Передчуття Майдану: не вилізай — уб'є!

18.03.2006
Передчуття Майдану: не вилізай — уб'є!

Білоруси голосують за чотирьох кандидатів. Основні суперники — Лукашенко й Мілінкевич. (РЕЙТЕР.)

      До дня голосування білоруська влада готує нові арешти, фальсифікації та «антитерористичний сценарій» Гліба Павловського, який у 2004-му вже провалився в Україні.

      Одним із учасників Майдану в Мінську о восьмій вечора в неділю буде голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство» Олег Яценко.

       Відчуваю дежа вю: керівництво Білорусі оголошує опозицію терористами, заявляє про підготовку до терактів під час акцій проти фальсифікації виборів. Шеф республіканського  КДБ Олександр Суханенко вже попередив, що до всіх активних учасників подій 19 березня може бути застосована стаття про теракт, яка передбачає від 25 років ув'язнення або навіть смертну кару. За словами головного «кадебіста», 15 березня була відкрита кримінальна справа за фактом підготовки серій терактів у Мінську, в тому числі грузинськими громадянами. Сухаренко продемонстував відеоматеріали зі свідченнями, які нібито доводять його твердження. Також було показане відео про зустріч відомого білоруського опозиціонера Анатолія Лебедька з представником Грузії. Тому обвинувачення щодо терактів можуть бути пред'явлені й Лебедьку.

      Мені довелося обговорити й аналогії та відмінності з українськими виборами з кандидатом у президенти від об'єднаної опозиції Олександром Мілінкевичем. Він заходив до одного з влаштованих на приватній квартирі «тіньових штабів» (де я писав репортаж в «Україну молоду») для трансляції відеозвернення до європейських ЗМІ. Почувши, що аналогічні абсурдні звинувачення в «тероризмі» у 2004 р. були адресовані кільком членам «Студентського братства», він потиснув мені руку і висловив переконання у тому, що долі України і Білорусі на нелегкому шляху до демократії мають багато спільного. Також він передав слова на підтримку українським політв'язням. Кандидат у президенти впевнено виступав білоруською, польською і французькою мовами, обіцяв, що буде зі своїм народом до кінця. Поки відбувався телеміст, до Франека Вячоркі (сина ув'язненого керівника БНФ Вінсука Вячоркі) подзвонив друг з істфаку БДУ і повідомив, що просто під час пари на заняття увірвалися «кедебешники», схопили і виволокли одного з їхніх спільних друзів. Коли ми прощались, спадар Аляксандр підписав свою книжку для «Студентського братства», і я провів його до ліфта. На моє здивування, у час розгортання репресій Мілінкевич — як символ боротьби свого народу за свободу — так вільно і безстрашно один заходить у ліфт, виходить з будинку і йде до своєї машини, щоб їхати на чергову зустріч із виборцями. 

      Тим часом лукашенківські спрецслужби все ближче підбираються і до нас. Після останньої передачі продуктів українським політв'язням та плати за ув'язнення (тут за тюремні нари ще й  вимагають гроші, без сплати яких відмовляються брати передачі) до нас причепилися «гебешники-тихарі». Вони супроводжували нас і нашого білоруського друга Дениса Небійка, а коли ми розділилися — пішли за білорусом. Тоді він ішов до своєї дівчини, на очах якої Дениса без пояснень схопили і повезли в невідомому напрямку... На другий день так і не було відомим місце його перебування.

      Незважаючи ні на що друзі Дениса та багато інших звичайних мінчан продовжують допомагати українським і білоруським політв'язням і тим активістам, які ще на свободі, — усі виявляють небачену людську солідарність і віру в перемогу.

Олег ЯЦЕНКО, голова «Студентського братства», спеціально для «УМ» із Мінська.

А ТИМ ЧАСОМ...

       Учора ввечері біля білоруського посольства у  Києві, де вже четвертий день розташоване наметове містечко «Студентського братства» та Блоку Костенка—Плюща, відбулася акція на захист демократичних свобод у Білорусі, яку організували ВМГО «Молода пора» та «Європейська ліберальна молодь». Учасники акції спрямували сотні ліхтарів у вікна амбасади, що символізувало стурбованість політичною ситуацією у Білорусі. Також сьогодні активісти цих організацій планують зламати символічні двері перед посольством, щоб продемонструвати бажання відкрити Білорусь для всього світу. А в день білоруських виборів, 19 березня, активісти спробують вимити будівлю амбасади шампунем, символізуючи готовність боротися з корупцією і очистити сусідню країну від деспотичного режиму.

      Зауважимо, що днями Сполучені Штати включили Білорусь у список країн з «деспотичними системами». Як повідомила «Вашингтон пост», до «Стратегії США в області національної безпеки», де міститься список країн із «деспотичними системами», увійшли також Іран, КНДР, Сирія, Куба, Бірма и Зімбабве. За даними видання, у цій стратегії як один із головних зовнішньополітичних пріоритетів США вказано просування демократії за кордоном та боротьба з тиранією. Водночас автори стратегії відзначають, що це нелегке завдання.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>