«Відшкодуйте мільйони!»

22.06.2006

      Незавидна доля відомого літературного персонажа, до якого, як реп'ях, чіплявся не менш колоритний тип із категоричним: «Дай мільйон!», схоже, очікує й окремих представників столичної влади. Тільки й різниці, що мільйони беруться вимагати не прямісінько посеред вулиці, а в залах судових засідань. Першими до подібного кроку вдалися керівники ККП «Донецькміськтепломережа», які вже подали позовну заяву до Господарського суду Києва із вимогою компенсувати збитки, завдані внаслідок підвищення цін на газ.

      Після того як із січня поточного року ціни на газ для тепломереж збільшилися з 204 до 686 гривень за тисячу кубометрів, комунальники, певна річ, зазнали відчутних втрат. Приміром, тільки за перший квартал поточного року збитки «Донецькміськтепломережі» сягнули 26, 3 мільйона гривень. А оскільки відповідні звернення до Кабміну та Національної комісії з регулювання електроенергетики досі ніяких результатів не дали, донеччани вирішили звернутися до суду. Причому переконані, що мають для цього всі підстави - Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що органи центральної виконавчої влади справді зобов'язані компенсувати збитки комунальників, заподіяні підвищенням цін на енергоносії.

      Прикметно, що саме такий подальший розвиток подій не так давно передбачав міський голова Донецька Олександр Лук'янченко, який виношував серйозні наміри звертатися до суду. До речі, його позицію нещодавно на засіданні Асоціації міст України підтримали керівники 45 великих міст держави і вони мають намір так само домагатися відшкодування збитків. А їхнi дії надалі узгоджуватиме Координаційна рада з енергетичних питань, спеціально створена за ініціативою мера Донецька.

      Отож якщо невдовзі до донецьких комунальників приєднаються їхні колеги з інших міст, представникам органів центральної влади справді не позаздриш. Адже оті численні звернення до суду й вимоги «Відшкодуйте мільйони!» не йтимуть ні в яке порівняння із приставанням згаданого класичного одинокого шахраюватого вимагача, від якого можна було відмахнутися, немов від набридливої мухи.