ХРОНІКА

24.06.2006

Олімпізм

      Російське курортне місто Сочі, австрійський Зальцбург і південнокорейський Пхенчхан отримали офіційний статус міст-кандидатів на проведення зимових Олімпійських ігор 2014 року. Як повідомляє «Укрінформ», фіналістів у штаб-квартирі МОК у Лозанні позавчора оголосив президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге. Таким чином, із боротьби за Олімпіаду-2014 вибули Хака (Іспанія), Алмати (Казахстан), Софія (Болгарія) і Боржомі (Грузія).

Теніс

      Остання з українських тенісисток, які брали участь у кваліфікаційному відборі на Уїмблдонський турнір, припинила боротьбу в третьому турі. Одного кроку до основної сітки забракло Юлії Вакуленко - кримчанка поступилася австралійці Ніколь Пратт - 4:6, 2:6. Щоправда, вона зможе скласти компанію нашим дівчатам в основному раунді, якщо за підсумками відбору буде визнана «лакі лузером».

Шахи

      Учора на міжнародному турнірі «Аеросвіт-2006», який триває у кримському Форосі, був день відпочинку. А напередодні, після 6-го туру, змінився лідер. Росіянин Сергій Рублевський переміг молдаванина Віорела Бологана чорними і відсунув його на друге місце. Загалом Рублевський здобув уже четверту перемогу поспіль. Інша цікава зустріч двох найкращих гросмейстерів України Василя Іванчука та Руслана Пономарьова переможця не виявила. Результати інших партій: Волокітін (Україна) - Широв (Іспанія), Нісіпяну (Румунія) - Арещенко (Україна), Харікрішна (Індія) - Мамедьяров (Азербайджан) - 1:0.

      Турнірне становище після першої половини турніру: Рублевський - 4,5, Бологан - 4, Волокітін, Грищук, Іванчук -3,5, Мамедьяров, Широв -3, Харікрішна, Нісіпяну - 2,5, Карякін, Пономарьов, Арещенко - 2.

Хокей

      Названі лауреати індивідуальних призів за підсумками сезону в Національній хокейній лізі. MVP (найкориснішим гравцем) чемпіонату-2005/06 визнано форварда «Сан-Хосе» Джо Торнтона, який випередив лідера «Рейнджерс» Яромира Ягра та воротаря «Калгарі» Міку Кіпрусоффа. Російський нападник «Вашингтона» Олександр Овечкін став кращим новачком сезону (за ним у рейтингу опинилися Сідні Кросбі з «Піттсбурга» та Діон «Фанеф» із «Калгарі»). Ніколас Лідстрем («Детройт») - найкращий захисник, Кіпрусофф - найкращий голкіпер, Лінді Рафф («Баффало») - найкращий тренер.

Гімназіада

      Учора у приміщенні Міністерства освіти і науки відбулися урочисті проводи вітчизняної збірної учнівської молоді в Грецію на XII Всесвітню гімназіаду. З 26 червня по 3 липня в Афінах та Салоніках юнаки та дівчата з усього світу змагатимуться в чотирьох видах спорту - легкій атлетиці, плаванні, спортивній та художній гімнастиці. Честь України на Гімназіаді-2006 відстоюватимуть 58 спортсменів: 22 легкоатлети та по 18 гімнастів і плавців. Комплектування команди проводилося за результатами фінальних змагань Всеукраїнської гімназіади, які відбулися у травні.