Пиво й чипси на «круглому столі»

01.07.2006
Пиво й чипси на «круглому столі»

      Неспроможність народних обранців перейти від політичних ігор до нормальної роботи вже не лише нам із вами сидить у печінках, а й вельми негативно впливає на державу, фактично позбавлену законодавчого органу влади. Тож позавчора, після кількох днів блокування Партією регіонів парламентської трибуни, Президент закликав фракції Верховної Ради негайно сісти за стіл переговорів й «розрулити» протистояння у ВР. Віктор Ющенко пообіцяв виконати і «свою роль у врегулюванні такого типу протистояння», але «винятково конституційним способом». «Зараз є хороша нагода зрозуміти: демократія вигідна всім — і тим, хто виграв, і тим, хто програв. Але демократія може функціонувати лише коли є повага до закону і правил. На цьому спіткнувся український парламент», — зауважив В.Ю. І висловився за те, аби і процедура обрання Голови ВР та призначення Прем'єр-міністра, і розподіл парламентських комітетів між фракціями відбувалися винятково в передбачений Конституцією та регламентом спосіб.

      Ідея «круглого столу» коаліціонерам припала до душі. Лідер «Нашої України» Роман Безсмертний назвав навіть дату: за його словами, переговори «помаранчевих» із «синьо-білими» можна почати хоч у понеділок. «Але це можливо в тому випадку, якщо ультиматум не буде формою спілкування. Ми будемо говорити не про розподіл комітетів, а про принципи співіснування влади й опозиції», — додав Безсмертний.

      Вельми задоволено про ініціативу «круглого столу» відгукнувся й аксакал українського політикуму, головний соціаліст Олександр Мороз, при цьому слушно зауваживши, що коли вже ПР так вимагає дотримуватися демократичного принципу розподілу посад, то їй варто пошукати колоду у власному оці й виділити бодай якісь крісла опозиції у східних регіонах, де «януковичівці», отримавши владу, взагалі позбавили опонентів будь-якої можливості її контролювати.

      «Регіонали» ж в особі Тараса Чорновола розцінили перспективу таких переговорів досить скептично. Фракція ПР, за словами її речника, не проти участі в «круглому столі», але сумнівається в його результативності. Від нього була б користь, якби влада запропонувала опозиції «ефективні рішення», але для цього «коаліціонери» «повинні визначитися зі своєю кінцевою позицією». Ну і, звісно, для того, аби підтвердити добрі наміри обох сторін, треба б за результатами переговорів підписати якісь документи, де «чітко зафіксувати позиції сторін із проблемних питань».

      Тут варто зауважити, що протягом майже тижневої «блокади», яку влаштували в сесійній залі «Регіони», обидві сторони парламентського протистояння вперто гнуть своєї лінії. Так, «блокатори» наголошують на тому, що поки коаліція не виконає умови їхнього ультиматуму, роботу ВР не розблокують і сидітимуть там до переможного кінця — розпуску парламенту. При цьому у відповідь на звинувачення в неконструктивності такої позиції й гальмуванні роботи законодавчого органу ті, хто ще місяць тому аж плакав від бажання працювати й грозився кулаком у бік «Нашої України», БЮТ та СПУ, які через неспроможність швидко створити коаліцію нібито ставали на заваді цій роботі, знову нападають... на вже створену коаліцію. «Ми й зараз звинувачуємо в неспроможності розпочати роботу парламенту саме їх», — майже однаковими словами заявили у коментарі «УМ» Тарас Чорновіл і Раїса Богатирьова. Мовляв, якби в лавах «більшовицької» трійки була згода, парламент уже давно б запрацював (цікаво, як?). А так вони, бачте, навіть про спікера домовитися не можуть.

      А в коаліціонерів позиція така: нічого страшного не робиться, і через два-три дні (тепер це звучить як «наступного тижня») украй дезорієнтовані й деморалізовані «регіонали» самі стомляться сидіти у сесійній залі й добровільно здадуться на милість переможця. Ще й при цьому дружно почнуть перебігати до коаліції (очевидно, тільки в моральному сенсі, позаяк виходити з фракції ПР украй небезпечно для їхніх депутатських мандатів).

      Так чи інакше, наразі все залишається по-старому: «синьо-білі» сумлінно несуть вахту в президії й навколо неї, підміняючи одне одного вдень і вночі й не дозволяючи парламенту розпочати засідання. Моральний дух їм піднімають плакати на кшталт: «Ні!» виборам спікера пакетним голосуванням. Закон один для всіх», хоча опоненти-«більшовики» вже кілька днів поспіль заявляють, що про пакетне голосування й не думали і чинитимуть тільки відповідно до законодавства й регламенту.

      Що ж до нібито суперечливої кандидатури Петра Порошенка, висунення якого на спікера «Нашою Україною» начебто похитнуло твердість коаліційних лав, то й тут учасники парламентської більшості обіцяють домовитися. Хоча «тимошенківці», соціалісти й навіть «промисловці та підприємці», партійна група яких є складовою «НУ», при згадці про сердешного Петра Олексійовича, котрому випала нелегка доля «страшилки» для виборців, кривляться й тамують бажання сплюнути, однак переконують журналістів, що сумлінно за нього проголосують. Соціалісти доводять «НУмівцям», що четвергова заява Олександра Мороза про небажаність висунення Порошенка була ніякою не вимогою, а лише побажанням «Нашій Україні» висунути на спікера когось іншого. БЮТівці, правда, вустами Юлії Тимошенко натякають, що дуже хотіли б бачити спікером когось іншого, але при цьому запевняють: умови коаліційної угоди про неможливість вето однієї коаліційної фракції на кандидатуру іншої ще не забули.

      Сам Петро Олексійович сповнений оптимізму і пропонує телебаченню проводити пряму трансляцію із засідання опозиційно-владного «круглого столу», аби «суспільство переконалося, що підстав для блокування парламенту немає». За його словами, «регіоналам» «треба кілька днів, щоб знайти привід для зняття блокади», тому раніше вівторка опозиціонери навряд чи звільнять сесійну залу. «Партія регіонів настільки захоплена блокуванням, що сьогодні ввечері варто очікувати появи в сесійній залі плазмових екранів, чипсів та пива», — додав Порошенко, маючи на увазі природне бажання «синьо-білих» уболівальників подивитися трансляцію футбольного матчу між збірними України та Італії.

      Учора лідери парламентської коаліції зустрілися з Президентом і виробили план дій з урегулювання протистояння у Верховній Раді, зокрема домовилися про проведення того самого «круглого столу». А декому з «блокаторів» тим часом стало соромно за свою поведінку: «регіонал» Володимир Сівкович у розповсюдженій з цього приводу заяві пообіцяв, що ініціює відмову своєї фракції від зарплати за період блокування сесії. Бо хоча це й вимушений (через спробу «помаранчевих» узурпувати владу) захід, але все одно, як не крути, початок повноцінної роботи ВР затягує саме ПР. При цьому тверезомислячий Сівкович закликав депутатів із фракцій більшості й собі зректися заробітку, нарахованого в період затяжного творення більшості.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>