Українська рулетка за Михайличенком

03.06.2006
Українська рулетка за Михайличенком

Тільки що українська «молодіжка» вийшла до фіналу. (Фото РЕЙТЕР.)

      Схоже, труднощі насправді лише загартовують характер і сприяють найвищому сходженню на вершину. Таке спостереження напрошувалося після четвергової півфінальної дуелі континентальної першості збірних України й Сербії і Чорногорії, з якої наша «молодіжка» вийшла переможцем. Як тут не згадати, що на початку листопада минулого року після першого, програного в Маріуполі матчу «плей-оф» бельгійцям, багато хто «поховав» команду Олексія Михайличенка. Але гол Артема Мілевського на останній хвилині двобою у Бельгії дозволив Україні вперше пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи. З цього й почалося сходження команди до європейських висот. Принагідно згадаємо, що свій кращий сезон на європейській арені у пострадянські часи київське «Динамо» видало, коли у кваліфікації Ліги чемпіонів Андрій Шевченко на передостанній хвилині матчу із празькою «Спартою» врятував команду від вильоту. А потім Лобановський довів «Динамо» до півфіналу Ліги чемпіонів...

      Збірна України всі три зустрічі групового етапу провела в португальському місті Агеда, а на півфінальне протистояння з колективом Драгомира Окуки переїхала до Авейро, де стадіон-красень був збудований спеціально до «дорослого» чемпіонату Європи-2004. Так вийшло, що у групі українці обійшли попередніх чемпіонів континенту — італійців, а позавчора залишили за спиною й фіналістів минулої першості. Цікаво, що єдину зустріч суперників на рівні «молодіжок» українці торік у гостях програли з рахунком 1:4. Бути арбітром матчу проти команди Сербії й Чорногорії доля випала англійцеві Говарду Уеббу, котрий судив програний нами матч італійцям. Тоді він показав жовті картки крайнім українським захисникам — Романчуку з «Арсенала» й Ярмашу з «Ворскли». Можна чи сміятися, чи плакати, але у півфіналі рефері показав «гірчичники» тим самим гравцям!

      Головний тренер нашої збірної Олексій Михайличенко, здається, знайшов оптимальний склад команди. Але у ігрові плани втрутився випадок у вигляді травми ключового гравця атаки Артема Мілевського. Що, мабуть, змусило хапатися за валідол і наставника головної команди Олега Блохіна, котрий покликав динамівця на чемпіонат світу до Німеччини. Проте, як пізніше сказав Михайличенко, Мілевський лише потягнув спину й до фіналу має відновитися.

      Треба визнати, що гра проходила за сценарієм наших суперників. Уже у перші 25 хвилин матчу Мілан Пурович тричі залишав з носом Яценка та Чигринського, але доля посміхнулася українцям, а на останньому рубежі надійно діяв Андрій П’ятов. До речі, організатори кращим гравцем поєдинку у складах обох команд визнали саме голкіпера «Ворскли». Наші хлопці переважно стримували атаки сербів, хоча часом проявляли активність й на половині поля суперника, але попереду Руслану Фоміну самому було важко. Промахувалися iз зручних позицiй Максимов i Михалик. Олексій Годін, котрий замінив Мілевського, не посилив атаку. Почав брати гру на себе Адріан Пуканич, але, втомившись, був замінений на Алієва. Проте Сашко попросту випав з гри — у вдалих діях ані в атаці, ані в захисті він помічений не був. Апофеозом його «некорисності» став нереалізований удар у серії 11-метрових.

      Як і в першому півфіналі між голландцями й французами, зустріч продовжилася у додатковий час. Та втома брала своє, й гольовий момент виник лише один — знову не пощастило Пуровичу. Відчуваючи неминучість серії пенальті, Михайличенко замінив П’ятова на Олександра Рибку, який краще почуває себе у «футбольній лотереї». І разом з командою виграв цю своєрідну рулетку! Те, як виконували пенальті Фомін, Чигринський, Годін, Яценко й Максимов, заслуговує на увагу — жодного шансу для воротаря «Нанта» Стойковича. Голкіпер «Динамо» нейтралізував одну спробу суперника, а останнім став підхід до 11-метрової позначки головного невдахи дня — того ж таки Пуровича, котрий пробив вище воріт.

      Збірна України піднялася як ніколи високо, але залишилося зіграти ще один матч — найголовніший. Завтра у фіналі команді Михайличенка протистоятимуть голландці, яких, нагадаємо, наші хлопці вже обігрували у першому матчі в Португалії.

 

ПIСЛЯМОВА

Олексій Михайличенко,

головний тренер збірної України:

      — Рівень турніру настільки високий, що важливою є кожна хвилина відпочинку, і саме тому ми сьогодні не змогли показати свій кращий футбол. Суперник мав значну перевагу, оскільки відпочивав на один день більше. Крім того, наші гравці нервували, оскільки ставки сьогодні були дуже високими — на кону фінал. Іноді нам не вистачало сил, але хлопці продемонстрували бійцівський характер, що й дозволило нам досягти приємного результату.

Драгомир Окука,

головний тренер збірної Сербії і Чорногорії:

      — Я засмучений тим, що ми не змогли пройти далі в турнірі, але не розчарований. Мої гравці продемонстрували волю до перемоги, але в кінцівці нам дещо не вистачило вдачі — сьогодні перемогла більш щаслива команда. Я впевнений, не потрібно турбуватися про майбутнє: наш виступ довів, що ми на правильному шляху.

 

ТАБЛО

Молодіжний чемпіонат Європи

Півфінали

      Голландія — Франція — 3:2 (у дод. час; Хофс, 7, 107; Хунтелар, 38 — Фабер, 51; Бержуно, 85; вилучення: Фабер, 104 (Ф))

      Україна — Сербія і Чорногорія — 0:0, по пен. — 5:4

      Україна: П'ятов (Рибка, 120), Ярмаш, Яценко, Чигринський, Романчук, Михалик, Чеберячко, Пуканич (Алієв, 57), Максимов, Фомін, Мілевський (Годін, 18)

      Попередження: Ярмаш, 71; Романчук, 93 — Бішевац, 39; Іванович, 63