучення за матч.

* * *

      Англійський арбітр Грем Полл заявив, що вирішив більше не судити міжнародні матчі після того, як припустився грубої помилки в матчі Хорватія—Австралія (тоді Полл показав захисникові хорватів Йозсипу Шимуничу аж три жовті картки, хоча після другої мав вилучити з поля). «Я визнаю, що помилився, — сказав Полл в інтерв'ю агенції «Рейтер». — Моє рішення припинити міжнародну кар'єру ніяк не пов'язане з тим, що ФІФА не залишила мене на цьому чемпіонаті, не пов'язано з думками інших арбітрів. У футболі є певні правила. Суддя несе відповідальність на футбольному полі. Того вечора головним суддею був я, і я визнаю свою помилку».

Трансфери

      Нападаючим збірної України Андрієм Вороніним цікавиться італійський «Удінезе». За словами менеджера Андрія Головаша, у послугах його «підопічного» зацікавлені ще кілька інших італійських команд.

* * *

      Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс в інтерв'ю ЗМІ заявив, що не перешкоджатиме переходу воротаря Олександра Шовковського до сильного європейського клубу цієї зими. А до того часу СаШо ще має пограти в «Динамо», допомогти команді в груповому турнірі Ліги чемпіонів.

      Натомість Суркіс не заперечує проти продажу Ващука вже після ЧС-2006. А от молодого Мілевського він поки не віддасть за кордон за будь-які гроші, адже Артем ще не розкрився в «Динамо».

Тренери

      Головний тренер збірної Голландії Марко ван Бастен продовжив контракт із командою до 2010 року, попри те, що його підопічні припинили свій виступ на «мундіалі» на стадії 1/8 фіналу.

      Натомість подають у відставку тренер збірної Сербії і Чорногорії Ілія Петкович, Іспанії — Луїс Арагонес, Гани — Ратомир Дуйкович.