Землетрус «засічуть»... лапи

21.03.2006

      Відомо, що тварини досить тонко реагують на різноманітні катаклізми. Їхню неабияку чутливість і використав медик для створення інструмента, що зі стовідсотковою точністю фіксує місце та потужність землетрусу.

      Звичайно, лише спостерігати за поведінкою тварини недостатньо, оскільки метушитися вони можуть з різних причин, наприклад у «шлюбний» період. Тому медик використав тварину (це не шкодить її фізичному стану) у ролі інструментального індикатора. «На вигляд апарат досить простий, хоч і складний у побудові: така собі коробка, в яку з легкістю можна вмістити дорослого кота, все інше зробить автоматика, кібернетика і радіомеханіка», — так коротко описав журналістам свій винахід доктор медичних наук.

      Зі слів ученого, пристрій діє за простою схемою: тваринку (найбільш чутливими є пацюки, хом'яки, миші, собаки, коти, зайці) поміщають у «коробку», всередині якої є позначки за шкалою Ріхтера. Механізм фіксує зміну інтенсивності потовиділення тварини на подушечках лап. Із наближенням тварини до епіцентру землетрусу піт буде майже литися — таким чином можна визначити місце землетрусу, а за радіальним розподілом психогенного потовиділення медику вдалося досягти визначення потужності.

      «Останнім поштовхом до створення такого методу стали землетруси у Пакистані. А оскільки психогенна чутливість тварин уже давно відома, то знайти інструмент було неважко, тим паче після 50 років роботи у галузі фізіології потовидільної системи людей і тварин», — розповів журналістам Петро Слинько.Таким чином, доктор медичних наук вирішив питання, що досі не вдавалося жодному з учених світу протягом століття. А коштує пристрій не дорожче середнього радіоприймача.

      Прикметно, що відповідні органи влади одразу ж відреагували на винахід. Петра Слинька запросили в Раду національної безпеки, де, за припущенням доктора медичних наук, обговорюватиметься можливе створення Інституту біосейсмології, оскільки в Україні фахівців такого спрямування досі немає, а землетруси для нашої держави (особливо в зонах кордону з Румунією та на південному узбережжі Криму), на думку вченого, — цілковита реальність. За допомогою нового приладу сейсмологи зможуть із точністю визначати небезпечні зони, що допоможе уникнути людських жертв.

      До слова, Петра Слинька «заманювали» на наукові конференції в Бонн і Брюссель, аби представити винахід, проте медик не погодився, каже, що виступити вперше з новим інстументальним методом хоче на Батьківщині, — для нього це принципово.