Журналістам довіряють найбільше,

27.05.2006

      Щось не те коїться в Україні, якось неправильно ми живемо. Принаймні в цьому переконані більшість наших співгромадян: як свідчать дані опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 11 по 19 травня в усіх регіонах України (опитано 2000  респондентів віком від 18 років, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%), 58,7 відсотка громадян вважають, що події в Україні розвиваються у неправильному напрямі. Протилежної думки дотримуються лише 18,7 відсотка українців, інші визначитися зі своїм ставленням до розвитку подій не змогли. Як зазначають експерти Центру Разумкова, порівняно з першими місяцями після приходу до влади нового Президента кількість респондентів, які вважають напрям розвитку подій правильним, знизилася майже втричі, хоча порівняно із, приміром, січнем цього року майже не змінилася.

      Те саме можна сказати і про рівень підтримки населенням органів влади. Найменшою довірою у виборців користується Верховна Рада, яку повністю підтримують лише 5,2 відсотка громадян (не підтримують 41%, схвалюють окремі дії — 42,4%). Президента в усьому підтримують трохи більше 17 відсотків респондентів, частково — 43,6, не підтримують узагалі — 35,1 відсотка. До речі, серед державних інститутів це найбільший показник підтримки. Майже таким самим є показник довіри громадян до Збройних сил України, яких повністю або частково підтримують 59% опитаних, не підтримують — 16,8%. Загальний показник підтримки міліції становить майже 54%, непідтримки — 34,5%.

      Якщо говорити про конкретних політиків, то, як і раніше, найбільший рівень підтримки громадян мають Віктор Янукович, Юлія Тимошенко та Віктор Ющенко. Найбільше довіряють Тимошенко — 55,7 відсотка респондентів (не підтримують лідерку БЮТ 38,9), хоча й у Ющенка як політика (не плутати з Президентом як інститутом) цей показник майже такий самий — його діяльність повністю або частково підтримують рівно 50% громадян (не підтримують — 40,8%). Що ж до лідера Партії регіонів, то Янукович загалом має 48,8% підтримки при майже 46% недовіри.

      Приємно, що порівняно з минулим роком дедалі зростає довіра людей до українських засобів масової інформації: повністю або «швидше так, ніж ні» довіряють 65,3 відсотка опитаних. Традиційно високою довірою — загалом 59,6 відсотка респондентів — користується церква. А от профспілкам довіряють менше 30 відсотків. Найменше ж громадяни ймуть віри політичним партіям, які ледь-ледь переступили 20-відсотковий рівень довіри.

      Поцікавилися соціологи й думкою громадян про минулі вибори. Зокрема, про те, чи застосовувався, на їхню думку, адмінресурс. Думки учасників опитування розділилися, але загалом значний вплив застосування адмінресурсу під час виборчої кампанії-2006 відзначили менше 20 відсотків опитаних. Близько чверті ж узагалі переконані, що на цих виборах адмінресурс не використовувався.

      На запитання, чи задоволені вони результатами виборів до Верховної Ради, ствердно відповіли лише 37,5 відсотка громадян (протилежну позицію займають 46,2% виборців), при цьому найбільше сподобався склад нового парламенту мешканцям центру України, а найменше — сходу. Результати місцевих виборів задовольнили 41,8% опитаних, а не сподобалися 35,2%. Загалом найбільше підсумками виборів задоволені виборці Блоку Тимошенко і Соцпартії, а найменше — виборці КПУ.

      У чому українські виборці єдині, так це в тому, що пропорційна система виборів гірша за мажоритарну, особливо що стосується місцевих виборів. На виборах до Верховної Ради стовідсотково «списочну» систему підтримують лише 18 відсотків громадян, на виборах до рад місцевого рівня — 14 відсотків.

      Ну і «на закуску» — про парламентську коаліцію. Вона має бути «помаранчевою» або «демократичною», себто у складі «Нашої України», БЮТ та СПУ. В цьому переконані майже 40 відсотків опитаних, тоді як «помаранчево-синьою» («НУ» плюс Партія регіонів) її бачать лише 17,4 відсотка. Так звана «широка» коаліція у складі всіх політичних сил, що пройшли до парламенту, окрім комуністів, набирає лише якихось 13,2 відсотка голосів. А ідея коаліції у складі БЮТ і ПР має всього лише 6,7 відсотка прихильників.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>