Помаранчеве до синього не пасує

07.04.2006

      Майбутня парламентська коаліція буде «помаранчевою». Її створення було формалізоване на позавчорашньому засіданні політради «Народного союзу «Наша Україна». Перед цим за «помаранчеву» коаліцію висловилися всі майданівські партії, яким вдалося подолати на нещодавніх виборах 3-відсотковий бар’єр. НСНУ визначався найдовше.

      Засідання «нашоукраїнців» тривало цiлий вечiр і ознаменувалося затвердженням протоколу про наміри учасників коаліції демократичних сил. У ньому йдеться тільки про трьох членів майбутньої більшості: «Нашу Україну», Блок Юлії Тимошенко та Соціалістичну партію.

      При цьому, як зазначив на вчорашній прес-конференції голова політради НСНУ Роман Безсмертний, на засіданні навіть не обговорювали можливість формування парламентської коаліції з Партією регіонів. «Ми не отримували офіційних документів, але змогли ознайомитися з їх принциповою позицією, — цитує Безсмертного агенція УНІАН. — Для нас низка положень програми Партії регіонів неприйнятна».

      Але рішення, які затвердили «помаранчеві» партії, — тільки перший крок до створення коаліції. Тепер майбутній тріумвірат має домовитися про те, як створювати коаліцію, чим вона займатиметься, і прописати все це у відповідній угоді. А якраз із цим можуть бути проблеми. Адже «НУ», БЮТ і СПУ, хоча й мають чимало спільного, зате деякі моменти їхніх програм суттєво відрізняються. Про це свідчить хоча б те, як Блок Тимошенко і Соцпартія відреагували на коаліційну угоду, яку їм нещодавно запропонували «нашоукраїнці».

      Те саме можна сказати про роль у майбутній коаліції Президента Віктора Ющенка. НСНУ наполягає на тому, щоб він виступив центром союзу. «Право консолідуючого чинника та ключової ролі в цих переговорах має належати Президенту України, — зазначив учора Безсмертний, — тому що власне його постать об’єднала ці «помаранчеві» сили на Майдані... Дуже важливо, щоб Президент був нашим союзником у цій коаліції і її лідером, аби не виникало проблем у роботі виконавчої і законодавчої влади». Теза про центральну роль Ющенка у коаліції ще на тих переговорах, які тривали до виборів, не викликала ентузіазму СПУ і БЮТ.

      Роман Безсмертний також зазначив, що «помаранчевим» передусім треба домовитися про програмові засади коаліції. «Робота над коаліційною угодою — це не процес працевлаштування того чи іншого політика, — зазначив він. — До того, як говорити, хто за що відповідатиме і на яких посадах сидітиме, давайте вирішимо, що і як збирається робити коаліція». Безсмертний додав, що експертам iз підготовки угоди треба ретельно попрацювати, аби надалі між ними не виникало суперечностей. Він не виключив, що доведеться створити протокол розбіжностей, щоб потім по конкретних пунктах максимально зблизити позиції всіх учасників.

      Президент України схвально відгукнувся про рішення НСНУ. «Це початок переговорного процесу про створення коаліції, і немає великої таємниці в тому, що ми прагнули створити демократичну коаліцію в колі «помаранчевих» сил», — цитує главу держави агенція «Українські новини». При цьому Віктор Ющенко закликав майданівські партії бути щирими, аби між ними не виникало конфліктів. «Вісім місяців тому така коаліція була, вона розпалася, — зауважив почесний голова НСНУ. — Уроки зроблені? Ті проблеми, які демонтували колишню коаліцію, вирішені? Наскільки тривалою може бути ця коаліція? Переконаний, що все залежить від довіри, щирості, задекларованих цінностей й особистого поводження».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Коли верстався цей номер «УМ», почалася спільна прес-конференція Юлії Тимошенко та Олександра Мороза. Вони оприлюднили текст звернення до Президента Віктора Ющенка, в якому з-поміж іншого висловили нарікання з приводу протоколу про наміри, розробленого «Нашою Україною».

      «Одержаний від політради «Нашої України» протокол... сприймається нами як ще одне підтвердження зволікання, як фактична відмова від підписання узгодженого меморандуму», — йдеться у документі. Тимошенко додала, що «це є втратою можливостей і поновленням ризиків, що така коаліція не зможе народитися через абсолютно не прогнозовані на сьогоднішній день обставини».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>