Хитка перевага

30.05.2006
Хитка перевага

Ірина Шуцька відзначилася п'ятьма голами. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Минулих вихідних Україна відзначала день гандболу. На столичному Майдані Незалежності в рамках свята виступали дитячі команди, а от національній жіночій збірній було не до райдужного настрою: команда Леоніда Ратнера вступила у двохраундове протистояння зі словачками за право зіграти наприкінці цього року на континентальній першості у Швеції.

      Надихнути наших дівчат прийшла краща гандболістка ХХ століття Зінаїда Турчина, яка відзначила своє 60-річчя. Майстриням ручного м'яча навіть дозволили грати в Палаці спорту, відправивши баскетболістів до скромного «Меридіану». Та, оскільки зустріч накладалася на футбольний матч збірної України на сусідній арені, глядачів на трибунах зібралося лише кілька сотень.

      Нагадаємо, що наші дівчата — бронзові медалістки останніх Олімпійських ігор в Афінах, тому брати участь у чемпіонаті Європи їм, як кажуть, сам Бог велів. Щоправда, з цим були не згодні гості зі Словаччини, які й не думали заздалегідь викидати білий прапор. Збірна України недорахувалася травмованих Тетяни Шинкаренко й Ірини Шибанової, а також потужної «артилерії» Анастасії Бородіної-Подпалової, яка пішла в декретну відпустку. Натомість повернулися до команди Оксана Райхель iз македонського «Кометалу», котра довго заліковувала травму, й Ганна Бурмістрова.

      Було помітно, що дівчата давно не грали разом і звичних злагоджених дій не демонстрували. Хоча за рахунок більш високого класу українки відірвалися на дев'ять м'ячів — 23:14. Непогано діяла в лінії Ірина Шуцька, а Наталія Ляпіна без промаху виконувала семиметрові пенальті. Та в середині другого тайму Леонід Ратнер, здається, трохи намудрував із замінами. Кілька разів втратила м'яч досвідчений плеймейкер Ганна Сюкало, а потім наші дівчата чогось довго не могли пробити другого воротаря словачок Маріам Сукалову. Почали трохи допомагати гостям і нелюбимі українцями угорські арбітри. Здобута «синьо-жовтими» перевага розтанула, й лише на останніх секундах молода Регіна Шимкуте збільшила її до трьох голів — у підсумку 26:23.

      Наступних вихідних у матчі-відповіді нашим дівчатам треба зібратися продемонструвати в Словаччині свої кращі риси, щоб довести право однієї з кращих команд світу грати на чемпіонаті Європи.