ПравоПохоронцi

10.06.2006
ПравоПохоронцi

Кращий вертолiт авіазагону вже більш як тиждень «на приколі», бо його командира вбили. (Сергія ХОМЕНКА.)

      На справжню маніфестацію проти свавілля міліції перетворився цієї середи у Ніжині похорон льотчика Олега Довганюка, якого було вбито під час бійки з міліціонерами тиждень тому. Льотчики в Ніжині давно користуються великою повагою, чого, на жаль, не скажеш про працівників місцевої міліції.
      Трагічний випадок із заступником командира спеціального авіазагону МінНС викликав великий резонанс. На похорон вийшли кілька тисяч чоловік. Траурна процесія пройшла через летовище авіазагону та центр Ніжина. Поховали підполковника Довганюка на Троїцькому цвинтарі. На місці трагічної загибелі одного з найкращих пілотів України, справжнього аса, 5 червня його товариші по службі встановили пам'ятний знак - частина лопаті гвинтокрила, в яку вмонтований портрет загиблого та табличка з написом «На цьому місці 01.06.2006 р. було вбито льотчика МінНС, підполковника Олега Довганюка». Наразі затримано лише двох міліціонерів-садистів, хоча в інциденті «засвітилося» п'ятеро спiвробiтникiв МВС.

Не винуваті ми, «хуліган» сам напав?

       Трагічний випадок, який коштував рятувальнику життя, стався на міському пляжі Ніжина. Саме тут, на березі Остра, святкували день народження начальника слідчої частини райвідділу, майора міліції Костянтина Лісогора кілька його колег. Саме сюди приїхав разом з офіціанткою їдальні авіазагону Людмилою Баландіною та її подругою Галиною Овдієнко й Олег Довганюк, який цього дня тільки-но повернувся на вертольоті Мі-8Т із харківського відрядження. На Слобожанщині він як старший групи від спеціального авіаційного загону МінНС брав участь у забезпеченні комплексного навчання з гасіння лісових пожеж. Але додому того дня йому повернутися не судилося - від отриманих побоїв, не опритомнівши, підполковник помер уночі в місцевій лікарні.

      Оскільки у конфлікті «засвітилися» міліціонери, у райвідділку одразу виникла ледь не класична для правоохоронців версія: пілот нібито сам напав на правоохоронців, погрожував їм пістолетом, а присутні на місці події троє співробітників міліції, які були в цивільному й не при виконанні службових обов'язків, обеззброїли хулігана. Під час сутички рятувальника один раз ударили рукою по голові, внаслідок чого він отримав травму, не сумісну з життям. Припускалося, що льотчик також міг ударитися головою об камінь, коли падав. Дивно, як тоді у лікарні опинилася Людмила Баландіна з діагнозом струс головного мозку, травма голови і грудної клітини. Склалося враження, що у перші дні після інциденту міліція намагалася зам'яти цю ганебну для себе справу, аж доки своє слово не сказало Міністерство з надзвичайних ситуацій.

П'ятеро на одного, легковик та кийок проти пістолета

       На початку цього тижня МінНС наголосило, що в жодному разі не має наміру розголошувати таємницю слідства чи тиснути на слідчі органи, тим більше, що лише слідство та суд можуть дати відповідь на питання: що ж насправді сталося 1 червня о 21.30 на березі Остра у Ніжині?

      Але ж i слідство має бути об'єктивним. Бо виникають запитання: чому в кримінальній хроніці МВС не повідомляли про те, що насправді в бійці постраждали двоє - підполковник та його колега, що намагалася його захистити; що били їх нi троє, а п'ятеро міліціонерів (двоє з них одразу після бійки втекли на автомобілі). Звідки такі суттєві неточності?

      За версією МінНС, заснованою на висновках службового розслідування, проведеного спеціальною комісією за особистим розпорядженням міністра Віктора Балоги, усе того дня відбувалося інакше. Очевидці стверджують, що п'яні міліціонери почали залицятися до жінок, які були з підполковником Довганюком, при цьому з їхнього боку постійно лунали гучні, непристовностi - п'яні менти пропонували «поділитися» подругами. Лише на кілька хвилин жінки відлучилися до лісосмуги, а коли повернулися, побачили підполковника Довганюка з піднятою вгору рукою з пістолетом в оточенні чотирьох міліціонерів. «Назад! Не підходьте!» - кричав льотчик, який, до речі, був здорованем - на зріст два метри десять сантиметрів. Один із міліціонерів у цей час сидів у автомобілі, саме він нібито вискочив з авто зі справжнім бойовим «стволом» (у пілота був пістолет під гумову кулю) i зі словами: «Кинь зброю! Стрілятиму!» узяв на приціл Довганюка. А коли рятувальник таки зробив попереджувальний постріл угору, цей же міліціонер сів за кермо легковика i наїхав на Довганюка. Збитого пілота почали бити усім скопом, один із нападників навіть дістав гумовий міліцейський кийок, яким нещадно бив жертву по голові.

       Дісталося й жінкам, які намагалися врятувати Олега. Особливо Людмилі Баландіній, яка закрила колегу власним тілом й отримала кілька сильних ударів палицею по голові та тулубу. Ніхто з цих «правопохоронців» не викликав ні міліцію, ні «швидку». Тож Галині Овдієнко довелося бігти додому й телефонувати. Але лікарі нічим не змогли зарадити - о першій ночі Олега Довганюка не стало...

Експерти бувають «сліпі» i не зовсім

      Утім, як саме виник конфлікт, має встановити слідство. Хоча навряд чи один чоловік напав би на п'ятьох. Швидше, навпаки. Рідні й близькі підполковника, його колеги кажуть, що Олег був дуже спокійною i врівноваженою людиною, переживав навіть тоді, коли підвищував на підлеглого голос на роботі. За хоробрість під час ліквідації наслідків повені на Закарпатті Олег Довганюк був нагороджений орденом «За відвагу в надзвичайній ситуації».

      Між іншим, представники командування авіаційного полку МінНС були присутні при взятті проби на наявність алкоголю у трьох міліціонерів, які били льотчика. Проба дала позитивний результат. Обидвi жiнки, якi були присутнi при розправi, теж засвiдчили, що міліціонери перебували у стані сильного алкогольного сп'яніння. Але i в крові загиблого комісія з представників Головного бюро судово-медичних експертиз Мінохорони здоров'я та чернігівських судмедекспертів під час повторної судово-медичної експертизи теж встановила алкоголь.

      Цікаво, що, згідно з попереднім висновком ніжинського судмедексперта, Довганюк загинув, «впавши з висоти власного зросту»! I це при тому, що за словами прокурора Чернігівщини Анатолія Василевського, київські експерти виявили на тілі загиблого численні тілесні ушкодження у вигляді крововиливів та саден тулуба, обох рук та ніг, перелому лівої лопатки, а переломи кісток черепа (перелом склепіння та основи черепа) виникли не менше, як від двох ударів тупим предметом по голові. Саме закрита черепно-мозкова травма й стала причиною смерті. Тож ніжинському судмедексперту ще доведеться пояснити слідству, чому він не помітив цих травм.

       Лише після висновкiв київських судмедекспертiв кримінальна справа, порушена Ніжинською міськміжрайонною прокуратурою за ст. 119 Кримінального кодексу («Вбивство через необережність»), була перекваліфікована на ст. 115 («Умисне вбивство»). Справу одразу витребувала обласна прокуратура - саме її слідчі тепер проводять розслідування. Втім адвокат компанії «Пукшин і партнери» Віталій Касько, який представляє інтереси потерпілої сторони (жоден адвокат у Ніжині та Чернігові не ризикнув узятися за цю справу) позавчора заявив, що кримінальну справу про вбивство підполковника МінНС слід якнайшвидше передати до провадження Генпрокуратури. На його думку, запізніле прийняття кримінальної справи до провадження прокуратурою Чернігівської області хоча й пожвавило слідство, однак не усунуло всіх сумнівів у об'єктивності та неупередженості розслідування.

Квартира після смерті...

      Дійсно, спочатку всі учасники інциденту спокійно лишалися на своїх посадах, мали змогу впливати на слідство, знищувати докази. Жінок, які були на пляжі разом із загиблим, ледь не всю ніч тримали в райвідділку міліції, фактично позбавивши волі. Свідків убивства не відпускали на вулицю, забороняли телефонувати i намагалися схилити до неправдивих свідчень. Жінок звільнили лише завдяки втручанню командування авіазагону. Й це при тому, що важких травм зазнала одна з них - експертиза дійшла висновку, що тілесні ушкодження Людмилi Баландіній були завдані тупим твердим предметом циліндричної форми, яким міг виявитися і гумовий кийок. Але поки що це не доведено слідством.

      Лише на п'ятий день після вбивства за наказом начальника обласної міліції Чернігівщини, генерал-майора міліції Василя Костюка, трьох ніжинських причетних до інциденту ментів (слідчих міськрайвідділу у званні капітана та майора, а також водія) звільнили з органів «за дискредитацію звання працівника міліції». Про двох інших, які з місця побоїща втекли, чомусь забули. Один із них, власне, був іменинником - уже згадуваний начальник слідства, майор Лісогор. Щоправда, i генерал Костюк, i прокурор області Василевський зазначають, що якщо в ході слідства з'ясується причетність до інциденту інших працівників міліції, вони також будуть негайно звільнені з органів внутрішніх справ. А тим часом рапорт на звільнення за власним бажанням подав керівник п'яних садюг - начальник Ніжинської міліції Микола Рубель. Подальшу його долю вирішить кадрова комісія, бо у МВС кажуть, що не хотіли б втратити такого досвідченого оперативника i фахівця.

      Пани Василевський та Костюк переконані, що табельної зброї у міліціонерів не було. Пістолет травматичної дії з гумовими кулями нібито був тільки у по-звірячому вбитого, і слідство ще не володіє інформацією, чи була ця зброя зареєстрована належним чином.

      Через день після того, як нелюди в погонах отримали трудові книжки та розрахунок, двох із них було затримано. За словами прокурора Василевського, «у слідства є беззаперечні докази, що до вбивства причетні двоє». Ведуться допити, свідки з обох сторін дають суперечливу iнформацiю, але обласний прокурор задоволений тим, що у справі вже фігурують незалежні свідки.

       Й останне. У загиблого 36-річного підполковника Довганюка вдовою лишилася дружина Галина, з якою він прожив 15 років, без батька лишилися двійко дітей - 14-річний Євген та 8-річна Оленка. Всі ці роки родина орендувала житло, незважаючи на високу посаду льотчика високого класу, стояла в довжелезній квартирній черзі. Лише смерть глави сім'ї пришвидшила довгоочікувану мить вселення у власне житло - керівництво Ніжинського авіазагону МінНС пообіцяло виділити родині Довганюків однокімнатну квартиру, а згодом - трикімнатну. На ім'я дружини загиблого відкрито банківський рахунок, куди мають перерахувати гроші всі відділення МінНС.

 

 

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>