«Ми грали, як найгірша команда Європи»

16.06.2006
«Ми грали, як найгірша команда Європи»

У другому таймі Блохін уже більше сміявся, ніж страждав.

     На післяматчевій зустрічі з журналістами головний тренер збірної України вже почав розповідати про гру, коли прийшла представниця організаторів і повідомила, що прес-конференція... почнеться лише через п'ять хвилин. Це викликало в Олега Блохіна нервовий сміх і аплодисменти, але він продовжив ділитися думками з вітчизняною пресою, час від часу розсипаючи афоризми направо й наліво.

Олег Блохін,

головний тренер збірної України:

      - Свою гру ми детально розбиратимемо після відеоперегляду, оцінювати дії окремих футболістів я не збираюся, лише команди в цілому. Маю визнати, що збірна Іспанії виграла цілком заслужено, вину за поразку я приймаю на себе. У першому таймі іспанці краще діяли в позиційному нападі, а ми намагалися закинути м'яч на вихід Шевченку або Вороніну. Тримати м'яч нам не вдавалося, так само як і швидко переходити від оборони до атаки, заважати приймати м'яч суперникам. Через ці недоліки ми отримали п'ять виходів сам на сам із Шовковським - такого раніше ми не дозволяли нікому ні у відбірковому циклі, ні в контрольних матчах напередодні чемпіонату.

      Ми грали, як найгірша збірна Європи. Команда розсипалася - одному треба було дати парасольку, іншому підносити воду. Чому іспанські гравці цього не просили?

      Ганебно поступатися з рахунком 0:4, як тренер я ще ніколи так не програвав. Було 0:3, але під час становлення команди.

      Нас надломили перші два голи зі стандартних положень, до того ж другий ще й після рикошету. Перспективи відіграти два м'ячі у команди класу Іспанії у нас не було.

      Передбачаючи склад збірної Іспанії, ми помилися лише в персоні Хабі Алонсо, на місці якого очікували Албельду.

      Суперник переважав нас у командному дусі i єдиноборствах, що раніше було саме нашим козирем. Видно, з хлопцями треба розмовляти і вказувати їм на помилки по-іншому - значить, десь тренери не допрацювали. Не секрет, що ми поступалися іспанцям у класі виконавців, у швидкості, але найбільше мене хвилює не великий рахунок - це може трапитися будь з ким, а те, що команда не боролася на футбольному полі. Більшість моїх підопічних поступилася в ігровій дисципліні і саме у самовіддачі, побоюючись ставити ніжки у стиках. За цю відсутність волі я хочу вибачитися перед вболівальниками, сподіваюся, цього більше ніколи не повториться. Ті, хто дозволить собі подібне, в збірній не залишиться. Показовий приклад - четвертий гол, коли Пуйоль обіграв ледь не півкоманди, а Торрес підтвердив, що він гравець світового рівня. А спека тут ні до чого, вона для всіх однакова.

      Що цікаво, проблиски у грі команди з'явилися лише після того, як ми залишилися в меншості. Економити сили сенсу не було, а з яким рахунком програвати, різниці немає.

   Те, що ми новачки змагань подібного рівня, стало очевидним уже в перші хвилини поєдинку. Причому по ходу турніру вчаться не тільки гравці, а й ми, тренери. Не думаю, що на зборах ми перевантажили гравців -заняття проводилися лише для підтримки форми, акцент був зроблений на тактичній підготовці. Ми розповіли, як треба «накривати» суперників, але якщо гравці неспроможні зробити, тут нічого не зробиш. Ви бачили, як той же Торрес обходив наших захисників як стоячих.

      Ми й досі мали проблему із захистом, за великим рахунком оборона у нас відсутня - маємо те, що маємо. А після червоної картки Ващука вона посилилася, адже молоді Яценко й Чигринський травмовані. Те ж саме і з Мілевським, тобто молодих віце-чемпіонів Європи ми поки що лише відновлюємо.

      Я думаю, що ані призначати пенальті, ані вилучати нашого гравця рефері не мав - принаймні, так сказали мої помічники з трибуни. Але обговорювати дії суддів я не збираюся, хай це робить відповідна комісія ФІФА.

   Трагедії з цієї поразки як тренер я не роблю з тієї простої причини, що у випадку вдалого виступу проти Саудівської Аравії й Тунісу у нас є всі шанси виправити становище. Веремєєв стежить за грою двох інших суперників по групі, і ми вже починаємо підготовку до наступного двобою. А Іспанія підтвердила свій статус фаворита - вона у Німеччині може дійти дуже високо.

      - Хто з суперників вам особливо сподобався?

      - Я взяв би собі пару центральних оборонців і весь півзахист (сміх у залі).

      - Чи не плануєте ви випускати на поле разом Шевченка й Реброва, адже раніше вони добре діяли в парі?

      - Колись і я дуже добре взаємодіяв з Онищенком [у складі київського «Динамо»]... Але ж не значить, що і Шевченко з Ребровим повинні зараз діяти разом, хоча все може бути. Якщо вся проблема полягає в цьому  і за  їхньої взаємодії ми виграємо два наступні матчі, я випущу їх обох на поле.

Луїс Арагонес,

головний тренер збірної Іспанії:

      - Я здивований тим, як просто виявилося перемогти українців. Ми очікували більш потужного опору з боку опонентів, але після двох голів вони пiдупали духом, хоча ми начебто й не такі сильні. Ми намагалися фізично вимотувати суперників швидкими комбінаціями, а потім нам вдалося «розстріляти» ворота команди Блохіна, використавши діри в її захисті. Але й Україна мала два чудові шанси відзначитися у другому таймі - це вказує на те, що нам є над чим працювати.

      Наступні матчі не будуть для нас простими. Тунісці грають навіть краще в обороні, ніж українці, вони не такі швидкі, але у них технічний півзахист. Сорок два роки Іспанія чекає на великий успіх. Нині ми сподіваємося поки що посісти перше місце в групі.

* * *

      Щодо гравців, то далеко не всі футболісти збірної України знайшли в собі мужність поспілкуватися з пресою. Тож «віддуватися» за себе й за молодих довелося ветеранам команди.

Андрій Шевченко,

капітан збірної України:

      - Я думаю, перші два голи зламали нам гру. Не думаю, що вони стали наслідком того, що хлопці «перегоріли», просто помилки при стандартах. Вплинуло й рішення арбітра в епізоді з призначенням 11-метрового - зараз багато хто каже, що нічого там не було. А за рахунку 0:3 вдесятьох проти іспанців практично неможливо грати. Хоча навіть у меншості ми розігрували непогані комбінації й створили кілька гольових моментів.

      Я навіть вважаю те, що ми програли з таким великим рахунком - це добре. Без програшів не буває перемог. Так, початок поганий, але для нас уже добре, що ми взагалі тут виступаємо. Україні буде важко виграти чемпіонат, гарним результатом можна вважати вже вихід із групи. Будемо сподіватися й старатися зіграти в наступних двох матчах краще.

      - У відбірковому циклі наша команда відрізнялася професiйним захистом, а сьогодні він розвалився. Це наслідок помилок на такому високому рівні?

      - Виходи сам на сам із Шовковським траплялися вже тоді, коли ми залишилися в меншості, а команда в надії на успіх в атаці пішла вперед. Не думаю, що ми грали безвiльно, але оголені тили призвели до провалів у захисті.

      - Як капітан, ви будете допомагати тренерам відновити партнерів психологічно?

      - Думаю, кожен із нас розуміє, що нині треба забути про успіх у кваліфікації, а задуматися над двома наступними дуже важливими матчами. Треба опуститися на землю й відновити ту гру, яка допомогла нам пробитися на чемпіонат світу.

      - Питання вашої участі в матчі вирішувалося в останній момент. Як ви зараз почуваєтеся?

      - Найголовніше для мене те, що я вже не відчував ніякого дискомфорту в коліні. Думаю, мені треба було сьогодні грати, адже за рахунок лише тренувань фізіологічно неможливо відновитися й набрати гарну форму - потрібна ігрова практика. Тому кожен вихід на поле для мене важливий саме в цьому плані. Хоча мені було важко грати 90 хвилин, але я старався. Знаю, що мої кондиції зараз далекі від оптимальних, але мені хочеться допомогти команді, чим я можу, - нині я думаю лише про це. Коли я в формі, то працюю на повну силу весь матч, але якщо відчуваю, що ні, доводиться перепочивати й давати організму відновитися по ходу матчу.

Сергій Ребров,

півзахисник збірної України:

      - У Туреччині мені доводилося грати й при більш високій температурі, але цей фактор впливав однаково на обидві команди. Ми начебто робили все правильно, але, на жаль, пропустили два швидкi голи, мабуть, через короткочасну втрату уваги. Після цього суперник відчув упевненість у власних силах.

      - Блохін головною причиною поразки назвав відсутність волі у наших футболістів...

      - Я не можу сказати за всіх, але я старався виконувати вказівки тренера, думаю, так само, як і інші партнери. Я вважаю, що Іспанія - один із фаворитів чемпіонату світу. Неприємно програвати з таким рахунком, але на сьогодні піренейці сильніші за нас.

      - В якому психологічному стані перебуватиме команда після такої поразки?

      - У нормальному. На нас очікують два матчі зовсім іншого характеру, на які, я впевнений, команда збереться.

      - Ви згодні, що після вилучення Ващука все могло закінчитися ще гірше?

      - Я думаю, що все могло закінчитися краще. Я мав чудовий шанс забити, Шевченко з Вороніним теж були близькі до успіху.

Анатолій Тимощук,

півзахисник збірної України:

      - Мені було важко грати за такої спеки, але я через «не можу» намагався віддати всі сили боротьбі. Мабуть, ми все ж таки десь недопрацювали, раз так сказав тренер, але далася взнаки й відсутність досвіду матчів такого високого рівня. Наші дії переважно будувалися через правий фланг, особливо у другому таймі, коли гостроту там почав створювати Воробей.

      - Арбітри не надто полюбляють слов'янські команди. Яке враження у вас залишилося сьогодні від дій швейцарця Бусакки?

      - В епізоді з призначенням 11-метрового була боротьба. Навіть якщо Ващук трохи й потягнув Торреса за труси, той встояв на ногах, продовжував бігти, вдарив по воротах і лише потім упав. Тож підстав показати на позначку у рефері не було. У першому таймі трапилося кілька моментів, коли м'яч виходив за поле від іспанців, а арбітри показували на кутовий. Хоча, думаю, не варто скаржитися на дії суддів, а треба зробити аналіз гри й налаштовуватися на наступні ігри. Чемпіонат матчем із Іспанією не закінчується, і ми все ще маємо всі підстави претендувати на друге місце.

Андрій Гусин,

півзахисник збірної України:

      - Важко пояснити, що сталося. Мабуть, на нас вплинули швидкі голи. Перший - несподіваний, зі стандартного положення, другий - після штрафного й рикошету. На жаль, команда не знайшла в собі сил переломити хід зустрічі. Нас підтримувало багато вболівальників, шкода, що не вдалося їх порадувати. Зважати на спеку не варто, адже команди були в однакових умовах. Момент із призначенням 11-метрового був спірним: обидва гравці йшли близько один до одного, й я не помітив такого порушення, яке б тягнуло на пенальті й червону картку. Ця поразка має і позитивний ефект: вона повинна нас по-спортивному розізлити.

* * *

Луїс Гарсія,

нападаючий збірної Іспанії:

      - Це дуже важко грати влітку о третій годині дня, це суттєво впливає на дії футболістів... Ми розуміли, що результат цієї гри для нас дуже важливий, на таких турнірах завжди важко стартувати. Ми знали, що Україна - важкий суперник, але після першого голу ми відчули, що можемо контролювати хід матчу і грати так, як ми любимо, - тобто тримати м'яч у власних ногах. А суперник був надломлений і почав думати про те, як забити бодай один м'яч, а не про цілісний малюнок гри. Мої партнери мали чимало можливостей відзначитися, і в підсумку кілька з них реалізували. Зараз мені хочеться насолодитися моментом перемоги й не думати про наступні матчі.

Лейпциг.