Королівський провал

27.05.2006
Королівський провал

      Прикра невдача спіткала одного, точніше одну, з найперспективніших кінорежисерів — Софію Копполу (нагадаємо, прославилася донька знаменитого батька завдяки фільму «Труднощі перекладу»). Її новий фільм «Марія Антуанетта», який вважався одним із фаворитів Каннського кінофестивалю, гучно провалився: на прем'єрному показі журналісти й інша присутня публіка засвистали стрічку, виходячи із залу з криками «Ганьба!». «Це просто порнографія якась», — обурювалися чутливі жіночки.

      Як пише іноземна преса, стрічка виявилася не так екскурсом в історію, як не надто захоплюючою спробою розповісти про «цікаві» розваги її високості Марії Антуанетти (згодом страченої революціонерами), яка нібито активно прагнула завагітніти. Стрічка охоплює понад п'ятнадцятирічний період життя відомої французької правительки, яка приїздить до Версалю приблизно у 14 років, а виходить із нього назавжди вже у 30. У фільмі, щоправда, все виглядає так, ніби минув усього лише один день.

      Роль Марії Антуанетти у фільмі Копполи зіграла 24-річна Кірстен Данст, яка стала дуже популярною після стрічок про Спайдермена, Людину-павука. Партнером чарівної білявки по знімальному майданчику став комедійний актор Джейсон Швартсман, який перевтілився у французького короля Людовіка XVI.

      Власне, навряд чи негативну реакцію перших глядачів можна вважати хрестом, поставленим на новітній розповіді про Марію Антуанетту, адже, незважаючи на обурення журналістів, наступного ранку, принаймні у французькій пресі, вийшли досить схвальні відгуки про фільм Софії Копполи. А у прокаті розрекламована таким чином стрічка, очевидно, й узагалі користуватиметься успіхом. Сама режисерка також не дуже переймається: «Краще бачити, що людям щось або подобається, або ні, ніж не бачити взагалі ніякої реакції. Цей фільм — не для всіх, але, сподіваюся, він знайде свого глядача».

      Ну а щодо Кірстен Данст, кар'єрі якої негативні відгуки зовсім ні до чого, то їй тим паче не до переживань: актрисі саме надійшла вигідна пропозиція від режисера Мішеля Гондрі, який уже знімав її у фільмі «Вічне сяйво чистого розуму». Цього разу Кірстен погодилася зіграти в його новій комедії «Будь ласкавий, перемотай» (Be Kind Rewind). За сценарієм, записи на всіх касетах власника відеопрокату Майка випадково стираються під дією магнітного поля, і, прагнучи втримати бодай останню клієнтку, він із товаришем по-новій знімає кожен фільм, який вона хоче взяти напрокат. Зйомки розпочнуться у вересні.