«Час заводити друзів». І час «заводитися» самим...

14.06.2006
«Час заводити друзів». І час «заводитися» самим...

Пеле i Клаудiя Шиффер на церемонiї вiдкриття.

      Рівно півроку минуло з церемонії жеребкування фінальної частини чемпіонату світу, що вдруге у своїй історії приймає Німеччина. Місяці очікування найбільшого свята футболу на планеті завершилися, й минулої п'ятниці свисток аргентинського арбітра Горасіо Елізондо на мюнхенській «Альянц Арені» повідомив, що перший матч 18-го «мундіалю» розпочався...

Хворіють усі

      Країна зі справжньою німецькою серйозністю підготувалася до прийому сотень тисяч гостей. Кожне місто, в якому проходять матчі, створило собі власний прапор спеціально до чемпіонату. Про відмінний стан доріг і пунктуальність та зручність потягів можна зайвий раз і не згадувати; при цьому будівництво й ремонт автомагістралей не припиняється, здається, ніколи.

      Уже при перетині кордону в аеропортах і на автобанах впадають в око купки вболівальників з національною символікою, котрі прибули до Центральної Європи з усіх куточків земної кулі, щоб підтримати свої збірні. Ціни на помешкання в готелях піднялися, що, в принципі, природно. Швидко освоюючись на новому місці, приїжджі вболівальники з вікон будинків і готелів вивішують національні прапори й виходять на вулиці міст, створюючи справжній пересувний інтернаціональний фестиваль, порушуючи звичний спокій місцевого населення. Допомогли спілкуванню фанатів і організатори, котрі в кожному місті відвели територію для масового перегляду матчів на величезних телеекранах. На таких фан-фестах кількість учасників сягає ста тисяч і більше, що значно перевищує місткість стадіонних трибун. Водночас, при всій багатогранності представлених нині тут культур, жодного натяку на ворожнечу наразі не виникає. Наче зрозумівши важливість події, що відбувається, почала налагоджуватися й погода - після холодної й дощової весни прийшло справжнє літо з температурою за 20 градусів.

      Про футбол у Німеччині зараз говорять всі й скрізь - сховатися від нього просто нікуди. Велика кількість рекламних плакатів різних розмірів дивиться на тебе звідусюди. Голова оргкомітету ЧС-2006 Франц Бекенбауер рекламує оператора мобільного зв'язку, зірка збірної Берега Слонової Кості й новий одноклубник нашого Андрія Шевченка по «Челсі» Дідьє Дроба у картонному вигляді на повний зріст пропонує скуштувати шоколадки. Ще один новоспечений лондонець, німець Міхаель Баллак, закликає пересуватися країною саме потягами, в яких постелили килимки з малюнками на футбольну тему й навіть із схемами комбінацій, які приносили німецькій команді золоті медалі на чемпіонатах світу. Не відстають і власники магазинів, намагаючись придумати щось особливе, аби привернути увагу до своєї продукції. Хтось вивішує повітряні кулі у формі футбольного м'яча, хтось ліхтарі, хтось ледь не на дорозі ставить лотки з національною сиволікою, оминути які неможливо. Зайве говорити про неймовірну кількість і різноманітність сувенірної продукції. На відкуп футболу віддано бари, а в ресторанах відвідувачам пропонують встановити на їхні столики прапор будь-якої держави-учасниці світової першості.

Новинки приємні й не дуже

      Звісно, не могли не заявити про себе й офіційні партнери Міжнародної федерації футболу. На період чемпіонату «Дойче Телеком» дозволив місцевим мешканцям телефонувати у вибрані три країни світу за ціною один євроцент за хвилину, а журналістам запропонував сім-карти до мобільних телефонів за 49 євро, надаючи при цьому кредит відразу на 100. Особливу повагу до акул пера виявила німецька залізниця «Дойче бан», надавши можливість акредитованим 6 тисячам журналістів мандрувати країною у вагонах першого класу безкоштовно (хоча висвітлювати чемпіонат до Німеччини прибуло більше 10 тисяч представників мас-медіа). У поїздах оголошують рахунки зустрічей, а контролери за великого напливу народу, що трапляється перед матчами, навіть не перевіряють квитки. Якщо в повсякденному житті залізницею щодня користуються 27 мільйонів чоловік, то під час першості це число зросло ще на кілька мільйонів.

      Але створити собі додатковий головний біль організатори таки примудрилися. Йдеться про квитки, які вперше в історії зробили іменними. При цьому приймати замовлення на них почали ще за півтора роки до старту першості, а спланувати своє життя на такий довгий період доволі непросто. Щоправда, оргкомітет заявив, що перевіряти паспорти у кожного вболівальника не будуть - робитиметься це вибірково у випадку якоїсь підозри. Тож наразі активно ведеться «переписування» перепусток на стадіони з одних осіб на інші, для чого створено спеціальні пункти обміну. Проте навіть за наявності бажання віддати квиток іншій людині непросто - звичайного «я так хочу» недостатньо. Заплативши 10 євро за процедуру «переписування», ви ще маєте надати... документ, який підтверджує неможливість вашого прибуття на стадіон. Через складність такої процедури ФІФА вже заявила, що наступного разу подібного «геморою» не буде.

Баварія розпочинає...

      Відчиняти свої двері для публіки арени чемпіонату розпочинають вже за чотири години до початку матчів. Право першим зустріти «мундіаль» виборов Мюнхен. Столиця найбагатшої німецької землі Баварії з населенням 1,3 мільйона чоловік взяла гору завдяки надсучасній триярусній «Альянц Арені», відкритій рік тому. У виборі оргкомітету спрацював і авторитет славнозвісного гравця, тренера й функціонера гера Бекенбауера.

      Церемонія відкриття чемпіонату тривала сорок хвилин (щоб уберегти газон для футболістів, його на цей час накрили). У постановці переважали баварські мотиви, а участь у виставі взяли понад тисячу акторів-масовиків. На поле вийшли дві сотні барабанщиків і три десятки танцюристок, які символізували культури народів планети. Потім дівчат піднесли під самий дах стадіону, звідки вони засипали публіку конфеті. Згори спустився величезний плакат із девізом чемпіонату «Час заводити друзів» і дитячим малюнком. Вперше в історії організатори запросили на поле всіх досі живих чемпіонів світу різних років, через що церемонію було продовжено на десять хвилин.

      Король футболу бразилець Пеле і німецька супермодель Клаудія Шиффер винесли в центр арени Кубок світу. За право сказати вітальне слово тривалий час сварилися Франц Бекенбауер і президент ФІФА Зепп Блаттер. У підсумку сторони дійшли компромісу, доручивши оголосити 18-й чемпіонат світу відкритим президенту Німеччини Хорсту Келеру. Після чого під гімн ФІФА на поле винесли 32 прапори країн-учасниць «мундіалю». До речі, кайзер Франц поставив собі за мету відвідати 48 з 64 матчів першого етапу, для чого пересувається країною на... гелікоптері.

...і виграє

      Нарешті захисне покриття з газону було знято, й на поле вийшли команди, яким випало відкривати першість. На відміну від попередніх років, коли в матчі відкриття грали чемпіони світу, цього разу головними персонами стали господарі. На «з'їдання» німцям дісталася вже відома українським вболівальникам збірна Коста-Рiки. А перед стартовим свистком ФІФА хвилиною мовчання вшанувала пам'ять померлих «членів футбольної родини».

      Цікаво, що всі матчі в Німеччині проходитимуть за штучного освітлення, навіть якщо починаються о третій годині дня - кажуть, так захотіло всемогутнє телебачення.

      Стартовий поєдинок чемпіонату не примусив глядачів переповненої арени довго чекати й порадував великою кількістю голів і їх красою. За 76-річну історію чемпіонатів світу це лише другий випадок, коли у матчі відкриття забито шість або більше голів. Востаннє це трапилося далекого 1938 року, коли італійці в Римі розгромили команду США з рахунком 7:1.

      Кручені удари з-за меж штрафного майданчика Філіппа Лама й Торстена Фрінгса викликали захоплення на трибунах. Гості, захист яких часто-густо нагадував прохідний двір, однак зуміли показати зуби й, двічі вдаривши в рамку воріт Єнса Леманна, двічі відзначитися. 29-річний форвард Пауло Ванчопе, відомий виступами за англійський «Манчестер Сіті», постійно балансував на межі офсайду, вичікував на помилки в центрі німецького захисту, вискакував на побачення з голкіпером «Арсеналу» й не залишав йому жодного шансу. Що викликало шалені емоції у вболівальників із його батьківщини, які вдень влаштували гамір у центрі Мюнхена, а ввечері, попри значну віддаленість від Північної Америки, у кількості щонайменше п'яти тисяч розташувалися на трибунах стадіону. А головним героєм зустрічі став німецький нападаючий польського походження Мирослав Клозе. В день свого 28-річчя від двічі вражав ворота суперника з близької відстані.

* * *

      Того ж вечора в іншій частині країни, західній, відбувся другий матч у групі А. Збірна Еквадору в Гельзенкірхені переграла поляків - 2:0. Наші західні сусіди хотіли взяти південноамериканців кавалерійським наскоком, але технічна й фізично міцна команда колумбійського тренера Луїса Фернандо Суареса втримала свої ворота на замку й знайшла можливості пробити Артура Боруца. Спочатку еквадорці, двічі вигравши повітряні дуелі, забили після кутового, а під завісу поєдинку піймали «Кадру» на створенні штучного положення поза грою, й їхня головна зірка Августін Дельгадо закотив шкіряну кулю у порожні ворота. Слід зауважити, що поляки не дорахувалися кількох сильних гравців через їхні складні відносини з тренером Павелом Янашем.

Другий день - перша сенсація

      Минулої суботи кожен із трьох поєдинків мав у собі родзинку. У Франкфурті перший матч проводили учасники групи В - Англія і Парагвай. Родоначальники футболу вважаються другими претендентами на Кубок світу після бразильців, хоча, судячи з гри проти південноамериканців, цього не скажеш. Долю зустрічі вирішив епізод, коли трапився найшвидший автогол в історії чемпіонатів світу. Зірковий капітан англійської команди Девід Бекхем навісив у штрафний майданчик з «точки Шевченка-Філімонова», а інший капітан Карлос Гамарра підправив м'яч головою у власні ворота. А на 8-й хвилині на нещасного парагвайського голкіпера Віллара звалилася ще одна неприємність: він підвернув ногу й був замінений на Бобаділью. Відзначитися команді шведа Свена-Горана Ерікссона, попри потуги Лемпарда, Джо Коула й Джеррарда, він більше не дозволив. Натомість колектив із Південної Америки мав усі шанси не програти, але Нельсону Вальдесу з «Вердера» забракло влучності, а ще одного разу м'яч зачепив поперечину.

      У вечірньому протистоянні в Дортмунді сталася перша сенсація чемпіонату. Дебютант фінальної стадії, скромна команда Тринідаду й Тобаго, зуміла не програти збірній Швеції. У цьому матчі було зафіксовано й першу нічию, причому нульову, й першу червону картку. Гравці з Карибського басейну виступають переважно у другорядних клубах Британії, відомий воротар Шака Хіслоп нині захищає кольори лондонського «Вест Хема», а колишня зірка «Манчестер юнайтед» Дуайт Йорк дістався австралійського «Сіднея». Творцем успіху далеких гостей можна вважати голландського наставника Лео Беєнхакера, котрий у 1990 році очолював збірну своєї країни, тренував «Аякс» і «Реал». Звісно, тринідадці більш дбали про оборону, але намагалися й «огризатися». Проте після вилучення за другий грубий фол Евері Джона вже на першій хвилині другого тайму зосередилися на захисті. Шведським форвардам Ларссону та Ібрагімовичу залишається лише дорікати собі за транжирство та захоплюватися діями Хіслопа. Форвард «Ювентуса» Ібрагімович завдав шiсть ударів по воротах - стільки ж, як вся команда Тринідаду.

      Трохи пізніше у найцікавішому матчі дня збірна Аргентини переграла ще одного дебютанта «мундіалю» - команду Кот-д'Івуар. Тренує новачків добре відомий в Африці французький фахівець Анрі Мішель, а в їхньому складі чимало футболістів із солідних європейських клубів: Дрогба з «Челсі», Ебуе й Коло Туре з «Арсеналу», Калу з «ПСЖ», знайомий українцям по «Металургу» Яя Туре, який нині виступає за грецький «Олімпіакос». Але загальний клас аргентинців визначив позитивний для них результат. У першому таймі Ернан Креспо з «Челсі» найшвидше зорієнтувався у штрафному майданчику суперника, а потім володар Кубка УЄФА у складі «Севільї» Хав'єр Савіола покарав за невдале створення положення поза грою. Під завісу зустрічі Дрогба таки спіймав свій шанс і скоротив рахунок, але не більше.

      У неділю у цій «групі смерті» голландці також з мінімальною різницею переграли поки що спільну збірну Сербії і Чорногорії. Фатальною стала помилка центрального захисника київського «Динамо» Горана Гавранчича, який спочатку не вийшов для створення офсайду, а потім програв спринтерський забіг ще одному гравцеві «Челсі» Ар'єну Роббену. 22-річного крайнього форварда за фантастичну активність справедливо було названо кращим гравцем матчу - він «заводив» атаки команди Марко ван Бастена з обох флангів і наніс шість ударів по воротах Єврича. А от Саво Мілошевич із «Осасуни» й Матея Кежман з «Атлетико» шляху до володінь ван дер Сара не знайшли.

      Перший представник чемпіонату України  Гавранчич відбув на полi всі 90 хвилин і на останній заробив «гірчичника».

Шаманські штучки

      У неділю перший зі своїх п'яти матчів приймав Нюрнберг. У місті з тисячолітньою історією нині мешкає півмільйона чоловік. «Франкен-Штадіон», торішня реконструкція якого коштувала  56 мільйонів євро, розташаваний неподалік місця, про яке зараз у Німеччині не прийнято згадувати. Біля акредитаційного центру для журналістів залишилися сірі трибуни на кілька тисяч чоловік, де в 1930  роках проводилися гітлерівські паради за участi фюрера.

      Першій зустрічі команд квартету D Мексики й Ірану передувало багато галасу. У Німеччині відбулися мітинги протесту проти ядерної програми Ірану, який не хоче підкорятися вимогам ООН. Місцева влада навіть заявила, що поява перших персон із Тегерана тут небажана. Однак віце-президент Ірану до Нюрнберга таки прилетів. А серед кількох тисяч іранських фанатів чимало було вдягнуто у футболки з написом «Ми прийшли з миром». Тим часом у складі азіатів декілька чоловік отримали мікротравми, заявивши згодом, що це... справа рук мексиканського шамана, котрий прилетів з Америки.

      Обидві країни мають однакові кольори прапорів: зелений, білий і червоний, через що інколи важко було розрізнити, чиї ж фани переважають. Але на трибунах вболівальники «розсортирувалися», й стала зрозумілою вражаюча перевага гостей із-за океану: їх було тисяч 25 проти 5 тисяч іранців. Тренують команди іноземців фахівці: мексиканців - аргентинець Рікардо Лаволпе, їхніх опонентів - хорват Бранко Іванкович. У першому таймі точилася рівна боротьба, команди обмінялися голами з близької дистанції. А по перерві Мексика, четверта збірна в рейтингу ФІФА, додала обертів, а суперник, навпаки, знітився, навіть попри наявність у складі досвідчених гравців бундесліги - Махдавікії, Хашемяна, Карімі, Даеї. Після виходу сам на сам третій дубль першості оформив Оскар Браво, а незабаром Сінья потужним ударом головою після навісу «добив» азіатів.

      Цього ж дня на переповненому стадіоні у Кельні відбувся другий матч групи D. Збірна Португалії здобула важку перемогу над своєю екс-колонією, Анголою, завдяки стрімкій контратаці вже в дебюті зустрічі. Форварду «Парі Сен-Жермен» Паулеті залишалося лише вразити порожні ворота. Африканці демонстрували часом непогану техніку, але поступалися в організації гри, тому пробити голкіпера Рікардо не спромоглися.

Потужні стрибки кенгуру

      У понеділок перший тур групового турніру перевалив за екватор. Обидва поєдинки у квартеті Е завершилися прогнозованими перемогами європейців. П'ятизірковий стадіон у Гельзенкірхені вже вдруге приймав східноєвропейську збірну. Після поразки поляків реабілітувалися інші слов'яни - чехи. Команда Карела Брюкнера тричі розписалася у воротах Кейсі Келлера з менхенгладбаської «Боруссії», причому відзначилися футболісти, які досі грали за «Боруссію» з Дортмунда. Гігант Коллер вiд- гукнувся на навіс з флангу Григери з «Аяксу», а потім майстер-клас видав Томаш Росіцьки. Спершу півзахисник зняв павутину з «дев'ятки» воріт суперника дальнім ударом, а в другому таймі після пасу Павела Недведа втік на «побачення» з голкіпером і технічно його переграв - 3:0. Утім таку переконливу перемогу затьмарила травма Яна Коллера...

      В останньому матчі позавчорашнього дня італійці в Ганновері з великими зусиллями довели свою перевагу над Ганою. Красивий кручений удар вдався «міланісту» Пірло, а надалі м'ячем більше володіли африканці з активними Есьєном із «Челсі» й Аппіа з «Фенербахче» у півзахисті. За 12 хвилин до завершення двобою у бразильського арбітра Сімона були всі підстави призначити пенальті у ворота Буффона, але удар захисника «Скуадри адзурри» по ногах ганця він проігнорував. Натомість незабаром захисник «Роми» Куффур недбало відкинув м'яча своєму голкіперу Кінгстону, цим скористався форвард «Удінезе» Якінта, котрий вийшов на заміну й у 12-му матчі за Італію записав на свій рахунок перший гол.

      А денна зустріч понеділка у Кайзерслаутерні привертала до себе увагу перш за все своєю інтернаціональністю. На поле «Франк-Вальтер-Штадіону», який у цьому році модернізували за 72 мільйони євро, вийшли представники п'яти частин світу. Збірну Японії тренує бразилець Зіко, австралійців - голландець Гус Хіддінк, який, нагадаємо, на минулому «мундіалі» привів до четвертого місця команду Південної Кореї, а невдовзі стане до керма росіян. А судити поєдинок ФІФА довірила африканській бригаді рефері з єгиптянином Абд Ель-Фатахом на чолі.

      Якщо арена в Мюнхені розташована на найбільшій відстані від вокзалу (13 км), то у Кайзерслаутерні, зійшовши з потягу, дістатися стадіону можна пішки за десять хвилин. Саме до стадіону місцевого клубу й збиралися у великій кількості прихильники збірних Австралії та Японії. Азіати розмальовувалися у сині кольори національної форми й несли прапори з самурайськими гаслами, а їхні опоненти розмахували... надувними кенгуру, у сумках в яких вміщувалося рівно три банки пива.

      Гра вийшла цікавою й емоційною. У першому таймі більше поталанило підопічним Зіко. Півзахисник «Селтіка» Накамура робив навіс у штрафний майданчик суперника, однак форвард «Гамбурга» Такахара непомітно для арбітра штовхнув голкіпера австралійців Шварцера, і той не дотягнувся до м'яча - 1:0. У другій половині зустрічі ініціатива повністю перейшла до команди Хіддінка, а наставник на підсилення ліверпульця К'юелла й Відуки з «Міддлсбро» випустив форварда дрезденського «Динамо» Кеннеді, котрий грає у третій німецькій лізі. Завдавши за матч 20 ударів по воротах проти шести - у суперника, «кенгурята» наприкінці зустрічі таки дотисли азіатів. Півзахисник «Евертона» Тім Кегілл, вийшовши на заміну, спочатку скористався помилкою голкіпера на виході й відправив м'яч крізь натовп ніг у порожні ворота, а потім завдав потужного удару з 17 метрів. Нокаутом для втомлених і деморалізованих японців став гол після сольного проходу Джона Алоїзі з іспанського «Алавеса», котрий з'явився на полі лише на 15 хвилин, - як бачимо, спрацювали обидва «джокери» Хіддінка.

Німеччина.

ТАБЛО

Група А 9 червня

Німеччина - Коста-Рiка - 4:2

Мюнхен. 65 000 глядачів

      Голи: Лам, 6; Клозе, 17, 61; Фрінгс, 87 - Ванчопе, 12, 73

Польща - Еквадор - 0:2

Гельзенкірхен. 52 000 глядачів

      Голи: Теноріо, 24; Дельгадо, 80

Група В 10 червня

Англія - Парагвай - 1:0

Франкфурт. 48 000 глядачів

      Гол: Гамарра, 3 (у свої ворота)

Швеція - Трінідад і Тобаго - 0:0

Дортмунд. 63 000 глядачів

      Вилучення: Е. Джон, 46 (Т)

Група С 10 червня

Аргентина - Кот-д'Івуар - 2:1

Гамбург. 49 500 глядачів

      Голи: Креспо, 24; Савіола, 38 - Дрогба, 82

11 червня

Голландія - Сербія і Чорногорія - 1:0

Лейпциг. 37 300 глядачів

      Гол: Роббен, 18

Група D 11 червня

Мексика - Іран - 3:1

Нюрнберг. 41 000 глядачів

      Голи: Браво, 28, 76; Зінья, 79 - Голмохаммаді, 36

Португалія - Ангола - 0:1

Кельн. 45 000 глядачів

      Гол: Паулета, 4

Група Е 12 червня

США - Чехія - 0:3

Гельзенкірхен. 52 000 глядачів

      Голи: Коллер, 5; Росіцьки, 36, 76

Італія - Гана - 2:0

Ганновер. 43 000 глядачів

      Голи: Пірло, 40; Якінта, 83

Група F 12 червня

Австралія - Японія - 3:1

Кайзерслаутерн. 46 000 глядачів

      Голи: Кегілл, 84, 89; Алоїзі, 90+2 - Накамура, 26