Тепер шпигуватиме в кращих світах...

17.06.2006
Тепер шпигуватиме в кращих світах...

Пітер Смізерс.

      Джеймс Бонд вічно живий. Навіть незважаючи на те, що він... помер. Звісно, йдеться не про безсмертного героя романів Єна Флемінга й голлівудської «бондіани», у чиїй шкурі свого часу побували Шон Коннері, Джеймс Мур, Пірс Броснан та інші вродливці, а про його прототип - реального чоловіка на ім'я Пітер Смізерс. Точніше, головного прототипа, оскільки свого знаменитого супершпигуна Флемінг «ліпив» із кількох людей. Однак саме сер Смізерс, який помер у своєму будинку в Швейцарії на 93-му році життя, був тим, саме кого і можна вважати «справжнім» Бондом.

      Народився Пітер Смізерс у Великій Британії в 1913 році, навчався в престижній школі Герроу та Оксфорді, а на початку Другої світової війти опинився в резерві добровольців Королівських ВМС. Звідти хлопця, який чудово себе зарекомендував, перевів на таємну службу до Парижа саме Єн Флемінг, майбутній автор романів про Джеймса Бонда. Згодом Смізерс із Флемінгом разом перебралися до Бордо, де після падіння Парижа знищили всі документи британського консульства, аби вони не потрапили до рук німців.

      Після війни сер Пітер став успішним політиком, служив дипломатом у кількох країнах, зокрема був військово-морським аташе у США та Мексиці. У 50-х роках минулого століття став членом британського парламенту, згодом обіймав посаду міністра закордонних справ Британії і був генеральним секретарем Ради Європи. А після виходу на пенсію сер Смізерс здобув славу одного з найвидатніших... садівників ХХ сторіччя. Його сад у Віко Моркоте - місті неподалік озера Лугано у Швейцарії - досі значиться у переліку п'ятисот найкращих садів світу з часів Стародавнього Риму...