Помахай збірній рукою

30.05.2006
Помахай збірній рукою

      Уже за десять днів розпочнеться перший в історії збірної України чемпіонат світу. Національна команда готуватися до «мундіалю» почала в Туреччині, куди головний тренер Олег Блохін дозволив 18 футболістам узяти з собою дружин і подруг, що мало полегшити їм дводенні тренування, які носили «втягуючий» характер. Минулої п'ятниці збірники повернулися з берегів Чорного моря до столиці, а в суботу на тренувальну базу в Конча-Заспі запросили журналістів.

      Повноцінне спілкування тривало близько тридцяти хвилин. Усі хлопці казали, що в таборі команди панує дружня атмосфера, й на період підготовки до світового форуму вони відсунули на другий план свої клубні справи. Щоправда, ймовірний перехід Андрія Шевченка з «Мілана» в «Челсі» не міг не звернути на себе увагу як гравців, так і акул пера. Чемпіон Англії, заручившись бажанням нашого форварда переїхати до Лондона, розпочав переговори з «россо-нері», які, знаючи великі фінансові можливості пана Абрамовича, навряд чи надовго затягнуться.

      Потім із журналістами поспілкувався Блохін. Перебуваючи спочатку в недоброму гуморі, під завісу прес-конференції наставник показав себе простою людиною, сам розпочавши розмову на різні футбольні теми. Змалювавши проблеми з наявністю лише 15 польових гравців, насамкінець керманич розвіяв сумну тишу в залі зверненням до присутніх: «Та не все так уже й погано, як вам здається». Сергій Ребров, котрий отримав ушкодження ще в Туреччині, має приступити до занять вже за п'ять днів. А от на Шевченка й трьох гравців молодіжної збірної Блохіну доведеться ще зачекати. До речі, тренер так і не придумав, ким замінити травмованого Федорова, особливо з огляду на травму Яценка в Португалії.

      Потім у конференц-залі відбулася урочиста церемонія вручення членам національної команди посвідчень заслужених майстрів спорту й заслужених тренерів України за успішний виступ у кваліфікації чемпіонату світу. За словами «спортивного міністра» Юрія Павленка, у нього раніше так і не знайшлося часу віддати належне футболістам, хоча відповідні документи були підписані ще минулої осені.

      Цього ж суботнього дня на майдані Незалежності в Києві любителі рекордів презентували публіці величезну футболку збірної України розміром 34х30 метрів, яка претендує на потрапляння до Книги рекордів Гіннесса.

      А головною подiєю уїк-енду став єдиний у цьому році матч нашої команди в рідних стінах перед від'їздом на чемпіонат світу. Блохін випустив на поле всіх, хто на сьогодні є в його розпорядженні. У центрі захисту діяла зв'язка Русол — Ващук. Дніпропетровець добре підчищав невеличкі огріхи партнерів, а динамівець запам'ятався кількома вдалими «першими» пасами, з яких зазвичай починаються активні атакуючі дії. Більше того, саме після довгої передачі Владислава Андрій Воробей зіграв на випередження і відправив другий м'яч у ворота гостей. Хоча до цього викликав негативну бурю емоцій на трибунах, «запоровши» чистий вихід сам на само з голкіпером. Воротар, до речі, фактично подарував перший гол українцям, випустивши м'яч на ногу Назаренку, котрий з гострого кута не схибив. Третій гол «синьо-жовтих» також на совісті голкіпера Альфаро — тут вчасно підставив голову Калиниченко.

      У першому таймі на краях захисту діяли Свідерський і Несмачний. «Канонір» потроху грішив у передачах, а динамівець сміливо ходив в атаку. По перерві Блохін спробував зліва Єзерського, який вже освоїв будь-які позиції в обороні, а справа лінійним призначив Гусєва. У Шовковського і Шуста, якi в прямому сенсі слова відстояли матч у воротах нашої команди, особливої роботи не було.

      Український півзахист діяв значно швидше за опонентів. Ротань грав лівого хавбека, московський спартаківець Калиниченко бігав по всьому фронту атаки, Назаренко непогано роздавав передачі, Тимощук у своєму стилі в основному руйнував спроби контратак костариканців. Гусин, який замінив капітана «Шахтаря», забагато помилявся і вже на четвертій хвилині перебування на полі отримав «гірчичник». Чесно кажучи, наші форварди особливо не вразили, хоча себе проявили як робочі конячки. І навіть по голу забили. Після промаху Воробея по м'ячу не схибив його донецький партнер Олексій Белік. Андрій Воронін демонстрував техніку, але більше задирався до суперників, які його інколи атакували з порушенням правил.

      Попри перемогу з великим рахунком, далекосяжні висновки робити ще зарано. І це як ніхто інший розуміє головний тренер збірної і його помічники.

      Після матчу збірній України влаштували проводи. Капітан команди Олександр Шовковський, прийнявши на прощання й поцілувавши національний прапор, чистою українською мовою пообіцяв постаратися затриматися в Німеччині надовго. Певен, противитися цьому в Україні ніхто не буде.

      У четвер команда відлітає на завершальну підготовку до Швейцарії, де в п'ятницю зіграє товариський матч з італійцями.

 

ПІСЛЯМОВА

На післяматчеву зустріч із журналістами Олег Блохін чомусь прийшов знервованим:

      — Виграли товариський матч — які можуть бути емоції? Оскільки сьогодні виграли, мабуть, рухаємося у вірному напрямку. Ми намагалися награвати певні тактичні схеми, але через малу кількість футболістів, у нас мало що виходило. Я не дуже задоволений діями команди з реалізації тактики на матч.

Ерік Лоніш, тренер збірної Коста-Рики:

      — Ми не зациклюємося на результаті, а шукаємо шляхи для покращення нашої гри. Наразі в нас відсутні кілька провідних футболістів, тому тренерський штаб хотів подивитися в ділі їхню зміну. Перші два голи — наслідок індивідуальних помилок, а не колективних дій. Та все одно ми розуміємо, що треба суттєво вдосконалювати свою гру, щоб гідно протистояти в матчі-відкритті чемпіонату світу господарям.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Київ. НСК «Олімпійський». 25 тисяч глядачів

Україна — Коста-Рика — 4:0

      Україна: Шовковський (Шуст, 46), Несмачний (Єзерський, 46), Ващук, Русол, Свідерський (Гусєв, 46), Калиниченко, Тимощук (Гусин, 46), Назаренко (Шелаєв, 62), Ротань (Воронін, 46), Воробей, Белік

      Голи: Назаренко, 29; Воробей, 34; Калиниченко, 40; Белік, 57

      Суддя: М. Іванов (Росія)

      Попередження: Воробей, 24; Гусин, 49 — Марин, 19; Секейра, 52; Асофейра, 80; Фонсека, 90