Ми нарешті свої на цьому святі життя

14.06.2006
Ми нарешті свої на цьому святі життя

Шевченко i Гусин: тренування перед боєм. (РЕЙТЕР.)

      Збірна України прибула до Німеччини останньою з команд-учасниць. Дев'ятого червня наші футболісти прилетіли з Люксембурга до Берліна (причому вбрані у незвичні ділові костюми) й незабаром розташувалися у чотиризірковому «Зеемінаріс Зееготелі» в передмісті столиці - Потсдамі. Якщо не рахувати господарів чемпіонату, які базуються в Берліні, наша збірна стала єдиною, яка місцем своєї дислокації вибрала територію колишньої НДР, тож увага до неї була підвищеною. Хоча дебютантам «мундіалю» за популярністю далеко до чарівників м'яча бразильців, на перше тренування яких на німецькій землі прийшло подивитися 25 тисяч фанатів.

      Своє єдине відкрите тренування для вболівальників, як вимагає регламент, «синьо-жовті» провели в суботу. Подивитися на команду Олега Блохіна на стадіоні «Люфтшиффгафен» зібралося близько двох тисяч цікавих. У тому числі представники нашої діаспори в Німеччині, які піднесли футболістам хліб-сіль, а потім співали на трибунах українські пісні. Після тренування хлопці роздали фанатам автографи й залишили згадку про себе у «Золотій книзі» Потсдама.

      У неділю й понеділок наша команда на тому ж стадіоні проводила одноразові заняття о 16.15 за місцевим часом. Бути присутніми на них журналістам дозволялося лише 15 хвилин. У вівторок зранку збірна України на автобусі виїхала з Потсдама до Лейпцига, де опівдні опробувала поле «Централштадіону», на якому сьогодні проведе перший у своїй історії матч у фінальних частинах чемпіонатів світу проти іспанців. Після українців на цьому стадіоні тренувалися підопічні Луїса Арагонеса.

      Капітан «синьо-жовтих» Андрій Шевченко тренувався в загальній групі, хоча, за словами прес-аташе нашої команди Ігоря Мірошниченка, його участь у сьогоднішній зустрічі все ще під питанням через недавню травму лівого коліна. Рішення стосовно виходу Шеви на поле Олег Блохін збирався прийняти у день гри. Хоча, можливо, це лише маленькі хитрощі, аби ввести в оману суперника.

      «Шевченко та інші футболісти підійдуть до матчу зі збірною Іспанії у всеозброєнні, - сказав Блохін в інтерв'ю журналістам. - У цілому команда готова до першого матчу - психологічно і фізично - на сто відсотків. Чи є в мене страх перед іспанцями? Хай він у Іспанії буде! Звичайно, я чудово розумію, що перед першою грою на чемпіонаті світу коліна трошки труситимуться. Але це нормальний стан. Таке трапляється у всіх гравців».

      Отже, перший бій українців у Німеччині розпочнеться о 16.00.

Німеччина.

ФАН-СЕКТОР

Грузини з нами

      У Тбілісі створено фан-клуб уболівальників національної збірної України з футболу, членом якого став і президент країни Михаїл Саакашвілі. Як повідомили агенції УНІАН у посольстві Грузії в Україні, засновниками фан-клубу є міністерство закордонних справ Грузії і політична партія «Єдиний національний рух», очолювана Саакашвілі. До числа організованих уболівальників команди України увійшли, зокрема, міністр закордонних справ Гела Бежуашвілі, глава адміністрації президента Георгій Арвеладзе, голови Рад міністрів автономних республік Абхазія та Аджарія Іраклій Аласанія і Леван Варшаломідзе, голова Держкомітету зі спорту Давід Намгалаурі, низка інших грузинських посадовців та депутатів.

      Штаб-квартирою уболівальників збірної України на час проведення чемпіонату світу стало популярне в Тбілісі кафе-клуб Switch. Президент Грузії має намір 14 червня відвідати цей заклад і разом з іншими членами фан-клубу подивитися гру Україна - Іспанія. Очікується, що Саакашвілі та інші уболівальники дивитимуться матч у синьо-жовтих майках збірної України, які спеціально доставили з Києва.

СУПЕРНИК

      Найяскравіший форвард збірної Іспанії Рауль Гонсалес зазнав на тренуванні ушкодження пальця і, напевно, почне сьогоднішній матч проти збірної України з лави запасних. Іспанська преса, проаналізувавши склад двох частин іспанської команди, які протистояли одна одній на відкритому тренуванні, зробила висновок, що «ла фурія еспаньйола» почне гру в такому вигляді: воротар - Ікер Касільяс, крайні оборонці - Серхіо Рамос і Маріано Перніа, у центрі захисту - Карлес Пуйоль і Пабло Ібаньєс; у середині поля Луїс Арагонес планує діяти з трьома «хавами» - Хаві Алонсо в центрі, Маркосом Сенною праворуч, та Хаві ліворуч; трійку форвардів складуть Фернандо Торрес, Луїс Гарсія і Давід Вілья.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс офіційно повідомив, що за вихід із групи на чемпіонаті світу збірна України одержить три мільйони доларів. Кожен гравець збірної в такому випадку збагатиться на 100 тисяч «зелених».