Від «нашого столика» — вашим дверям

03.06.2006
Від «нашого столика» — вашим дверям

Обуренi депутати б’ються з охоронцями облради. (Фото УНIАН.)

      Депутатів-«регіоналів» не пускали в зал засідань охоронці підрозділу «Грифон» та місцевого відділення «Беркуту». Тому, власне, і знадобився стіл у вигляді «тарана». Ще одна скандальна подробиця з антуражу вчорашнього дня в політичному Дніпропетровську — депутатам із Партії регіонів, які летіли спеціально на сесію з Києва, місцевий аеропорт не дав посадки, відтак довелося сідати в Запоріжжі. Усе це стало підставою для соратників Януковича вимагати від Генпрокуратури порушити кримінальну справу за фактом побиття нардепів.

      Дніпропетровщина продовжує залишатися найгарячішою політичною точкою в Україні на сьогоднішній день. Учора тут знову намагалися обрати голову обласної ради народних депутатів. Як ми вже повідомляли, попередня спроба завершилася скандалом. Претендента на посаду голови облради від Партії регіонів Олега Царьова за ухвалою Кіровського районного суду Дніпропетровська визнано не... депутатом узагалі у зв'язку з тим, що він не склав із себе повноважень депутата Верховної Ради України. Проте вибори так і не відбулися.

      Отож учорашня сесія обіцяла бути не менш гострою. Смальцю до вогню додавав і приліт із Києва групи підтримки від Партії регіонів у кількості близько 30 народних депутатів України. Проте вони зіштовхнулися з неабиякими проблемами ще в повітрі. Дніпропетровський аеропорт приймати літак з «регіональними» нардепами з невідомих поки що причин відмовився. Отож цей десант був змушений висадитися в сусідньому Запоріжжі.

      З прибуттям до будинку Дніпропетровської облради проблем у гостей не поменшало. За допомогою спецпідрозділів міліції їх, у тому числі, й «не депутата» Царьова банально не пропускали до приміщення. Однак «регіонали» виявилися людьми не полохливими і рішуче пішли на штурм. Як не дивно, прорватися до сесійної зали їм вдалося — щоправда, ціною двох вибитих шибок та зірваних із петель дверей.

      З початком сесії природно постало питання щодо того, чи є Царьов депутатом. Голова територіальної виборчої комісії Анатолій Галка однозначно відповів, що ні. За його повідомленням, Олег Анатолійович оскаржив вищезгадану ухвалу Кіровського райсуду, але засідання Апеляційного суду з цього приводу призначене тільки на 6 червня.

      Цього разу «регіонали» сперечалися не надто довго. І досить несподівано висунули нову кандидатуру на голову облради — Михайла Разгоняєва. Звісно, щодо розкрученості йому з Царьовим не тягатися, проте й на реноме такої собі «темної конячки» новоспечений претендент не надто тягнув. За плечима він мав досвід генерального директорства на одному з невеликих підприємств Дніпропетровська, роботи в апараті обласної державної адміністрації, а віднедавна ходив у помічниках того ж Царьова. Проте Михайла Васильовича аж ніяк яскравою фігурою не назвеш.

      З протилежного боку, де тон задають Блок Юлії Тимошенко та Народний Союз «Наша Україна», претендент залишався незмінним — це старий-новий голова Микола Швець. Патріарх регіональної політики Дніпропетровщини спершу мав начебто шанси гірші, аніж його конкурент, котрий заручився підтримкою 51 голосу своєї коаліції проти 49 — у Швеця. Проте нині стало проглядатися порідіння лав більшості. У цьому насамперед «підозрювалася» фракція Народного блоку Литвина у кількості 5 депутатів.

      Як би там не було, до історичного голосування цього разу справа дійшла. Однак його підсумки до того, як верстався цей номер нашої газети, ще не були відомими.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>