Два кольори мої, два кольори...

20.06.2006
Два кольори мої, два кольори...

Малюнок Андрiя ПОТОПАЛЬСЬКОГО.

      Сьогодні новообрана Верховна Рада, яка вже другий місяць, по суті, б'є байдики, знову матиме шанс розпочати нарешті нормальну роботу. Оптимісти (якщо вони ще залишилися) сподіваються, що саме сьогодні таки буде створено парламентську коаліцію, яка покладе край неробству й хаосу у владі. Якими кольорами райдуги переливатиметься це довгоочікуване політичне дітище - інше питання. Відповідь на нього, швидше за все, цього дня ми таки не отримаємо. Принаймні реалісти вже не вірять у те, що коаліційний процес добігає свого кінця.

      Учора на спільному засіданні тимчасової президії першої сесії ВР та уповноважених представників депутатських фракцій було погоджено, що якщо 20 червня після передбаченого регламентом виголошення заяв, повідомлень та пропозицій (цей пункт стоїть першим у порядку денному) не буде заявлено про створення коаліції, у роботі пленарного засідання може бути оголошено перерву... ні, не на тиждень, а на 30 хвилин. Але в наших обранців де півгодини - там і три дні. Більше тягти не можна: до 26 червня парламентська коаліція має бути сформована, інакше Президент зможе скористатися своїм правом і розпустити парламент.

      Інша річ, що він цього, може, й не зробить, адже після тривалої «коаліційної» тяганини найбільше впали рейтинги насамперед «Нашої України» та її потенційних партнерів по «демократичній» коаліції... Втім навряд чи парламентарії захочуть ризикувати й «висіти на волосині», чекаючи, розпустить їх глава держави чи ні. І вже «на порозі братської могили», тобто «умовно кажучи - за 5 хвилин до розстрілу» (так фігурально висловився про завершення відведеного Конституцією на творення коаліції строку екс-спікер парламенту Володимир Литвин) щось таки створять. Поки що ця «нєвєдома звєрушка» народжується в неабияких муках.

      Найбільше потерпає від пологового процесу «Наша Україна». Ще б пак, адже «помаранчевим», як тій мавпі з анекдоту, хоч розірвися між красивими і розумними. За три дні після оголошення у ВР чергової перерви «нашоукраїнці» встигли «створити коаліцію» з усіма, крім комуністів: переговори активно ведуться і з Партією регіонів, і з БЮТ та СПУ. При цьому своє спілкування із «синіми» «ющенківці» категорично відмовляються називати переговорами, наполягаючи на терміні «консультації» (справді, які можуть бути переговори на останньому тижні вагітності?). Мовляв, політрада блоку минулої п'ятниці рішення про офіційний старт перемовин не ухвалила, тому поки що сходимо на консультації до всіх, хто прийме, а там видно буде.

      «Регіонали» приймають майже з розкритими обіймами - автомобілі керівних «НУмівців» під розкішним офісом ПР на елітній Липській уже фактично прописалися. А гостинні «біло-блакитні» навіть заходять з візитами у відповідь, хоча краще б вони цього не робили, інакше офіс «Нашої України» доведеться перефарбовувати по двічі на день. Напередодні останніх відвідин представниками ПР цього милого будиночку на Подолі невідомі зловмисники облили його стіну синьою фарбою. «Помаранчевим» ця пляма не сподобалась так сильно, що вони готові були пожертвувати спокоєм «консультацій», аби швидше здихатися «синця»: поки всередині особняка тривала розмова, зовні на повну потужність вищала «болгарка», якою робітник намагався затерти сині патьоки.

      Однак плями на політичній репутації, схоже, лякають «нашоукраїнців» значно менше. Поконсультувавшись із колишніми (часів Майдану) «бандитами», «злочинцями», «янучарами» тощо, вже в понеділок «НУ» в особі Романа Зварича, який домовлявся з «регіоналами» від імені «НУ», заявила, що готова перейти до «офіційних переговорів». Недарма ще на вихідних «регіонал» Євген Кушнарьов давав «помаранчево-синій» коаліції шанс народитися до вівторка й навіть прогнозував у її складі понад 300 депутатів. «У мене відчуття, що процес іде в конструктивному руслі, сторони демонструють обопільне бажання й уміння йти на розумний компроміс. Рух назустріч є, і це вселяє упевненість», - заявив Кушнарьов, якому найбільше сподобалося те, що «велика двійка» під час зустрічей не «ділить посади», а обговорює принципи створення коаліції. Принагідно Кушнарьов зауважив, що до потенційної коаліції готові долучитися й низка представників БЮТ, які «розуміють, що іншого варіанту немає».

      Однак чи буде зроблено останній крок і чим він завершиться, має вирішити на своєму сьогоднішньому  засіданні фракція «Нашої України». Нагадаємо, раніше «НУ» заявляла, що не домовлятиметься із ПР про коаліцію доти, доки не будуть узгоджені питання про вступ України до НАТО чи ЄЕП, федералізацію і надання російській мові статусу другої державної.

      Водночас поки що  рано ставити хрест і на могилі так званої «помаранчевої» коаліції - переговори про її створення не припинялися й тривають. Деякі романтики навіть досі хочуть вірити, що більшість «колючок» у відносинах партнерів по «демократичній» більшості породжені елементарним шантажем і бажанням виторгувати собі якомога більше. За цією версією, коаліція таки буде «помаранчево-малиновою» й ніякою іншою, а переговори «НУ» з «регіоналами», полум'яні виступи Юлії Тимошенко зі звинуваченнями «ющенківців» у всіх смертних гріхах, фінти соціалістів з ультиматумами щодо спікерства тощо - не більше, ніж блеф. Однак навіть якщо й так, то політичні актори, занадто вжившись у ролі, й самі не помітили, як перейшли ту межу, повернутися за яку їм буде неймовірно важко. І ось уже Тимошенко, злякавшись, що втратить таке жадане прем'єрство, нібито готова на всі умови «НУ», аби лише бути разом, і Мороз згодний на значно більші поступки, ніж раніше - зокрема, як повідомила журналістам речниця «Нашої України» Тетяна Мокріді, СПУ та БЮТ погодилися-таки з тим, що розподіл посад, які належать до компетенції Президента, має бути винесений за рамки коаліційної угоди (нагадаємо, на цьому від самого початку наполягали «НУмівці», тоді як їхні партнери по переговорах були проти). Проте  «нашоукраїнці» вже увійшли у смак: за умови коаліції з «регіонами» вони можуть виграти щонайменше у двох взаємозалежних і життєво важливих для них пунктах: залишити на посаді Прем'єра свою людину, тобто Юрія Єханурова, і не допустити туди Юлію Тимошенко, прем'єрство якої, щиро кажучи, не лише «Нашій Україні», а й Україні загалом коштувало критичну кількість нервових клітин.

      І тепер уже виявляється, що версії СПУ і БЮТ, з одного боку, та «НУ», з  іншого, стосовно наявності розбіжностей у протоколах коаліційних домовленостей кардинально різняться. «Вони (розбіжності. - Авт.) настільки серйозні, що можуть стати бар'єром [на шляху створення коаліції]», - каже «помаранчевий» Зварич. За словами Романа Михайловича, йдеться не лише про кадрові, а й про програмні неузгодженості, хоча деякі політики з «сусідніх» таборів і заявляють, що справа лише за недоділеними посадами.

      Учора переговори тривали - в обох варіантах. Із «тимошенківцями» та соціалістами станом на ранок «НУ» вдалося узгодити  питання щодо запровадження посад державних секретарів та створення Національного бюро розслідування, а також про розведення у часі виборів до Верховної Ради і місцевих органів влади. Водночас, як каже Тетяна Мокріді, соціалісти досі «не сприймають  стратегічного напряму зовнішньої політики України - євроатлантичної інтеграції», а в Тимошенко «виникають питання до вертикально інтегрованої нафтової компанії», до того ж вона виступає «проти виписування у програмі діяльності уряду конкретних завдань і проти деталізації термінів виконання програмних положень» (нагадаємо, більшість із вищезгаданих питань були винесені «трійкою» до протоколу розбіжностей). Керівник департаменту інформаційного забезпечення «Нашої України» також наголосила, що лідерка БЮТ чітко стоїть на трьох позиціях, які регламентують діяльність Прем'єр-міністра: заперечує створення урядових комітетів, виступає проти підзвітності коаліції і проти створення Вищої ради коаліції на чолі з Президентом. «НУ», зі свого боку, наполягає на тому, що міністр внутрішніх справ має призначатись лише після консультацій парламентської коаліції з главою держави...

      Понеділок - день важкий. Від «високопоставлених джерел» у «Нашій Україні» надходила інформація, що на ранок вівторка «помаранчеві» «сто відсотків» підпишуть коаліційну угоду з Партією регіонів, Блок Тимошенко готував плацдарми для «розчарованих нашоукраїнців», які, на думку «тимошенківців», після утворення «оранжево-синьої» коаліції знайдуть собі пристанище саме у БЮТ, комуністи погрожували вимагати від парламенту роботи хоч і без коаліції, але з комітетами і спікером (треба ж нарешті його обрати)... А країна чекала.

ПРЯМА МОВА

Віктор Ющенко:

Досить ганьбити Україну - пора створювати коаліцію. Помаранчеву

      Президент закликає Верховну Раду «не ганьбити імідж України у світі» і невідкладно відновити роботу Конституційного Суду, завершити формування парламентської коаліції, створити новий уряд, обрати керівництво парламенту та сформувати його органи. «Від імені народу я ставлю перед парламентом триєдине завдання», - сказав Віктор Ющенко у своєму традиційному суботньому радіозверненні до народу. Глава держави зазначив, що «політична основа для творення коаліції є - це програмні положення проекту коаліційної угоди». «Я звертаюся до всіх політичних сил, які нині зацікавлені вести переговори про створення коаліції: досить штучного протистояння. Україна потребує єдності, а суспільство - примирення. Роботи вистачить усім», - наголосив Ющенко. І знову підкреслив, що залишається прихильником об'єднання помаранчевої команди.

      Iз потенційними учасниками «демократичної» коаліції Президент учора  мав-таки зустрічатися , як повiдомив соціаліст Василь Цушко, який заявив у інтерв'ю журналістам, що лідери СПУ, БЮТ та «Нашої України» збиралися на Банкову. Як повідомила «Українській правді» прес-секретар глави держави Ірина Геращенко, Віктор Ющенко хоче, щоб учасники переговорів спочатку визначились щодо всіх розбіжностей коаліційної угоди, а потім приходили на зустріч. «Зараз самі учасники переговорів повинні виконати своє домашнє завдання, узгодити всі пункти. Як тільки все буде узгоджене, Президент з ними зустрінеться. Коли це буде - це залежить від учасників переговорів, а не від Президента», - зазначила Геращенко.

Юля Тимошенко:

«Трійка» досягла останнього компромісу

      БЮТ та СПУ погодилися створити Національне бюро розслідувань після вимоги «Нашої України» залишити посаду міністра внутрішніх справ за Президентом. Як заявила вчора на прес-конференції Юлія Тимошенко, в неділю на переговорах «трійки» з боку «Нашої України» вперше спливла вимога «за будь-яких умов залишити на цій посаді (керівника МВС. - Ред.) пана Луценка». «Ми неодноразово заявляли, що робота МВС нас не влаштовує, бо гасло «бандити мусять сидіти в тюрмах» замінили на гасло «бандити мусять знову сидіти в кабінетах високопосадовців», - нагадала Тимошенко й додала, що Соцпартія, за квотою якої Юрій Луценко був призначений на посаду міністра внутрішніх справ, не наполягає на збереженні його в цьому кріслі.

      Лідерка БЮТ також виступила проти створення Національного бюро розслідувань, «бо буде створено хаос у силових структурах і ніхто не знатиме, які слідчі за якими столами, за якими комп'ютерами якими кримінальними справами займаються». Водночас Тимошенко запевнила, що заради збереження коаліції БЮТ згодний на створення НБР - з тим, щоб до кінця року ухвалити закон про призначення керівника цього відомства.

      Створення цієї структури, за словами леді Ю, було останнім компромісом, на якому напередодні зійшлися представники БЮТ, «Нашої України» та СПУ. «Ми домовились, що сьогодні вранці (тобто в понеділок. - Ред.) вичитується кінцевий варіант коаліційної угоди і готується на вівторок на підписання, коли о 8-й годині зберуться фракції трійки, - повідомила Тимошенко. - І тепер ми йдемо на зустріч трійки, щоб поставити завершальний акорд у коаліційній угоді».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>