Молоді й модні

10.06.2006
Молоді й модні

Модель з колекцiї Олени Буренiної.

      Молодший брат «Сезонів моди», які, як цукор у чаї,  навесні розчинилися в Ukrainian Fashion Week, конкурс молодих дизайнерів «Сезони моди - погляд у майбутнє»  цього року зібрав у фіналі 25 дизайнерів. У галереї «Лавра» їм зробили суцільне «баунті» - на стінах наклеїли пальми, замість подіуму - пісочна доріжка, стільці для запрошених одягли в смугасті, «морські» чохли,  а для ведучих побудували солом'яне бунгало, щоб ховалися від спеки освітлювальних телевізійних сонць.

      Першими на подіум вийшли моделі Олесі Парасюк (Луцьк) у пальтах, зроблених із ліжників, стильно прошитих крупними стібками червоних ниток, смушкових шапках, овечих накидках, у блузах із високими, майже королівськими стійками, вишитими бісером і стеклярусом. Фольк - фореве, до речі, стільки уже спекуляцій і маніпуляцій було на українському подіумі з народним костюмом, кольорами, орнаментами, кроєм, вишивкою, а оригінальні ідеї саме в молодих дизайнерів не вичерпуються. Стильно неймовірно і в  Олесі Теліженко, і в Марини Муляр, і у Вікторії Краснової - знаних дизайнерів.  Українська тема в Готьє на тлі цих глибоких проникнень у національну культурну моду - поверхово і попсово.

      Крім української теми, молоді дизайнери ще досліджували африканську, японську, естетику Брюса Лі, орнаменти кріто-меконської кераміки, растаманські мотиви тощо. Цього разу особливо вражало розмаїття

взуттєвої моди - від балеток, вирізаних із гумових калош, чешок-балеток, стьоганих валянків до хутряних кольорових чобіт і в'єтнамок на пухнасті вовняні шкарпетки.

      Колекції чітко поділялися на стримані, мінімалістські, спокійні - Ганни Пінько із Вишгорода, киянок Анни Шаркової і Тетяни Анікєєвої,  і буйні, екстравагантні - Юлії Овчарик із Тернополя, Альони Болдирєвої зі Львова, Ольги Риженко із Маньківки. Проте і перші, й другі, по-перше, грамотні в професійному плані, по-друге, амбітно орієнтовані на створення моди, а не одягу. Журі, головою якого була менеджер проектів у сфері моди та дизайну Британської Ради Елісон Молоуні (Лондон), зробило такий присуд: Гран-прі - двотижнева стипендія на вивчення англійської мови у Британії - отримала киянка Олена Буреніна, найяскравішим модним винаходом якої стали гігантські растаманські шапки, що доповнювали обємні сукні складного крою. Другу премію - поїздку на міжнародний конкурс «Русский силуэт» у Москву - вибороли теж кияни: Віталій Ніколаєнко та Олена Іскова. Вони поставили на чорний і білий, на тендітність і об'єм - і виграли. Третю премію - модель на обкладинку журналу Spicy і фешн-сторі в цьому журналі  - отримала дизайнер із Рівного Олена Яцюк.