Сплять кургани темнії

07.06.2006

       Трапилося це у селі Степанки Черкаського району: тамтешній люд став власником земельних паїв вкупі з комплексом курганів III-II тисячоліть до н. е. І хоча ці пам'ятки археології занесені до Державного реєстру пам'яток археології Черкаської області і перебувають під охороною держави, це зовсім не завадило чиновникам відділу земельних ресурсів Черкаського району у 2001-2003 роках передавати кургани селянам у приватну власність. За даними Черкаської обласної археологічної інспекції, вартість незаконно вилученої у держави пам'ятки археології становить майже 43 мільйони гривень. Отож по факту недбалості службових осіб відділу земельних ресурсів порушено кримінальну справу і ведеться слідство.

      «Це не єдиний такий випадок у нас на Черкащині. Адже минула влада повністю ігнорувала вимоги законодавства під час роздержавлення земель і не погоджувала це з обласною археологічною інспекцією. Тепер ми ведемо роботу щодо повернення таких пам'яток державі», - говорить «Україні молодій» Микола Суховий, начальник Черкаської обласної археологічної інспекції.

      Нині правоохоронні органи Черкащини перевіряють практично всі земельні відділи у районах, збираючи дані про кількість роздержавлених курганів в області. В міліції кажуть, деякі матеріали вже передано в прокуратуру Черкаської області. Наприклад, на Уманщині примудрилися передати у приватну власність ціле поселення древніх курганів, завдавши державі, за попередніми даними, 2 мільярди гривень збитків.