ТЕСТ-драйв для випускника

27.05.2006
ТЕСТ-драйв для випускника

      Цього року 44 тисячі випускників писатимуть тести у Центрах незалежного оцінювання. Результати тестування вищі навчальні заклади України зараховуватимуть як вступні іспити. Випускник, який проходить зовнішнє тестування, має право не здавати іспити у своїй школі з тих предметів, з яких склав тест. Якщо учень вирішує писати і тест, і здавати державний іспит, він має унікальну можливість вибрати той результат, який йому більше до вподоби.

      Наступного року всі випускники шкіл України писатимуть тестові завдання в центрах незалежного оцінювання в обов'язковому порядку. Тести будуть з усіх предметів, крім іноземної мови. Директор проекту «Центр тестових технологій» Лілія Гриневич пояснює це тим, що тести з іноземних мов ще не будуть готові наступного року. А відомі у світі TOEFL (іспит американської ради), IELTS (іспит британської ради), DSH (іспит на володіння німецькою), DALF, DELF (французький тест на володіння мовою) виконують інші функції, тож використовувати їх на українському державному тестуванні не можна.

 

За об'єктивним результатом

      Кияни, випускники шкіл Печерського району (одного з двох районів міста, де проводиться зовнішнє експериментальне тестування), зовсім не бояться писати тест. «Тест набагато складніший, ніж іспит, — зізнається 16-річна Яна (приклади тестів учням мали видати завчасно), — але перед тестуванням немає такого психологічного дискомфорту, як перед письмовим, а тим більше — усним іспитом».

      Більшість випускників упевнені в тому, що оцінка зовнішнього тестування буде чесна і справедлива. Це і зацікавило учнів, які хочуть перевірити рівень своїх знань, мати об'єктивну оцінку.

      За словами одинадцятикласника Михайла, більшість учнів їхнього класу записалися на тестування. Не подали заяви лише ті, хто збирається вступати до Київського університету ім. Шевченка. Діти переконані, що «універ» виставить суворий коефіцієнт при переведенні оцінок за зовнішнє тестування на вступні бали, як це було минулого року. Михайло припускає, що не пишуть тести ті, чиї батьки вже «купили» місце у ВНЗ для своєї дитини. Більшість учнів, які ходили на підготовчі курси при ВНЗ, також не пішли на тестування. Частина з них уже склала підсумкові іспити на курсах, і саме ці результати значною мірою забезпечують вступ.

      Не впевнені в тому, що результати тестування їм знадобляться, тi випускники,  хто збирається вступати до університету «Києво-Могилянська академія». Адже в «Могилянці» свої правила — абітурієнти протягом трьох годин пишуть тест, який включає в себе сім предметів. Правда, як сказали нам у приймальній комісії НаУКМА, загальний тест «Могилянки» писати доведеться, але результати з математики, української мови чи історії тут візьмуть кращі (із зовнішнього оцінювання або з університетського тесту).

Як проходитиме тестування

      Ті випускники, які захотіли взяти участь у зовнішньому тестуванні, вже написали про це заяви, і на їхнє ім'я вже мало прийти персональне запрошення, в якому штрихкодом зашифровані дані учня. Без цього запрошення потрапити до центру, де проходитиме тестування, неможливо. Також кожен учень повинен мати з собою посвідчення особи — паспорт або свідоцтво про народження. Той, хто взяв свідоцтво, повинен також мати при собі завірену печаткою школи довідку з фотографією, яка підтвер-джує, що такий-то є учнем такої-то школи. Приходити на тестування треба з тим документом, який ви вказали у заяві. Якщо випускник отримав паспорт, а вказав у заяві свідоцтво, можна взяти і те, й інше — головне, щоб було посвідчення особи з фотографією. У сертифікаті буде зазначено документ, вказаний у заяві. Якщо випускник щойно отримав паспорт і хоче, щоб у сертифікаті вказували саме цей документ, треба терміново повідомити про це директора школи. А той, у свою чергу, має спробувати встигнути зв'язатися з місцевим тестовим центром та внести зміни до бази даних.

      Якщо людина відмовилася від ідентифікаційного коду за переконаннями, вона повинна написати про це у заяві. Без коду здавати тест можливо.

Якщо загубилося запрошення

      Випускник буде допущений на пункт тестування після відповідного рішення відповідального за пункт тестування, лише якщо має документ, а його прізвище стоїть у списках саме цього центру тестування.

      Гірше, якщо загубився сертифікат з оцінкою. Випускник має написати заяву про повторну видачу сертифіката до Українського центру оцінювання якості освіти. Там розглянуть цю заяву, і якщо підтверджується те, що він справді брав участь в оцінюванні, видадуть дублікат.

Якщо у запрошенні є помилка

      Ця помилка небезпечна не лише тим, що можуть виникнути проблеми з пропуском у центр тестування, а й тим, що така ж помилка буде і на сертифікаті з результатом оцінювання. Про це треба сповістити директора школи, а той, у свою чергу,— особу, яка відповідає за збір інформації щодо зовнішнього оцінювання.

Чи можна ще записатися на тестування?

      Ні. Бо база даних уже складена.

Що можна брати з собою

      Узяти з собою дозволяють лише пляшку питної води та чорну ручку. Мобільні телефони попросять вимкнути та залишити на окремому столі в цій же аудиторії.

      У класі, де відбуватиметься тестування, учасників (15 чоловік) посадять по одному за парту. Кожен матиме свій варіант тесту, тобто їх існує 15.

Скільки триває тестування

      На українську мову відведено 2 години 15 хвилин, на історію та математику — по 1,5 години.

Про тести з рiзних дисциплiн

      Іспит з української мови включає в себе питання з літератури. У тесті з історії України ХХ століття траплятимуться питання з загальної історії, історії середніх віків тощо. А в тесті з математики більшу частину складають питання з алгебри, але є й завдання з геометрії. При вступі до ВНЗ результат тесту з історії зараховуватимуть як «історію України», а з математики — як «алгебру».

      На тестуванні з математики малюнок виконують чорною ручкою, а не олівцем. При цьому оцінюватимуть правильність, а не «красу» рисунка.

      Як розповів заступник міністра освіти Віктор Огнев'юк, якщо випускник виконає 80 відсотків завдань, він отримає найвищий шкільний бал — 12. Така ж оцінка піде в атестат. 20 відсотків завдань у тесті — підвищеної складності. Те, чи виконав їх випускник, буде вказано у балах у шкалі від 100 до 200. Цей результат важливий для вступу до ВНЗ, коли будуть вирішувати, на який факультет абітурієнт вступатиме.

Якщо треба вийти

       Якщо треба вийти через фізіологічнi потреби, то черговий проведе учня до туалету, якщо з причини погіршення здоров'я — можна звернутися до лікаря, який має бути при центрі тестування. Учням під час тестування категорично заборонено спілкуватися по мобільному, а якщо помітять за цим негідним заняттям, то просто виставлять із аудиторії.

Хто оцінює тестові роботи

      Стандартні тести перевіряє комп'ютер. Творчі завдання (твір з української мови та задачі з математики) оцінюватимуть два екзаменатори. У Центрі незалежного тестування вони проходять спеціальну підготовку для того, щоб перевіряти роботи за єдиним шаблоном. Такі групи підготовки діють у кількох містах. За словами Лілії Гриневич, директора  проекту «Центр тестових технологiй», практикуватимуть, щоб роботи випускників з одного міста перевіряли в іншому. Ім'я автора роботи зашифровано штрих-кодом. Кожну роботу перевірятиме спочатку один екзаменатор, потім — інший. І якщо результати оцінювання будуть суттєво відрізнятися, роботу продивлятиметься третій екзаменатор, який вирішить, яка з оцінок є більш правдивою.

      Оскаржувати оцінку зовнішнього тестування цього року неможливо. За словами пана Огнев'юка, оскарженням може бути інший результат, отриманий на шкільних іспитах. Наступного року діятиме комісія, яка розглядатиме оскарження результатів тестування, а процедура оскарження буде чітко виписана. Пов'язано це з тим, що наступного року тестування буде обов'язковим для всіх.

Про результати оцiнювання

      Результати оцінювання приходять на школу в зашифрованому вигляді. З них можна дізнатися, що номер такий-то отримав таку кількість балів. Підтвердити, що бал під номером таким-то — це саме ви, а не ваш сусід, можна з допомогою запрошення зі штрих-кодом. Зберігайте його!

      Результат із зовнішнього оцінювання  знань з української мови має бути готовий до 19 червня. Державний іспит з української мови — 21 червня. Так що випускник може вибрати — писати йому іспит чи ні. Інакше виходить із результатами з історії та математики. Вони будуть відомі, очевидно, вже після іспитів із цих предметів (21—23 червня). Так що варто підстрахуватися і здавати також іспит у школі, а потім вибрати кращий результат.

      У Центрі тестуваня повідомили, що гарантовано сертифікати з оцінкою випускники отримають до 30 червня. І це при тому, що випускні бали в школах відбудуться 24 червня!

      Доки випускник не отримав результатів незалежного оцінювання, йому не повинні ставити оцінку в атестат. Так що може статися, що випускні бали пройдуть без урочистого вручення атестатів.

Вступ до ВНЗ

      Кожен університет, незалежно від форми власності, зобов'язаний приймати результати зовнішнього оцінювання як вступні. Ці результати приймальна комісія переводитиме в бали. Абітурієнту мають пояснити, скільки «вартуватиме» його кількість балів у цьому навчальному закладі. Порівняльна шкала випускних та вступних балів має висіти в приймальній комісії. Якщо абітурієнт подав сертифікат, складати вступний іспит із цього предмету він уже не може.

      Чи надавати перевагу абітурієнтам із золотою або срібною медаллю, вирішує сам ВНЗ, але більшість із них це враховують як додатковий аргумент на користь абітурієнта.

 

ПОРАДИ ТА КОМЕНТАРІ

Віктор ОГНЕВ'ЮК, заступник міністра освіти:

      Для абітурієнтів: «Якщо приймальна комісія відмовляється приймати результат зовнішнього тестування, занижує ваш результат чи відмовляється оприлюднити шкалу, переведення, ви можете зателефонувати до Мiнiстерства освiти та науки: 8-044-486-13-16 на «гарячу лінію» та повідомити про ці проблеми. За цим же номером можна проконсультуватися з інших питань, пов'язаних зі вступом до ВНЗ».

      Для вчителів та директорів: «Через те, що це тестування є експериментальним, мiнiстерство заборонило робити висновки за результатами тестів про кваліфікованість того чи іншого вчителя та про рівень знань, який дає той чи інший навчальний заклад».

Лілія ГРИНЕВИЧ, директор проекту «Центр тестових технологій»: «Ми дуже турбуємося, що може статися так, що правильну відповідь комп'ютер не зарахує лише через те, що учень запише її не там, де треба. Щоб цього не сталося, перегляньте бланки відповідей та схему, як їх треба заповнювати. (Книжечки з правилами та прикладами мають попередньо роздати учасникам тестуваня). Спробуйте проробити запропоновані завдання та занести відповіді до бланка. Перевірте, чи правильно ви це зробили, порівнявши зі зразком, даним у правилах.

      Помітки на бланку для відповідей робити не треба, це також може збити комп'ютер. Як чернетку можна використовувати тестовий зошит.

      І ще — не забудьте поставити номер свого варіанта. У нас буде 80 тисяч бланків, тож перевіряти індивідуально, який саме варіант пророблено на тесті, ми, очевидно, не зможемо».

 

СТАТИСТИКА

      В експериментальному зовнішньому оцінюванні беруть участь більше 44 тисяч випускників (10 відсотків усіх випускників по Україні) 11-го класу. Вже складено списки інструкторів (6,3 тис. осіб) та екзаменаторів (580 осіб), призначено 5 директорів регіональних центрів оцінювання якості освіти.

      Минулого року зовнішнє тестування пройшли 8 тисяч випускників.

 

ПОПУЛЯРНІ ПИТАННЯ

Як визначали, в яких районах проходитиме тестування?

      У Центрі тестування визначили, що цього року реально протестувати близько 40 тисяч випускників. Цю цифру поділили між областями пропорційно до кількості випускників. А вже в областях визначили райони і школи, в яких випускники можуть обрати для себе зовнішнє оцінювання. У цих школах учні добровільно записувалися на тестування.

Хто складав питання до тестів?

      Автори тестів живуть на всій території України. Їм давали точне завдання, а варіанти питань обробляли в Українському центрі тестування, проводили тестологічний аналіз. Із цих завдань працівники Всеукраїнського центру оцінювання, які підписують угоду про нерозголошення конфіденційної інформації, складали різні варіанти тестів.

Які гарантії конфіденційності варіантів тестів?

      За словами Лілії Гриневич, якщо викладач розкаже, яке питання послав у Центр зовнішнього оцінювання, це не страшно, бо дуже мала вірогідність того, що це питання потрапить саме його учням, адже Центр отримує сотні тисяч питань. А ось якщо конфіденційну інформацію розголосить той, хто має доступ до остаточно сформованих тестів, проти цієї людини будуть проводити службове розслідування і каратимуть відповідно до закону.

  • За що воюємо на Донбасі?

    У Станично-Луганському районі Луганської області, більша частина якої підпорядкована Україні, із 24 середніх шкіл усього дві школи є українськомовними. Одна з таких шкіл — Чугинська загальноосвітня І — ІІІ ступенів, де впродовж 15 останніх років навчання здійснюється винятково державною мовою. >>

  • «Ми розробили тести, здатні розпізнати справжнього вчителя»

    Останнім часом в iнтернеті з’явилися повідомлення про суперечності та недоліки, що нібито притаманні визнаному лідеру педагогічної освіти України Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова, помилки, допущені його керівництвом тощо. Складається враження, що «хтось» прагне системної дискредитації вишу. >>

  • Майбутнє пам’яті

    Якою була б сьогодні Україна, якби 25 років тому на полицях наших книгарень з’явилися сотні видань про українську історію і культуру — для дітей і дорослих? А школи отримали б новенькі комплекти репродукцій картин видатних українських художників на історичну тематику, портрети знаних постатей, краєвиди природних перлин України? >>

  • «ХНУРЕреволюція»

    Міністерський аудит виявив у Харківському національному університеті радіоелектроніки багатомільйонні розтрати, у результаті чого одразу три проректори позбулися своїх посад. Але, незважаючи на сенсаційність цього повідомлення, його важко назвати фінальним акордом війни, що триває у цьому ВНЗ з осені минулого року. >>

  • Луцький уже йде на посадку?

    Максим Луцький та весь екіпаж колишніх керівників Національного авіаційного університету чекає для себе «льотної погоди». Екс-депутат ВР від Партії регіонів, екс-голова Солом’янської райдержадміністрації Києва, екс-проректор НАУ, близький товариш сановитих утікачів Дмитра Табачника та Рената Кузьміна, Луцький прагне позбутися хоча б одного «екс» — разом із чотирма колегами з керівної верхівки НАУ, звільненими в.о. ректора університету через незаконне призначення та заключення контрактів екс-ректором Миколою Куликом з перевищенням службових повноважень. >>

  • Усе почалося з Брейгеля...

    Не кожна школа може похвалитися багаторічною історією. Столична Предславинська гімназія №56 функціонує в ошатному приміщенні колись міського училища для однорічного навчання грамоти дітей малозабезпечених киян, ухвалу про створення якого прийняла Київська міська дума ще у 1902 році. >>