Кривавий талант

16.05.2006
Кривавий талант

Піт Догерті.

      Раніше британця Піта Догерті всі знали як скандального рокера і соліста гурту Babyshambles. Потім наркоман і музикант прославився ще й тим, що закрутив пристрасний роман із найдорожчою манекенницею Британії й однією з найкращих топ-моделей світу Кейт Мосс, яку, схоже, незабаром таки поведе під вінець. А насправді, як виявилося, під личиною гнилозубого любителя року й кокаїну ховався справжній художник. Не в переносному, а в самому прямому значенні: наприкінці травня серія картин Догерті буде виставлена в одній із лондонських галерей.

      Полотна ці справді незвичайні. Адже намальовані всі вони не пензлем, а шприцом, і не фарбами, а... кров'ю автора. Як пояснює представник рокера Пол Раундхілл, це заодно пояснює фотографію, яку нещодавно опублікували чи не всі британські газети. На цьому знімку Піт всаджує собі у вену шприц, що журналісти одразу витлумачили як «сидіння на голці». А насправді, запевняє Раундхілл, митець лише брав матеріал для роботи...

      Свої «криваві» картини, кожну з яких експерти поки що оцінюють у тисячу фунтів (близько 1800 доларів), Піт малював протягом останніх шести місяців, поки його група перебувала в гастрольному турне Об'єднаним Королівством. «Піт давно захоплюється таким мистецтвом, — запевняє його представник. — І він дуже акуратний художник: завжди використовує свіжі голки й стерилізовані шприци».