«Стандартна» поразка

16.06.2006
«Стандартна» поразка

Iсторичне фото: вони були першими.

      Починати якусь нову справу, особливо надто відповідальну, завжди важко. Мабуть, тому й виникла народна приказка про глевкий перший млинець. Хоч як ми тішили себе надією на успішну гру збірної України у стартовій зустрічі зі збірною Іспанії, але здобути перемогу у фінальних частинах світових форумів зі стартового наскоку нашим футболістам не вдалося.

Місце зустрічі

      Дебют «синьо-жовтих» на «мундіалях» відбувся на новому «Центральштадіоні» в Лейпцигу. Цю арену, розраховану на 43 тисячі вболівальників, відкрили у березні 2004 року. Будували її на місці старого стадіону, причому залишили навіть старі стіни. Кошторис як для проекту такого масштабу виявився доволі недорогим - 116 мільйонів євро. Донедавна Лейпциг був єдиним з 12 міст, що приймають матчі першості, в якому немає команди першої бундесліги. Тепер долю цього східнонімецького населеного пункту розділять і Кайзерслаутерн із Кельном, чиї клуби вилетіли до другого дивізіону.

      Цікаво, що Лейпциг був заснований ще в сьомому столітті слов'янськими племенами. В історії футболу він відзначився тим, що саме тут у 1900 році було засновано Німецький футбольний союз. Нині тут мешкає півмільйона чоловік, більшість із яких добре пам'ятають часи соціалістичної НДР і перебування тут радянської армії. З тих пір тут залишилося чимало й наших вже колишніх співвітчизників.

      Позавчора підтримати збірну України на стадіон прибули і вони, і вболівальники з України, і фанати нашої команди з багатьох міст не тільки Німеччини, а й Європи загалом. У потягах до місця призначення вони мирно їхали разом із сотнями гарячих прихильників збірної Іспанії. На вокзалі Лейпцига диктор вітав українців рідною мовою й розповідав, як можна дістатися стадіону. Найбільше проблем їм створила надто ускладнена «церемонія» проходу на трибуни. Ні, паспорти у них ніхто не перевіряв, але часом їм доводилося проходити кілька додаткових кордонів охоронців, оскільки стюарди не могли сказати, в якому ж напрямку треба рухатися на потрібні місця. Проте кілька тисяч українців, хто раніше, хто ледь не перед стартовим свистком, таки дісталися трибуни за воротами.

      Збірна України приїхала на стадіон на виділеному організаторами для неї автобусі з написом на борту «Вболіваємо за наших, Україна серед кращих». Рівно за сорок хвилин до початку матчу команди вийшли на поле майбутніх баталій. Спека о третій годині сягнула 33 градусів у тіні, тому наші хлопці вирішили вийти на розминку не в футболках, а майках.

Стартовий мандраж

      Історичність моменту, який більше не повториться ніколи, стала відчутною, коли на екранах показали команди, що готувалися до виходу на поле в підтрибунному тунелі. На обличчях наших гравців чітко проглядало хвилювання, дехто навіть нюхав нашатир, аби прийти до тями. У Олега Гусєва над оком з'явилася подряпина - як потім пожартував Блохін, динамівець на тренуванні трохи підрихтував штангу. Капітан збірної України  Андрій Шевченко перекинувся кількома словами з арбітром, але мурашки бігали по шкірі і в зірки. Напередодні Шева сам казав: «Коліна трястимуться і в мене». Лише Володимир Єзерський посміхався, намагаючись підбадьорити себе й партнерів.

      Несподіванок у стартових складах суперників виявилося обмаль. Хіба що на лівому фланзі нашого півзахисту більше очікували на Максима Калиниченка, ніж на Руслана Ротаня. Як пізніше сказав Олег Блохін, його 67-річний опонент Луїс Арагонес особливих сюрпризів не підніс. Метр тренерського цеху Іспанії, відомий своєю емоційною поведінкою, двадцять років тому тренував мадридський «Атлетико», коли він у фіналі Кубка кубків програв київському «Динамо». Але з тих пір багато води спливло...

      Збірна Іспанії зазвичай на одному подиху проходила кваліфікаційні раунди континентального відбору, хоча надалі не надто вдало виступала у фінальних турнірах. Останній її успіх датований 1964 роком, коли вона стала чемпіоном Європи. Тепер іспанці сповнені бажання нарешті сягнути вершин. І під гарячу руку їм потрапили саме наші футболісти.

Арбітр отримав «п'ятірку»

      Усе в цьому матчі для українців було вперше - відкривалася нова сторінка історії нашої збірної. На жаль, вона стала не надто приємною. Немає сенсу переповідати хід поєдинку, який бачила вся країна. Головне, що команда Блохіна отримала добрий урок виступу на найвищому рівні, який треба добре засвоїти. Те, що пробачають форварди у матчах чемпіонату України, тут минає боком. На подібних турнірах футболісти не тільки швидше пересуваються, але й швидше мислять, тож на прийняття рішення у кожному конкретному епізоді залишається лише мить. Саме на цей відрізок часу не встиг Єзерський за Хаві Алонсо, й форвард «Ліверпуля» потилицею спрямував м'яч у ближній кут між Шовковським і Гусєвим. А потім перша жовта картка - на рахунку Русола, й епізод з рикошетом від невдахи-дніпропетровця.

      Наші довго оговтувалися, часто-густо не встигаючи за швидкими й технічними опонентами. Флангові передачі у виконанні Несмачного й Гусєва виявлялися безадресними. А от коли наші пробували пограти через центр іспанського захисту, у суперника виникали проблеми. Єдиний удар у площину воріт саме після такого пасу врозріз завдав Гусин, але зовсім не сильно. За матч бокові арбітри вісім разів фіксували офсайд в українців, але принаймні двічі судді помилялися, зриваючи виходи Вороніна й Шевченка сам на сам iз Касільясом.

      Апофеозом суддівської нелюбові до українців стало вилучення Ващука на початку другого тайму. Динамівський захисник трохи притримав Торреса рукою за труси ще до штрафного майданчика, але ніякого впливу на пересування форварда «Атлетико» це не справило. Той забіг до заповітної зони, в боротьбі із Владом буцнув м'яч у бік воріт, і лише після того, як Шовковський відбив снаряд, вирішив упасти. Швейцарець Бусакка вказав на 11-метрову позначку й засвітив червону картку перед Ващуком. Якщо арбітр уже дозволив іспанцю пробити по воротах, то пенальті в таких випадках не призначається. Але так у 15-му матчі «мундіалю» був призначений перший 11-метровий. Найпопулярніше німецьке спортивне видання «Кіккер» виставило арбітру оцінку 5 (найвища - 1, найгірша - 6) саме через цей епізод, який визначив подальший хід поєдинку.

Провал на очах у Марадони

      Надалі українці дещо авантюрно йшли вперед, оголюючи свої тили, але, мабуть, дуже вже хотілося забити перший м'яч на чемпіонаті. Добре, що кілька разів нас врятував Шовковський. Дві слушні нагоди втратив Воронін, з убивчої позиції пробив мимо Ребров. Непогано виглядав на правому фланзі Воробей, тож у стартовому складі наступного матчу цілком можлива його поява на цій позиції замість Гусєва. Наш захист періодично тріщав по всіх швах, у випадку з четвертим голом оборонці були лише статистами, коли піренейці розіграли красиву комбінацію, пасуючи м'яч в один дотик. Нападаючі далекі від своєї кращої форми: Шева за весь матч не наніс жодного удару, так само бракує ігрової практики й Вороніну.

      Таким чином, Іспанія вперше з 1950 року виграла дебютний матч на чемпіонатах світу. А Україна має пережити цю поразку й готуватися до вирішення своїх завдань у двох наступних матчах.

      У перерві зустрічі справжній переполох поблизу ложі преси викликала поява тут аргентинської легенди Дієго Марадони. Чемпіон світу 1986 року прийшов сюди допомогти коментувати матч, але до певного часу в автографах не відмовляв, доки не набігла ціла армада охоронців і не відігнала всіх від місця перебування славнозвісного в минулому футболіста, а останніми роками постачальника новин для скандальної хроніки.

Лейпциг.

ТАБЛО

Група А

14 червня

Німеччина - Польща - 1:0

Дортмунд. 65 000 глядачів

      Гол: Нойвілль, 90+1

      Турнірне становище: Німеччина - 6 (2 матчі), Еквадор - 3 (1), Коста-Рика - 0 (1), Польща - 0 (2).

Група Н

13 червня

Україна - Іспанія - 0:4

Лейпциг, «Центральштадіон». 43 000 глядачів

Суддя: Бусакка (Швейцарія)

      Україна: Шовковський, Єзерський, Русол, Ващук, Несмачний, Гусєв (Шелаєв, 46), Тимощук, Ротань (Ребров, 64), Гусин (Шелаєв, 46), Воронін, Шевченко

      Іспанія: Касільяс, Пабло, Пуйоль, Серхіо Рамос, Перніа, Сенна, Хаві, Луїс Гарсія (Фабрегас, 77), Хабі Алонсо (Албельда, 56), Вілья (Рауль, 56), Фернандо Торрес

      Голи: Хаві Алонсо, 13; Вілья, 17, 48 (пен.); Фернандо Торрес, 81

Попередження: Русол, 16; Єзерський, 53

      Вилучення: Ващук, 47

 

Туніс - Саудівська Аравія - 2:2

Мюнхен. 66 000 глядачів

      Голи: Джазірі, 23; Джаїді, 90+2 - Аль-Катані, 57; Аль-Джабер, 84

Турнірне становище:

                                  І     В     Н     П     М     О

1. Іспанія                  1     1     0     0     4-0   3

2-3. Сауд. Аравія     1     0     1     0     2-2   1

2-3. Туніс                  1     0     1     0     2-2   1

4. Україна                 1     0     0     1     0-4   0

А ІНШІ ЯК?

      В іншому поєдинку нашої групи збірні Саудівської Аравії й Тунісу на, як не дивно, заповненій вщерть арені в Мюнхені зіграли внічию, що можна вважати приємним для українців підсумком. Звісно, з урахуванням того, що в понеділок команда Блохіна зможе впоратися з аравійцями. До речі, вони по ходу гри з арабськими побратимами змогли відігратися й несподівано вийти вперед, але чемпіонам Африки 2004 року, тунісцям, вдалося врятувати матч на другій доданій хвилині.

      У середу розпочався і другий тур групового турніру. Господарі чемпіонату лише в доданий арбітром час змогли схилити шальки терезів на свою користь у протистоянні з сусідами з Польщі. Хоча упродовж зустрічі мали значно більше нагод відкрити рахунок, ніж поляки. У цьому матчі дебютував на першості капітан і кращий гравець збірної Німеччини Міхаель Баллак, майбутній партнер Андрія Шевченка по «Челсі», а в середині другого тайму на поле вийшов польський легіонер донецького «Шахтаря» Маріуш Левандовський.

      Після другої перемоги в двох матчах команда Юргена  Клінсмана фактично забезпечила собі місце у «плей-оф», а Польща розпрощалася з надією на 1/8 фіналу.