«Це зробив Бог, і я повинен йому послужити»

31.03.2006
«Це зробив Бог, і я повинен йому послужити»

Найбiльшою iнтригою виборiв у Києвi став новий мер. (Фото Данила IВАНIВА.)

      Зникли останні сумніви щодо того, хто саме переміг на виборах мера Києва, а хто зазнав поразки. За даними агенції «Українські новини», вчора коли було обраховано результати голосування на 903 столичних дільницях із 1024 (88,18%), Леонід Черновецький упевнено утримував лідерство, маючи 31,64% голосів.

      Щодо його конкурентів, то Київська міська територіальна виборча комісія показувала такі цифри: Віталій Кличко («Пора»-ПРП) — 23,81%, Олександр Омельченко (чинний мер) — 21,14%, Юрій Кармазін (Блок Кармазіна) — 5,48%, Адам Мартинюк (КПУ) — 2,89%, Валерій Асадчев (УНП) — 2,7%, Валерій Пустовойтенко (НДП) — 1,61%, Ольга Сумська («Європейська столиця») — 0,93%, Володимир Марченко (ПСПУ) — 0,71%. Інші претенденти набрали менш як 0,3%.

      Як бачимо, підтримка цілої когорти політичних сил — «Нашої України», Партії регіонів, блоку «Не так!», Блоку Литвина, «Єдності» тощо — не допомогла двічі меру Олександрові Омельченку виграти й треті вибори київського міського голови.

      У Київраду проходять Блок Тимошенко (24,68%), Блок Черновецького (12,98%), «Наша Україна» (8,84%), «Пора»-ПРП (8,53%), Партія регіонів (5,57%), «Громадський актив Києва» (4,05%), СПУ (3,97%) і Блок Литвина (3,63%). Причому в «тимошенківців» — аж 41 крісло, у «черновецьких» — 21, у «наших» і «порівців» — 15 і 14, «регіоналів» — 10, ГАКу й соціалістів — по 7, «литвинівців» — 5.

      Ще не дочекавшись закінчення «калькуляції», Олександр Омельченко подав до тервиборчкому скаргу з вимогою визнати вибори в столиці недійсними. Але ТВК залишила петицію без розгляду по суті. У рішенні тервиборчкому за середу сказано, що учасники виборчого процесу можуть подавати заяви в ТВК про визнання виборів недійсними протягом 10 днів після оприлюднення результатів виборів. А станом на 29 березня ТВК не ухвалювала жодних рішень про підсумки виборів мера Києва. Крім того, тервиборчком відмовився передати скаргу Омельченка й додані до неї матеріали в правоохоронні органи для необхідного реагування.

      Тим часом банкір, мільйонер, нардеп і прихильник харизматичних церков Леонід Черновецький закликає киян приходити на акції протесту під міську раду. «Протягніть мені руку і отримайте натомість моє серце! Зараз для нас важливий момент — мені потрібна ваша допомога. В київській адміністрації зараз панує паніка. З одного боку — страх через відповідальність, яку доведеться нести за всі справи, які вони робили за нашими спинами. А з іншого — повним ходом йде фальсифікація виборів у зв’язку з тим, що Омельченко, сподіваючись на одну з популярних партій, намагається через суд визнати вибори мера недійсними», — заявив Черновецький на прес-конференції в середу. Лідер перегонів розповів, що з мерії вивозять документи, і він звернувся до МВС, щоб міліція зупинила цей процес. «Вони (міліціонери. — Ред.) поставили свій патруль біля центрального входу, хоча зрозуміло, що документи виносять з інших дверей. Ми навіть зловили одну таку машину», — розповів Черновецький.

      На цю прес-конференцію прибули представник Партії регіонів Василь Горбаль, «Нашої України» — Юрій Оробець, СДПУ(о) — Нестор Шуфрич. Вони підтримали нового мера, хоча на виборах їхні політичні сили виступали на боці Омельченка. Також на зустрічі з пресою були присутні представники опонуючих до Черновецького сил — Владислав Каськів, Юрій Кармазін, Валерій Пустовойтенко, які також привітали пана Леоніда з перемогою.

      На питання про роль у його житті харизматичної церкви «Посольство Боже» Черновецький заявив, що вона сформувала його як людину. «Зі мною Бог. Ви вірили в мою перемогу? Ні. Це зробив Бог, і я повинен йому послужити», — зазначив новий мер.

 

ДОСЬЄ «УМ»
Хто керуватиме Києвом?

      Леонід Михайлович Черновецький народився 25 листопада 1951 р. у Харкові, закінчив Харківський юридичний інститут (фах — «правознавство»).

      Його мати — відомий у Харкові юрист. Сам Черновецький працював слідчим прокуратури Київської області, а згодом повернувся до Харкова захищати дисертацію й працювати викладачем на юрфаці. 1985—1990 рр. — заступник проректора з наукової роботи, доцент кафедри криміналістики, докторант Київського університету ім. Шевченка; 1990—1992 рр. — починає свій бізнес, стає генеральним директором комерційного консультативного і науково-дослідного центру «Правекс»; 1992—1996 рр. — президент концерну «Правекс». Подейкують, що в основі капіталу «Правекса» — гроші дружини Черновецького, яка зараз є віце-президентом компанії. Менеджерами у «Правексі» й діти Черновецького, Степан (1978 р.н.) та Христина (1979, до речі, вона очолювала Блок Черновецького на виборах у Київраду).

      У політику Леонід Черновецький прийшов у 1996 р., коли був обраний у парламент від Дарницького району столиці. У 2000 р., після обрання Кучми Президентом удруге, Черновецький був у нього радником. А в 2005 р. він став президентським радником і в Ющенка.

      Леонід Михайлович був одним із співголів партії «За красиву Україну», членом президії Партії регіонального відродження «Трудова солідарність України» (нині — Партія регіонів), далі — головою Християнсько-ліберальної партії.

      Пан Черновецький є активним прихильником і спонсором низки харизматичних церков, зокрема «Посольства Божого», яке очолює чорношкірий Сандей Аделаджа.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>