Прощена п'ятниця

24.06.2006
Прощена п'ятниця

«Нашоукраїнцi» Жебрiвський та Iвченко з БЮТiвцем Томенком. (з сайту www.razom.org.ua.)

      Незважаючи на нібито вихідний день, у Верховній Раді вчора було людно. Проголосувавши напередодні за те, щоб до вівторка «бити байдики», учасники новоствореної парламентської коаліції віддали цю прерогативу опозиції, а самі взялися до роботи: зійшлися на свої перші, установчі, збори. Розслаблятися й святкувати завершення коаліційної епопеї справді ніколи: вимушений простій законодавчого органу й без того обійшовся країні надто дорого, тож пора обирати керівництво парламенту, формувати комітети і, звісно, уряд. Саме ці питання й обговорювали, закрившись у сесійній залі від цікавих очей журналістів, парламентські «більшовики».

      А розпочалося перше засідання коаліції, якщо вірити присутнім на ньому депутатам, із усезагального примирення і братання. Для «розминки» Юлія Тимошенко здійснила мрію Юрія Єханурова - попросила вибачення в партнерів по коаліції, зазначивши при цьому, що те саме повинні зробити всі: простити одне одного за завдані протягом останнього року образи й працювати разом.

      За свідченнями очевидців, після цього соціаліст Микола Рудьковський заявив, що любить Тимошенко й попрямував до президії (де сиділа лідерка БЮТ разом із керівниками СПУ Олександром Морозом та «Нашої України» - Романом Безсмертним), аби поцілувати об'єкт своєї любові. А по дорозі порадив чи не найбільш ображеному на «жінку з косою» Петрові Порошенку: «Петя, і ти її пробач». У відповідь Порошенко помахав Тимошенко рукою, а вона послала йому повітряний поцілунок. Потішені цією сценою депутати почали скандувати «гірко!»

      Словом, почалося існування триєдиної коаліції весело й чимось нагадувало святкування Паски: БЮТівці й «нашоукраїнці» замість крашанок обмінювалися значками, розціловувалися між собою і з соціалістами й домовлялися «почати з чистого аркуша».

      Така утопічна й, очевидно, дещо гіперболізована картинка серйозній роботі не завадила: у підсумку збори, зокрема, постановили, що голосування по кандидатурах Прем'єр-міністра і спікера парламенту буде проводитися «в пакеті». Прем'єром, квоту на посаду якого, нагадаємо, має БЮТ, природно, буде Юлія Тимошенко. А от кого висуне у спікери «Наша Україна», якій, за коаліційною угодою, належить це крісло, поки що невідомо. Адже, крім Петра Порошенка, очолити президію ВР не проти й Анатолій Кінах від Партії промисловців і підприємців.

      Власне, зараз визначатися з тим, кого саме робити спікером, повинна тільки «Наша Україна», оскільки інші фракції коаліції, по-перше, не мають права вето на висунутого нею претендента, а по-друге, підтримають, хай і вимушено, будь-кого з «нашоукраїнців». Швидше за все, це буде-таки Порошенко, оскільки представництво «кінахівців» і у ВР, і в складі блоку «НУ» надто скромне.

      Окрім того, постійний представник Президента у Верховній Раді Юрій Ключковський нагадав, що Україна досі живе фактично без Конституційного Суду, й закликав коаліцію якнайшвидше привести до присяги суддів КС, аби розблокувати роботу цього органу.

      Вийшовши до журналістів після завершення коаліційних зборів, Тимошенко, Безсмертний і Мороз повідомили, що на цьому засіданні було остаточно знято протиріччя між партнерами по парламентській більшості, й тепер вона має гарні перспективи для плідної співпраці. Як заявила лідерка БЮТ, «сьогодні відповідальність покладена на плечі коаліції, і я почула, що всі, хто виступав сьогодні з трибуни на цьому зібранні, мають лише одне побажання - це єдність, розуміння, відповідальність і дотримання цих принципів, які ми декларували під час виборів». Про те, що «в коаліції є колосальні можливості для злагодженої, довготривалої, спільної роботи», говорив і Роман Безсмертний. Насамкінець керівники коаліційних фракцій наголосили, що протягом вівторка-середи планують вирішити всі кадрові питання щодо обрання парламентського керівництва й формування уряду. Про те, що на середу припадає День Конституції, а отже, вихідний, трійця, очевидно, забула.

ДО РЕЧІ

      Віктор Ющенко має намір внести до Верховної Ради подання на призначення Юлії Тимошенко Прем'єр-міністром уже в понеділок, 26 червня. Про це на брифінгу повідомив голова секретаріату Президента Олег Рибачук.

      Керівник СП зазначив, що наступному уряду треба буде негайно взятися до розв'язання газових проблем, і в цьому «ні в «Нашої України», ні в Соцпартії немає з Тимошенко ніяких протиріч» (нагадаємо, леді Ю вже заявила, що, ставши Прем'єром, одразу перегляне газові угоди з Росією).

      Повний склад уряду, на думку Рибачука, буде сформований протягом тижня - десяти днів.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>