Кому куди

22.06.2006
Кому куди

Так швед Алльбак забивав 2000-й м’яч у фінальних частинах чемпіонатів світу. (Рейтер.)

      На головному футбольному форумі чотириріччя потроху наближається пора вирішальних матчів. У вівторок учасники груп А і В остаточно визначили розстановку сил у своїх квартетах. Господарі чемпіонату третій матч провели на найбільшій арені країни - берлінському «Олімпіаштадіоні». Команда Юргена Клінсмана впевнено довела свою перевагу над іншим претендентом на перше місце в групі - збірною Еквадору. Другим дублем на чемпіонаті відзначився форвард «Вердера» Мирослав Клозе. Так він із чотирма голами вийшов у лідери суперечки бомбардирів. До того ж тепер у його активі дев'ять забитих м'ячів у фінальних частинах світових першостей. А ще один гол записав на свій рахунок 21-річний нападаючий «Кельна» Лукас Подольськи. Цікаво, що обидва голеадори німецької збірної мають польське походження.

Прощання слов'янки. Польський варіант

      Одночасно з поєдинком у Берліні за 300 кілометрів грали команди, які вже визначили свою долю на чемпіонаті й готувалися повернутися на батьківщину. В якому настрої - залежало від результату останньої гри. Місцем проводів для збірних Коста-Рики й Польщі стала столиця землі Нижня Саксонія - Ганновер.

      Осучаснений стадіон клубу «Ганновер-96» розташований у парковій зоні. Після реконструкції за 64 мільйони євро арена була відкрита у січні минулого року. Позавчора 43 тисячі місць на ній були зайняті переважно гостями з Польщі - їх було майже три чверті, тож відданості польських уболівальників своїй «Кадрі» можна лише позаздрити.

      Незадовго до початку зустрічі у місті пройшов сильний дощ, але буквально перед виходом команд на поле небо проясніло, й прозорий дах над трибунами не рятував від пекучого сонця.

      Зустріч команди провели так само непереконливо, як і попередні дві, через що вболівальники час від часу нагороджували футболістів гучним свистом. Костариканці запам'яталися дірами у захисті, але все ж таки наявністю шансів біля чужих воріт. Комбінаційна гра у поляків у центрі поля прорізалася рідко, а форварди часто-густо виглядали безпорадно. Футболісти з берегів Карибського моря відкрили рахунок зі штрафного, а єдиним гравцем у складі «Кадри», якому вдалося відзначитися в Німеччині, став 29-річний захисник Бартош Босацький. Він двічі приходив на допомогу нападаючим при подачі кутових. Останні 25 хвилин зустрічі на полі провів гравець донецького «Шахтаря» Маріуш Левандовський.

      Попри все це, вболівальники провели команди аплодисментами, а поляки ще й пішли по місту святкувати перемогу. Паралельно перше місце в групі відзначали й «аборигени»-німці. Вулиці Ганновера на кілька годин перетворилися на суцільні «трафіки», наповнилися галасом перехожих, вигуками водіїв та їхніх пасажирів, сигналами авто. Автобуси, які перед матчем зі стадіону до залізничного вокзалу доїздили за 20 хвилин, тепер цим же маршрутом рухалися більше години...

Нульові потуги

      А ось кому так і не вдалося відзначитися бодай одним голом у чужі ворота, так це збірній Тринідаду і Тобаго. Зате її захисник Брент Санчо позавчора у Кайзерслаутерні допоміг зробити це парагвайцям. У підсумку примарні шанси команди голландця Лео Беєнхакера на «плей-оф» швидко розтанули, а збірна Парагваю, відзначившись наприкінці зустрічі ще й самотужки, залишила чемпіонат із високо піднятою головою.

      А в Кельні першу позицію в групі В розіграли англійці і шведи. Родоначальники футболу домінували в першому таймі, успішним виявився фантастичний удар із 30 метрів Джо Коула з «Челсі». По перерві скандинави перехопили ініціативу, зрівняли рахунок після кутового, двічі влучали в поперечину воріт Робінсона, а ще одного разу м'яч із лінії воріт виніс Стівен Джеррард. Він вийшов на заміну й пізніше відзначився ще й біля чужих воріт, замкнувши головою навіс кращого гравця зустрічі, все того ж Коула. Шведи билися до останнього, а незадовго до фінального свистка з близької відстані відновив рівновагу Ларссон - 2:2.

      Найбільше тренера британців Ерікссона засмутила не втрачена перемога, а травма нападаючого Майкла Оуена, який уже на четвертій хвилині матчу на рівному місці підвернув ногу й був замінений. Швидше за все, після цієї травми коліна чемпіонат для Майкла закінчився.

      Тепер в 1/8 фіналу 24 червня у Мюнхені Німеччина гратиме зі Швецією, а Англія наступного дня у Штутгарті поміряється силами з Еквадором.

Марадона в Німеччині не авторитет

      Чемпіонат світу з футболу - подія неординарна, він збирає під свої прапори видатних людей, які в різні роки стали відомими у світі саме завдяки спорту номер один. Оргкомітет приймає їх як почесних гостей з усією належною шаною, але за межами футбольної влади для всіх інших служб вони залишаються звичайними громадянами. Особливо в Німеччині, де пристрасть до порядку панує над усім. Відомо чимало випадків, коли знані особи потрапляли в неприємні ситуації, від чого їх не рятувала навіть світова популярність.

      Під час нинішнього «мундіалю» вкотре «засвітився» легендарний гравець минулих років Дієго Марадона. На одній з автодоріг поліцейські зупинили його за перевищення швидкості: замість належних 80 км/год аргентинець шурував аж під 120. Персона порушника на стражів правопорядку не справила жодного враження, й вони з чистою совістю оштрафували Марадону на 200 євро.

* * *

      Шалений наплив туристів, журналістів, інших поважних осіб з усього світу не міг не позначитися на роботі сфери обслуговування Німеччини. Навіть відомий своєю пунктуальністю «Дойче бан» (німецька залізниця; до речі, один зi спонсорів чемпіонату) нерідко дає збої. Все частіше потяги запізнюються, порушуючи плани закордонних гостей, а у дні матчів деякі з них навіть не можуть вмістити всіх бажаючих дістатися місця призначення. Добре, що голова оргкомітету першості Франц Бекенбауер пересувається країною на гелікоптері, інакше б його розклад відвідин 48 поєдинків зазнав би суттєвих змін.

Ганновер.

А НАШІ ЯК?

      Збірна України тим часом почала відновлюватися після дуелі з Саудівською Аравією й готуватися до завтрашнього протистояння з Тунісом. Як влучно сказав Максим Калиниченко, якщо після першого матчу наші хлопці проходили випробування розпачем, то тепер у нас психологічна проблема іншого характеру - не піддатися ейфорії після перемоги з великим рахунком.

      Повернувшись до вже рідного Потсдама, у вівторок о 17.30 команда Олега Блохіна провела тренування на полі стадіону «Люфтшиффгафен». Причому для журналістів заняття було відкритим лише впродовж перших 15 хвилин, коли футболісти зазвичай легенько перепасовують м'яч. Учора збірна так само тренувалася на околиці Потсдама о 19.15, а сьогодні випробує поле вирішальної битви на «Олімпіаштадіоні» в Берліні.

СТАТИСТИКА

      У матчі Англія - Швеція форвард скандинавської збірної Маркус Алльбак забив 2000-й гол в історії фіналів світових першостей.

      Чотири роки тому в Кореї, в матчі проти команди-господарки італієць Крістіан Вієрі став автором 1900-го м'яча на «мундіалях». На тому ж турнірі португалець Бету провів 1800-й гол.

Статистики нагадують, що сотий гол - в активі італійця Анжело Cк'яво (ЧС-1934), 800-й забив славнозвісний Герд Мюллер із команди ФРН (ЧС-1970), 1200-й - француз Жан-П'єр Папен (ЧС-1986), 1300-й - зірковий англієць Гарі Лінекер (також ЧС-1986).

 ТАБЛО

Група А

20 червня

Німеччина - Еквадор - 3:0

      Берлін. 72 000 глядачів

      Голи: Клозе, 4, 44; Подольськи, 57

Польща - Коста-Рика - 2:1

      Гановер. 43 000 глядачів

      Голи: Босацький, 33, 66 - Гомес, 25

 

Підсумкове становище:

                            І     В     Н     П     М     О

1. Німеччина      3     3     0     0     8-2   9

2. Еквадор           3     2     0     1     5-3   6

3. Польща           3     1     0     2     2-4   3

4. Коста-Рика     3     0     0     3     3-9   0

Група В

20 червня

Англія - Швеція - 2:2

      Кельн. 45 000 глядачів

      Голи: Джо Коул, 34; Джеррард, 85 - Альбек, 51; Ларссон, 90

Парагвай - Тринідад і Тобаго - 2:0

      Кайзерслаутерн. 46 000 глядачів

      Голи: Санчо, 25 (у свої ворота); Куевас, 86

 

Підсумкове становище:

                            В     Н     П     М     О

1. Англія            3     2     1     0     5-2   7

2. Швеція           3     1     2     0     3-2   5

3. Парагвай        3     1     0     2     2-2   3

4. Тринідад і Т.  3     0     1     2     0-4 -1