Тарантіно — не для України

29.03.2006

      Квитки на скандальну стрічку «Хостел» у деяких  столичних кінотеатрах продавалися ще задовго до демонстрації фільму, хоча на це й не було ліцензійного права. При мінімальному бюджеті (близько 8 мільйонів доларів) «Хостел» Елi Рота, продюсером якого є знаменитий режисер Квентін Тарантіно (відомий фільмами «Від світання до смеркання»,  «Убити Білла», «Убити Білла -2»), назбирав понад 400 мільйонів доларів. Відтак його бюджет побив рекорд «Кінг-Конга». Щоправда, з Україною Тарантіно трохи не пощастило. Ознайомившись зі змістом стрічки, учасники Всеукраїнської молодіжної Хостел-асоціації спільно з іншими молодіжними та громадськими організаціями домоглися від Міністерства культури та туризму заборони виходу фільму на широкий екран.

      Сюжет картини, до речі, доволі примітивний: молоді американські туристи подорожують Європою у пошуках сексуальних пригод. І в одному з містечок Словаччини є хостел (у перекладі з англійської — молодіжний готель, гуртожиток чи база відпочинку, найбільш оптимальний і економний  варіант проживання за кордоном),  де будь-які, навіть найстрашніші фантазії можна втілити в життя.  Саме там гріх зведений у культ, а болісна смерть краща оплата за надані послуги... Герої фільму відтак стають жертвами злочинної банди, що катує й убиває людей.

      Звісно ж, люди, які просувають ідею хостелів в Україні як один із оптимальних варіантів відпочинку для не надто заможних студентів, обурені фільмом. «Хостел не хоче асоціювати себе з тією кількістю крові, що показана у фільмі. Окрім того, вихід цієї стрічки негативно вплине на саму ідею створення молодіжних готелів-хостелів, які лише починають з'являтися в Україні», — ділиться з «УМ» думками Дмитро Заруба, президент Всеукраїнської молодіжної хостел-асоціації. 

      Цей фільм викликав неоднозначну реакцію у середовищі європейських кінокритиків та громадськості. Зокрема, в Словаччині, оскільки дії нібито відбуваються саме там (насправді стрічку знімали в Чехії). Один із депутатів словацького парламенту Толмаш Голбави назвав цей фільм «потворним», який завдає шкоди моралі та психіці молодих людей.

      До речі, Україна у своєму рішенні  щодо «Хостелу» є першою (в Росії  досі вільно продають  квитки на «Хостел», а в Словаччині лише розглядають рішення можливої заборони). А найобразливішим є те, як постає наша держава в цьому фільмі. «У стрічці Україну представляють дівчата легкої поведінки з Одеської області, фільм пропагує криваві вбивства, жорстокість, сексуальні збочення, і після його перегляду неможливо гарантувати, що кількість згвалтувань та вбивств серед молоді не зросте в кілька разів», — розповів журналістам Костянтин Захаренко, заступник голови Національної ради молодіжних організацій України.

      Не надто подобається фільм і самим глядачам. «Зав'язка фільму просто шокує! Більш тупого приводу для екшена давно не бачила». «Пила-2» у  порівнянні з «Хостелом» — дитяче лепетання, — каже після перегляду піратської копії фільму Олена, — порада  кіноманам: можна спокійно пропустити цю стрічку».