Землю - городянам?

22.06.2006

         Переінакшене гасло «Землю - городянам!» у останні роки в Донецьку залишається одним із найактуальніших. Адже йдеться про спритних «крутеликів», які взялися зводити свої крамниці, пивниці, офіси тощо в паркових зонах, на територіях недавніх спортивних чи дитячих майданчиків. Причому подібна забудова мала й має солідний «дах», оскільки звернення-скарги городян у всі інстанції досі були безрезультатними. А активісти тутешнього відділення всеукраїнської мережі «Опора» навіть спробували привернути до проблеми увагу й Президента України під час його недавнього перебування в Донецьку. Втім тутешні правоохоронці таки теж не сиділи склавши руки - працівники прокуратури вже протягом кількох років намагаються домогтися дотримання законності в роботі органів місцевого самоуправління в ході розподілення земельних ділянок. І ось нарешті «перша ластівка» - Ворошилівський районний суд міста визнав, що Донецький міськвиконком свої рішення про виділення земельних ділянок приймає незаконно.

           Як повідомили «УМ» у прес-службі обласної прокуратури, суд у повному обсязі задовольнив адміністративний позов Донецької міжрайонної природоохоронної прокуратури про визнання недійсним рішення Донецької міськради № 20/16 від 24.06. 2005 року про делегування міськвиконкому повноважень щодо розподілення земельних ділянок. Тобто є намагання скасувати недавню практику і домогтися того, аби питання передачі земельних ділянок вирішували спільно всі депутати міськради, а не чиновники. Саме тоді, переконані в прокуратурі, цей процес відбуватиметься більш прозоро і вдасться уникнути розбазарювання земельного фонду.

           Певна річ, ні місцева влада, ні нові власники земельних ділянок не в захваті від згаданого судового рішення. Адже замаячила перспектива початку своєрідної реприватизації незаконно отриманих земельних ділянок. Утім такий розвиток подій видається малоймовірним, оскільки, майже немає сумніву, міська влада спробує оскаржити судовий вердикт в Апеляційному суді. Принаймні поки в міськраді навіть не приховують, що не мають наміру відміняти «земельних» рішень міськвиконкому. А власну позицію пояснюють наступним: оскільки депутати збираються на сесію раз на три місяці, більш ефективно питання про виділення землі вирішує саме міськвиконком, який займається цим щомісяця.

      Отож оскільки ще не закінчився строк подачі апеляційної скарги (20 днів), рішення Ворошиловського райсуду ще не набрало чинностi. І тому про повернення земельних ділянок, переданих під забудову, говорити дуже й дуже завчасно.