Драми й рекорди навколо м'яча

24.06.2006
Драми й рекорди навколо м'яча

Iталiйцi перестрибнули чеський бар’єр. (РЕЙТЕР.)

Помилки й розчарування

      На нинішній першості арбітри довго збиралися з духом, щоб призначити перший 11-метровий штрафний удар. На наше нещастя, трапилося це в зустрічі за участю збірної України. Після чого суддів буквально «пробило» на пенальті - їх «ставлять» із приводу і без нього. Саме такий «лівий» 11-метровий, призначений відомим німецьким стоматологом Маркусом Мерком, вирішив долю поєдинку збірних Гани й США у Нюрнберзі.

      Узагалі суддівство досвідченого рефері викликало чимало нарікань з боку гостей з-за океану. У першому таймі він не зафіксував порушення правил (а його, здається, і не було), коли 20-річний нападаючий сербського клубу «Црвена звезда», ганієць Хаміну Драман відібрав м'яч у Рейни й переграв американського голкіпера Кейсі Келлера. «Янкі» відіграли після «обрізки» ганського захисту. Але вже наприкінці першого тайму Мерк вказав на «точку» в дуже сумнівній ситуації: боротьбу між захисником американців і нападаючим африканців навіть не назвеш жорсткою. І все ж колишній півзахисник «Ювентуса», а нині - «Фенербахче» Стефен Аппіа своїм шансом скористався, принісши Гані перемогу. Дебютант фінальної частини такого представницького турніру став єдиним представником Африки на стадії 1/8 фіналу.

      В іншому матчі групи Е краху зазнала збірна Чехії, яка стала головним розчаруванням першого раунду змагань. Без свого головного форварда Яна Коллера «леви» у двох матчах не спромоглися бодай раз вразити ворота суперників. Причому другий матч поспіль підопічні Карела Брюкнера завершували у неповному складі через вилучення.

      Другої поразки чехам завдали італійці. Марко Матерацці, замінивши в дебюті зустрічі травмованого Несту, пробив Петера Чеха ударом головою після кутового. По перерві спрацював ще один «джокер» - Марчело Ліппі. Чехи всією командою пішли на штурм воріт Буффона, що дало можливість навіть повільному Філіппо Індзагі втекти від суперників з центра поля й зробити рахунок 2:0.

* * *

      Справжньою драмою обернулося протистояння у квартеті F у Штутгарті збірних Австралії й Хорватії. У складі команди Зеленого Континенту чимало гравців мають хорватські корені, зокрема, зірковий нападаючий «Міддлсбро» Відука й голкіпер «Мілана» Желько Калач. У хорватів ворота захищав колишній страж воріт «Шахтаря» Стіпе Плетикоса, а дебютний гол красивим ударом зі штрафного забив нинішній гірник Даріо Срна. Далі шальки терезів коливалися в обидва боки. Розійшовся англійський рефері Грем Пол: в одному з епізодів він призначив 11-метровий у бік хорватів за гру Йосипа Шимунича рукою в повітрі, а по перерві в подібному епізоді, коли розмахував рукою той-таки Шимунич, вказав лише на кутовий. Після удару 34-річного захисника «Герти» Ніко Ковача команду Гуса Хіддінка підвів голкіпер (2:1), але ситуацію врятував форвард «Ліверпуля» Гарі К'юелл. Тривалий штурм воріт Плетикоси завершився тріумфом упертої Австралії.

* * *

      А в Дортмунді бразильці до певного часу давали надію на успіх японцям, навіть дозволивши їм відкрити рахунок. Цікаво, що керманич азіатів Зіко грав проти своїх співвітчизників. Але по перерві все стало на свої місця. Зробивши дубль, Роналдо довів свій показник результативності до 61 гола за збірну і до 14 - у фінальних частинах чемпіонатів світу. Наразі він наздогнав Гердта Мюллера, але ще має час, щоб побити цей рекорд.

* * *

      У 1/8 фіналу 27 червня у Дортмунді опір бразильцям спробує вчинити збірна Гани. А за день до цього в Кайзерслаутерні відбудеться дуель Італія - Австралія.

Не те пиво

      Як кожен великий захід, чемпіонат світу проходить під посиленим наглядом служб охорони й безпеки. При вході на стадіони «сек'юріті» всіх без винятку ретельно в прямому сенсі слова обшукують. Забороняють проносити  з собою будь-які гострі предмети, відеокамери, різні вибухові пристрої й феєрверки, скляні й навіть пластикові пляшки. Попри все це, хто-небудь постійно знімає футбол для домашнього відео і запалює «фаєри».

      Стосовно ж пластикових пляшок, то причиною їх заборони є піклування не так про безпеку глядачів і футболістів, як про захист комерційних прав спонсорів. Під час перебування на стадіоні ви маєте купувати напої лише вибраних марок, партнерів ФІФА й організаторів чемпіонату світу. Наприклад, бокал американського пива «Будвайзер» (400 мл) коштує 4 євро, а півлітрова пляшечка «Кока-коли» - 3,5! Ціни зависокі навіть для європейців з їхнім пристойним заробітком.

      Справжньою проблемою такий захист прав «своїх» став для голландських уболівальників. Чимало з них приходять на стадіони у футболках і навіть цілих комбінезонах, на яких красуються назви спонсорів їхньої збірної - пивних марок «Хайнекен» і «Баварія». Але оскільки на Кубку світу має бути лише «Будвайзер», просто на вході стюарди змушують їх... знімати «лівий» одяг, а  хто не має в що переодягтися, то... вивертати. Через усе це деякі вболівальники змушені ходити на стадіоні у вигляді таких собі «перевертнів». І, звісно, не дай Боже, у вас на кепці або на рюкзаку виявиться «не той» напис. Вас без зайвих розмов завертають, змушуючи залишати речі у камері схову.

      Під час минулої світової першості в Японії та Кореї чотири роки тому нинішній голова оргкомітету Франц Бекенбауер обурювався, що чашка кави коштує 3 долари, і заявляв, що в Німеччині такого не буде. Але треба знати німців, щоб зрозуміти, своєї вигоди вони не випустять - «халяви» не буде. Вийшло так, що нині за каву треба заплатити 2 євро, що не набагато менше азіатських розцінок. А маленький кусень хліба до обіду в прес-центрі коштує рівно 1 євро!

Нюрнберг.

 

ТАБЛО

Група Е

22 червня

Чехія - Італія - 0:2

      Гамбург. 50 000 глядачів

      Голи: Матерацці, 26; Індзагі, 87

      Вилучення: Полак, 45+2 (Ч)

Гана - США - 2:1

Нюрнберг. 41 000 глядачів

      Голи: Драман, 22; Аппіа, 47 (пен.) - Демпсі, 43

 

Турнірне становище:

                 І    В     Н     П     М     О

1. Італія   3     2     1     0     5-1   7

2. Гана     3     2     0     1     4-3   6

3. Чехія    3     1     0     2     3-4   3

4. США      3     0     1     2     2-6   1

Група F

22 червня

Бразилія - Японія - 4:1

      Дортмунд. 65 000 глядачів

      Голи: Жуніньйо, 53; Роналдо, 45+1, 81; Жильберто, 59 - Тамада, 34

Австралія - Хорватія - 2:2

      Штутгарт. 52 000 глядачів

      Голи: Мур, 38 (пен.); К'юелл, 78 - Срна, 2; Н. Ковач, 56

      Вилучення: Емертон, 87 - Шимич, 85; Шимунич, 90+4

 

Турнірне становище:

                     І   В     Н     П     М     О

1. Бразилія 3     3     0     0     7-1   9

2. Австралія      3     1     1     1     5-5   4

3. Хорватія 3     0     2     1     2-3   2

4. Японія   3     0     1     2     2-7   1