Забобони пiд куполом

22.06.2006
Забобони пiд куполом

Соцiалiсти i БЮТiвцi: останнi штрихи... (РЕЙТЕР.)

      ...А здавалося, що неймовірне таки станеться, і про створення коаліції - причому не якої-небудь, а саме «помаранчевої», або ж демократичної, - буде оголошено не в останню відведену Конституцією хвилину, а вже у середу, тобто вчора. Підстави для такої надії були: напередодні ввечері лідери й представники «Нашої України», Блоку Тимошенко та Соцпартії (Роман Безсмертний та Юрій Єхануров, Юлія Тимошенко та Олександр Мороз відповідно) прийшли до Президента, де, судячи з усього, домовилися вже про все. Принаймні навіть найбільш незадоволена всіма й усiм особа з косою констатувала, що зустріч була плідною й «позитивною». Подейкують, навіть кадрові - найдискусійніші - питання «трійка» розв'язала, хоча підтвердження цьому почути до сьогодні так і не вдалося.

      Після зустрічі, вже поночі, БЮТ і Соцпартія на своїх політрадах погодилися на всі умови, погоджені на зустрічі з главою держави (хоча голосування було не одностайним - скажімо, деяким «тимошенківцям» дуже не сподобалося те, що право пропонувати кандидатуру міністра внутрішніх справ «віддали» Президенту, не кажучи вже про скасування норми щодо затвердження парламентом програми уряду, внаслідок чого потенційна Прем'єрка Тимошенко буде позбавлена «імунітету» від відставки на рік). Однак страх перед приходом у владу «регіоналів», які, потрапивши туди, нікому вже кермо не віддадуть, виявився сильнішим за амбіції.

      Станом на 8-му ранку середи три сторони, здавалося, вже майже злилися в коаліційному екстазі.

      Про створення коаліції обіцяли оголосити до вечора - якщо точніше, то о 16-й годині (раніше не виходило - адже під угодою повинні підписатися всі без винятку депутати майбутньої більшості, декого з яких навіть у Києві не було). БЮТ і Соцпартія обіцяли впоратися зі своїми «відпускниками» й «відрядженцями» ще до 14-ї. А «Наша Україна»... в особі Романа Безсмертного з трибуни Верховної Ради оголосила, що пропонує перенести свято на 23 червня. Себто останній день. Причин знайшлося щонайменше дві: вже згадані складнощі зі збором депутатських підписів і... забобони. 22-ге червня, мовляв, не надто добре число для започаткування серйозних справ. І як потім не обурювалися соціалісти й «тимошенківці» - мовляв, скільки ж можна тягти, та давайте вже створювати ту нещасну коаліцію, і причому тут узагалі 22-ге число - нічого у них не вийшло: головуючий того дня «нашоукраїнець» Микола Катеринчук засідання закрив.

      Причому не без проблем: Безсмертний пропонував одразу оголосити перерву в роботі ВР до 23 червня - справді, чого дарма приходити у четвер, якщо до п'ятниці коаліцію все одно не «народять»? Але парламентарії збунтувалися. За цю пропозицію проголосували всього лише 154 «кнопки» - з них тільки 77 із 120 БЮТівців і нуль соціалістів. Після виведення на табло результатів голосування «регіонали» з комуністами, мабуть, пошкодували, що не захопили із собою памперси, бо від сміху аж теє... животи надривали. Кпинили, що ось вам, мовляв, і перший «доказ» існування коаліції.

      Представники БЮТ і СПУ згодом пояснювали, що єдиною причиною проголосувати саме так для них було палке бажання створити коаліцію вже в середу й не затягувати з цим іще на два дні. Партія регіонів грозилася так довго не чекати й уже сьогодні, якщо більшість іще не створять, «самостійно» обрати спікера і його заступників. А ще іронізувала: мовляв, на перешкоді створенню «помаранчевої» коаліції стоять тільки три причини: «Наша Україна», СПУ і БЮТ. Комуністи взагалі закликали створити «антикризову» коаліцію - не за партійною ознакою («запрошуємо всіх»), а за бажанням працювати й «виводити Україну з кризи».

      Словом, знову не вийшло. Але вже майже-майже. Почекаємо ще трошки.

Портфелі і люди

      Щонайменше в одному єдність учасників майбутньої демократичної коаліції очевидна: всі вони категорично відмовляються говорити про те, як ділять між собою посади. «Ми не те що прізвища - позиції не обговорюємо, наша партія навіть досі не знає, які саме їй відійдуть міністерства!» - запевняв журналістів представник СПУ Йосип Вінський. Проте «не на камеру» чи диктофон численні «обізнані джерела» таки видавали «секрет Полішинеля», з якого випливало, що певні домовленості щодо посад у «трійки» таки існують.

      Так, за цією «джерельною» інформацією, після створення «помаранчевої» коаліції Блок Тимошенко отримає 11 портфелів в уряді (посаду Прем'єр-міністра та 10 міністрів, серед яких, імовірно, будуть «куратори» ПЕК і фінансів), «Наша Україна» - 8 (міністри, зокрема, можливо, юстиції плюс щонайменше один віце-прем'єр - з питань адміністративно-територіальної реформи), а соціалісти - 4 (троє міністрів - імовірно, транспорту, промислової політики та освіти і перший віце-прем'єр).

      Із прізвищами, окрім «стопроцентної» (за висловом Вінського) Прем'єрки Тимошенко, поки що ситуація невизначена. Так, скажімо, щодо того ж Вінського є варіанти: одні «сватають» його на першого віце-прем'єра, інші - на першого віце-спікера (ця посада нібито теж відійде соціалістам). Спікером парламенту стане «нашоукраїнець», однак котрий саме - «НУ» ще буде визначатися. Варіантів щонайменше три: Юрій Єхануров, Роман Безсмертний і Петро Порошенко. Найбільше шансів мають перший і останній, хоча «рядові» «НУмівці» натякали на те, що найкраще впорався б зі спікерством саме Безсмертний. Втiм, як повідомила журналістам речниця «НУ» Тетяна Мокріді, пообіді на своєму засіданні президія «Нашої України» вирішила висунути на розгляд ради блоку кандидатуру Порошенка - двоє інших кандидатів взяли самовідвід.

      Щодо інших парламентських посад, то, зокрема, є дані, що крісло «звичайного» заступника можуть віддати Партії регіонів як найбільшій опозиційній фракції. Окрім того, Президент, який дбає про інтереси не лише влади, а й опозиції, пропонує віддати опозиційним фракціям ВР «портфелі» керівників одразу 10 парламентських комітетів.

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

У кулуарах так і не «коаліціонізованої» Верховної Ради «УМ» поставила представникам усіх фракцій парламенту два запитання:

1. Чи буде, на вашу думку, таки створена демократична коаліція?

2. Якщо таки буде, то як довго вона проіснує?

Юрій Павленко,

«Наша Україна»:

      1. - Коаліція буде, все гаразд. І вимушену перерву взято лише з «технічних» причин. Річ у тiм, що треба ухвалити відповідні рішення - щодо підтримки коаліційної кандидатури на Прем'єра, наприклад, - на політичних радах кожної партії, яка входить до «Нашої України». І тільки після цього всі народні депутати з фракції «НУ» матимуть усі підстави поставити підписи під коаліційною угодою. Це, звісно, значною мірою формальність, але вона необхідна.

      «Наша Україна» щодо формату коаліції вже визначилася остаточно - якщо вчора ще були певні неузгодженості в проекті угоди, то після засідання робочих груп «трійки» вони були зняті, і тепер угода «чиста». Завтра ми її затвердимо на фракції - і все. Тобто до ранку четверга всі необхідні рішення вже будуть ухвалені. Звісно, можна було б одразу підписати угоду й оголосити про створення коаліції, але четвер - це 22 червня, день початку війни (Великої Вітчизняної. - Ред.). Тому, враховуючи, яка це сумна дата, не хотілося б прив'язувати до неї дату створення коаліції... Тільки через це «Наша Україна» запропонувала перенести оголошення про створення коаліції на 23 червня. Принаймні мені як членові фракції пояснили саме так.

      2. - (Після дуже довгої паузи). Україна не має досвіду формування виписаної в Конституції парламентської коаліції, до того ж коаліції не під посади, а під програми. Тому однозначно сказати, скільки вона проіснує, станом на цю хвилину просто неможливо. Зрештою, вона ж іще навіть не оголошена. Але в політиці немає нічого неможливого, тому я не виключаю, що ця коаліція може проіснувати протягом усього терміну діяльності нинішнього скликання Верховної Ради. На мій погляд, чи не найважливішим випробуванням для цієї коаліції стануть президентські вибори 2009 року.

Олег Білорус,

Блок Тимошенко:

      1. - Коаліція вже є. Це рішення було ухвалене всіма трьома політичними силами - «Нашою Україною», Соцпартією та БЮТ, і представлене Президентові. Тепер, відповідно до процедури, регламенту і Конституції, потрібно зібрати 243 підписи  народних депутатів під коаліційною угодою. У зв'язку з цим і треба час, адже викликають усіх, навіть хворих або тих, хто перебуває у відрядженні, щоб підписалися. Якщо робота щодо збору підписів завершиться сьогодні (а наша фракція з цим точно впорається) - тоді в четвер уранці всі «коаліційні» документи будуть представлені Президентові, для інформації. Якщо трапляться якісь затримки або виникнуть іще якісь причини - це відбудеться у п'ятницю, адже до 23-го включно ми ще маємо час на створення коаліції. У жодні спекуляції щодо ймовірної відмови когось з учасників коаліції від її створення або розширення коаліції до формату чотирьох я не вірю - це все вже пройдено, і більше такого не буде. Так, ще вчора була така загроза - спроб включити до коаліції Партію регіонів. Сьогодні з цим покінчено. Що змінилося? А з'явилося переконання, що широка коаліція не буде життєздатною. Крім того, прийшла інформація з регіонів: багато обласних рад вимагають створення демократичної коаліції тих трьох сил, які разом перемогли і на президентських, і на парламентських виборах.

      2. - Коаліція зможе пропрацювати п'ять років. Якщо не буде спроб її розірвати, знищити - я маю на увазі ззовні.  Та ні, вона працюватиме, навіть якщо такі спроби й будуть - при умові, що сила внутрішнього єднання буде більшою, ніж сила зовнішнього впливу. Адже є рішучість більшості депутатів не дозволити зруйнувати цей останній шанс для України, якого, можливо, більше ніколи вже не буде. Ми не повинні його втратити! Зрештою, це ж очевидно: якби була створена коаліція з «Регіонами», то незалежно від того, хто б іще входив до її складу, вони б узяли всю владу. І дуже надовго.

Іван Бокий,

Соцпартія:

      1. - Буде коаліція. Якщо буде... бо ви ж самі бачите, що робиться. Ми домовилися, що про створення коаліції оголосимо вже сьогодні - о 16.00. Ще о 8-й ранку все було затверджено й вирішено, а тепер починаються якісь нові ігри... Тож щодо прогнозу - не знаю, що вам і сказати. Я вже казав: оцей паркет (показує на підлогу) - головний ворог танцюриста. У «Нашій Україні» тридцять керівників і немає толку. То вони кажуть, що у них четверо депутатів за кордоном, тому треба чекати до п'ятниці, щоб вони підписали, а то ми вже чуємо, що просто дехто не хоче підписувати [коаліційну угоду]... Ну я все розумію, але чого вони нав'язують ці свої внутрішні проблеми всім нам? Ну якщо досягнута вчора домовленість, то сьогодні ж уже несолідно вигадувати щось нове... Мені, якщо чесно, швидше б уже вівторок - щоб з усім розквитатися, все здати і крапка. Зрештою, не буде цієї коаліції - буде інша. Головне, що буде Україна.

      До речі, тут кажуть, що ми нібито не аплодували, коли оголошували про коаліцію... Так знаєте, є теляче захоплення, а є нормальна реакція нормальних людей. Це робочий момент. Чому ми повинні самі собі аплодувати.

      2. - Вона проіснує стільки... скільки проіснує.

Петро Симоненко,

Компартія:

      1. - Це ж очевидно, що «оранжевих» склеюють під тиском, з погрозами, шантажем.  Це стало можливо ще й тому, що керівники фракцій давно втратили над ними контроль, адже місця у списках купувалися, і люди, які їх купували, у будь-який момент можуть повестися саме так, як вигідно їм. Найстрашніше те, що зараз по суті йде реалізація бізнес-проектів різних фінансових угруповань. Якби справді творилася політична коаліція, то її учасники перш за все мали б представити народові програму, де б заявили, які проблеми будуть розв'язувати, а тоді вже обговорювали кадрові питання. А насправді у них кадрові питання виявилися основними. От побачите, вже з 1 вересня цей поділ портфелів дуже серйозно вдарить по авторитету України.

      2. - Та ця коаліція максимум п'ять місяців проіснує, ну добре, максимум - шість. До речі, ви знаєте, коли перед затвердженням Тимошенко на посаді Прем'єра вона зустрічалася з нашою фракцією, я їй сказав, що урядом вона керуватиме до листопада. Помилився тільки на один місяць (задоволено посміхається).

Євген Кушнарьов,

Партія регіонів:

      1. - «Помаранчева» коаліція настільки ж реальна, наскільки реальна й «широка» (за участі ПР. - Ред.). От, для прикладу: Тимошенко виступає однозначно за перегляд газових домовленостей, «Наша Україна» - однозначно проти. Хотів би я подивитися на перший раунд їхніх переговорів з цієї теми.

      Коментувати, якою саме буде коаліція, поки що безглуздо - от коли це відбудеться як факт, тоді можна буде говорити про ту позицію, яку обійме щодо неї Партія регіонів. А якщо до 22 червня коаліцію не створять, то іншого виходу, крім як нам самим (Партії регіонів,  комуністам та «примкнулим» відступникам з фракцій «трійки». - Ред.) обирати керівництво парламенту, немає. Чому не сьогодні? Тільки тому, що сьогодні веде засідання Катеринчук, який таку пропозицію на голосування нізащо не поставить. А коли буде Мартинюк - він поставить.

      А більше тягти вже просто не можна. Ми три місяці чекали й тепер іще повинні брати на віру чергові обіцянки, які нічим не підкріплені? Я сьогодні поставив риторичне запитання: чому тоді, коли було оголошено, що ось-ось відбудеться підписання коаліційної угоди, всі три фракції не підвелися й не зааплодували? Це ж радість велика, це така подія... Та вони мали стрибати до стелі від щастя! (Знизує плечима).

      Ми не полишаємо надії, що здоровий глузд переможе. А Партія регіонів - це партія прагматиків, яка завжди керувалася здоровим глуздом, а не примарами якимись чи затьмаренням, що його ми бачимо в окремих лідерів чи лідерок. І ми розуміємо, що з обранням спікера багато проблем можуть розв'язатися самі собою. Згадайте 1998-й, 2002-й - тоді ситуація в країнi також була складною, але після обрання Голови ВР усе швидко входило в своє русло.

      2. - Ми вже бачили багато сіквелів: наприклад, «Міцний горішок-2». Тепер будемо дивитися «Помаранчеве божевілля-2». Яке скільки б не тяглося, а колись таки закінчиться.

      Сьогодні жодна коаліція не може бути тривалою. Але повинен тривати процес об'єднання України, бо без нього немає майбутнього ані в самої країни, ані в політичних сил. У протистоянні ми будемо нищити одне одного, а страждатиме - народ.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>