«Хіт» сезону

22.06.2006
«Хіт» сезону

Дуейн Уейд i Шакiл О’Нiл - лiдери «Маямi». (РЕЙТЕР.)

      Де Шакіл О'Ніл - там перемога. Це правило справджується майже завжди. Варто було триразовому володарю чемпіонського персня НБА перейти із «Лейкерз» до «Маямі хіт», і його нова команда стала переможницею «плей-оф». Щоправда, не одразу - щоб дотягнути флоридців до вершини, грізному центровому знадобилося два сезони. І ось учора вранці за київським часом, обігравши в шостому матчі фінальної серії «Даллас» на його майданчику, клуб із Флориди вперше в історії виграв Кубок Національної баскетбольної асоціації.

      Щоправда, сам Шак у цьому матчі на коні не був - в активі О'Ніла лише 9 очок (плюс 12 підборів). А найрезультативнішим у цьому поєдинку став 24-річний захисник «Маямі» Дуейн Уейд - 36 очок, 10 підборів, 5 результативних передач і 3 блок-шоти. З огляду на вдалу гру Дуейна в попередніх матчах проти «Далласа», він отримав і приз MVP (найкориснішого гравця) усієї фінальної серії.

      Техасці сприйняли вирішальну поразку, зціпивши зуби. На відміну від програшу попереднього, п'ятого матчу серії, після якого власника «Далласа» Марка Кубана оштрафували на 250 тисяч (!) доларів за те, що вибіг на майданчик, протестуючи проти несправедливих, на його думку, рішень арбітрів. Ще на 5 тисяч був покараний лідер «Маверікс», німець Дірк Новіцьки, котрий спересердя пожбурив м'яч на трибуни.

      Слід відзначити, що ця серія спочатку складалася для «хітів» невдало - флоридці програли два стартові матчі. Зате в наступних чотирьох спуску суперникові не давали, і це - незважаючи навіть на довшу й більш якісну лаву запасних «Даллас маверікс». Без сумніву, основна заслуга в перемозі «Маямі» належить тренерові Пету Рейлі. Для нього це вже п'ятий чемпіонський Кубок. Досі Рейлі чотири рази приводив до тріумфу «Лос-Анджелес лейкерз» у 1980-х роках.

      Залишається додати, що, крім О'Ніла, у складі «Хіт» досі ще ніхто не вигравав чемпіонський перстень. Двічі впритул до перемоги у фіналі «плей-оф» у складі «Сіетла» та «Лейкерз» наближався Гарі Пейтон, але сягнути вершини він зміг лише з третьої спроби, з «Маямі».

ТАБЛО

НБА. «Плей-оф». Фінал (до 4 перемог). Шостий матч:

«Даллас» - «Маямі» - 92:95 (30:23, 18:26, 20:22, 24:24)

      «Д»: Новіцьки (29 + 15 підборів), Террі (16), Говард (14 + 12 підборів)

      «М»: Уейд (36 + 10 підборів), Хаслем (17 + 10 підборів), Уокер (14 + 11 підборів)

Рахунок серії - 2:4