Ще один доказ тінейджера королю

14.06.2006
Ще один доказ тінейджера королю

Рафаель Надаль здобуває головний тенісний трофей Франції другий рік поспіль. (РЕЙТЕР.)

      «Простим смертним» уболівальникам невідомі ті складні формули, за якими складаються рейтинги Асоціації тенісистів-професіоналів. Тож залишається вірити «на слово» арифмометрам: першим в обох загальних заліках - і рейтингу АТР, і чемпіонській гонці АТП 2006 року - залишається швейцарець Роже Федерер (у цих списках у нього, відповідно, 7035 і 772 очки). В активі другої ракетки світу, іспанця Рафаеля Надаля, - 4545 і 584 бали. При цьому іспанський феномен, який лише цієї неділі вийде з категорії тінейджерів і відсвяткує 20-річчя, вже вчетверте в цьому році переграє найсильнішого тенісиста світу. Федерерові, мабуть, потужні форхенди Рафи вже сняться у страшних снах, але завдяки більшій стабільності він ще зберігає тенісний трон. Хоча всім зрозуміло, хто саме скине швейцарця з першої сходинки. І «чергова репетиція» цього повалення відбулася минулих вихідних на головному корті Парижа, де Надаль і Федерер зустрілися у фіналі «Ролан Гарроса».

      Цього разу іспанець віддав суперникові лише один сет - перший, надалі зібрався і вже не випускав ниток гри зі своїх молодих рук, хай навіть у четвертій партії довелося похвилюватися й показати своє вміння потужно «стріляти» із задньої лінії.

      Таким чином, Надаль у Парижі заробив 940 тисяч євро призових і став сьомим в історії тенісистом, який виграв «Ролан Гаррос» другий рік поспіль (до нього таке вдавалося Яну Кодешу, Бйорну Боргу, Івану Лендлу, Джиму Кур'є, Серхі Бругері й Густаво Куертену). Якщо так піде й далі, то іспанський мачо може повторити на французькому грунтовому покритті й рекорд шведа Борга - чотири перемоги на «Гарросі» без перерв.

      На день раніше, в суботу, в Парижі відбувся жіночий фінал. Російські ура-патріоти вже готові були прозвітувати про чергову перемогу вітчизняної жіночої тенісної школи, але Світлана Кузнецова віддала бельгійці Жустін Енен-Арденн обидва сети. Першою ж у світовому рейтингу все одно лишається француженка Амелі Моресмо; Енен-Арденн піднялася з п'ятої позиції на третю й стоїть тепер одразу після своєї співвітчизниці Кім Клійстерс. Найкраща з українок - Олена Бондаренко - у рейтингу WTA 57-ма, Юліана Федак - 77-ма, Юлія Вакуленко завдяки двом перемогам на «Ролан Гарросі» стала 91-ю.

      Щодо наших найкращих юніорів, то вони в Парижі зупинилися за крок до чвертьфіналу. Іван Сергеєв у третьому раунді програв словаку Мартіну - 3:6, 6:3, 3:6, а 15-річна Христина Антонійчук - третій ракетці турніру у своїй віковій групі Юнь Янь Чан із Тайваню - 1:6, 5:7.

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Франції «Ролан Гаррос»

(турнір серії «Великого шолома»)

Париж. Відкриті корти, грунт

Загальний призовий фонд - 14 265 800 євро

      Фінал:

Енен-Арденн - Кузнецова - 6:4, 6:4

Чоловіки, парний розряд

      Фінал:

Бйоркман/Мирний (Швеція/Білорусь, 2) - Б. Брайан/М. Брайан (США, 1) - 6:7 (5:7), 6:4, 7:5

Жінки, парний розряд

      Фінал:

Реймонд/Стосур (США/Австралія, 1) - Гантухова/Сугіяма (Словаччина/Японія, 5) - 6:3, 6:2

Мікст

      Фінал:

Среботник/Зимонжич (Словенія/Сербія, 8) - Лиховцева/Нестор (Росія/Канада, 7) - 6:3, 6:4