За гамбурзьким рахунком

29.04.2006
За гамбурзьким рахунком

Уве Зелер піднімає бокал за нашу команду.

(Закінчення. Початок — у вчорашньому номері «УМ»)

Рекламують усі

      Під час чемпіонату світу Гамбург готується зустріти гостей з усього світу, тому до розкрутки цієї події місто залучає найвідоміших людей. Організатор візиту журналістів на північ країни фірма «Гамбург маркетинг ГмбХ» влаштувала зустріч із легендою німецького футболу Уве Зелером.

      Уславлений футболіст «Гамбурга» й збірної Німеччини 1950—60-х років, як і більшість фахівців, фаворитом першості вважає Бразилію, але з невідомих для нього самого причин очікує визначного результату і від Італії. Про шанси збірної України Зелер говорив обережно. Віддавши належне команді Блохіна, Уве виказав упевненість, що вона вийде з групи до «плей-оф», а там уже можна творити будь-які сюрпризи.

      ...У рамках заходів, присвячених «мундіалю», просто на вулицях Гамбурга було організоване театралізоване дійство мексиканської групи. Гості з Центральної Америки на тимчасовій сцені демонстрували стародавню ритуальну гру «пок та пок», названу так за звуки, які народжує м'яч при ударах. Два варіанти її схожі були, щоправда, більше на мішанину волейболу й баскетболу, але дійство проходило саме в рамках заходів до світової першості з футболу, а участь у ньому взяв сам Франц Бекенбауер — голова оргкомітету «мундіалю». Після гри палаючою кулею Кайзер Франц обміняв у мексиканського вождя каучуковий м'яч для гри у «пок та пок» на офіційний м'яч чемпіонату. На «дебатах», приурочених до ЧС-2006, Бекенбауер висловив цікаву думку про природу популярності футболу. Виявляється, ця гра найбільш природна для людей, адже брикати ногами вони починають ще в утробі матері...

Хто й де чекає на українців у Гамбурзі

      Майбутній «мундіаль» проходитиме під девізом «Час заводити друзів». Зробити українцям дружню послугу в сенсі розміщення готові 250 готелів Гамбурга, в яких нараховується 35 тисяч місць. Але так звана «ВМ-тім» (команда організаторів чемпіонату світу) очікує в місті понад 50 тисяч фанів з усього світу, тож зрозуміло, що місць усім не вистачить у будь-якому разі. Для тих, хто не потрапить до готелю, створюють автокемпінги й наметове містечко. Найняти в ньому «ліжко-місце» можна буде всього за 3,5 євро за ніч. Щоправда, українці в ньому якщо й будуть, то лише ті, хто мешкає в Європі. Адже німецьке посольство в Києві візи вболівальникам видає лише за наявності бронювання готелю. Виходить, що «цивілізованим» європейцям можна жити в наметах, а громадянам України — ні.

      Представник «Гамбург маркетинг ГмбХ» Гідо Нойманн розповів, що отримати всю можливу інформацію про місто й наметовий табір можна в інтернеті за адресами: www.wm-team.hamburg.de та www.fifawm2006.hamburg.de.

      До речі, як відомо, всі три з половиною тисячі квитків, виділені ФІФА на матч Україна — Саудівська Аравія для ФФУ, вже розкуплено. Більшість бажаючих побачити матч у Гамбурзі на власні очі прибуде з України, крім того, в цьому ганзейському місті офіційно зареєстровано три з половиною тисячі українців — тимчасових мігрантів. Тож підтримка у нашої збірної обіцяє бути солідною. Ті, хто не дістане квитка на стадіон, повболівати разом із фанами з інших країн зможуть на площі з величезним екраном, яку облаштовують уже зараз.

      Очікує на приїзд українського десанту й наше консульство у Гамбурзі. Генеральний консул Юрій Лазуто на зустрічі з журналістами навіть пожартував, що вже готує матраци для тих співвітчизників, хто не знайде собі притулку. А посол України в Німеччині Ігор Долгов згадав, що два роки тому він працював у Туреччині, й тоді Руслана виграла пісенний конкурс «Євробачення». Тож Долгов сподівається, що й нині принесе успіх українській команді.

      А от хто не сподівається на навалу наших фанатів, так це магазини. У більшості крамниць міста можна знайти футболки, м'ячі, кепки, прапори, найрізноманітнішу атрибутику багатьох збірних, а от української — катма. Чи то господарі магазинів не знають про кількатисячне українське нашестя, чи то не вірять у платоспроможність наших фанів... Лише в одному сувенірному магазинчику біля порту ми знайшли один-єдиний шарф у кольорах нашої збірної, але великою естетикою цей виріб вартістю 10 євро не відрізнявся.

Замість післямови

      Повертаючись додому, кореспондент «УМ» в аеропорту зустрів старого знайомого — українського хокеїста Вадима Кулабухова, котрий виступає в Німеччині і їхав додому у відпустку. 37-річний спортсмен розповів про своє життя-буття й зізнався, що летіти літаком в Україну дешевше, ніж... їхати машиною. Адже проходження українського кордону дуже дорого коштує. Автор цих рядків теж на собі відчув «гостинність» наших митників і прикордонників, які готові здерти хабара за будь-що. Влада міняється, але звички на кордоні залишаються старими...

      А щодо німецьких митників, то їх можна звинуватити хіба в надмірній пильності. Принаймні наш рейс на Київ ледь не затримали, бо в одного з українських журналістів виникли проблеми з багажем — німці запідозрили наявність вибухового пристрою. На тротил, за версією охоронців кордону, у рентгенівському варіанті виявилися схожими дві запальнички й сувенір із магнітом...