Людську гідність підкріплять цифрою

14.03.2006

      Про це повідомив міський голова Євген Карташов, виступаючи у Страсбурзі на зборах представників національних асоціацій органів місцевого самоврядування європейських країн. До Франції його делегувало правління Асоціації міст України.

      Реальних обрисів запорізький експеримент набув восени 2005 року, коли в рамках депутатського клубу «Парламент» відбулося обговорення проекту «Концепція трансформації повноважень органів місцевого самоврядування для забезпечення належної якості життя населення». Підготовлений на замовлення виконкому Запорізької міськради проект ще в жовтні минулого року презентувала Елла Лібанова, заступник директора Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України. Про необхідність розширення повноважень міських і регіональних громад у бюджетній сфері говорив тоді й запорізький мер Євген Карташов. Саме з його ініціативи два інститути НАН України (економіки, а також демографії і соціальних досліджень) проаналізували видатки і доходи Запоріжжя за п'ять років і запропонували оптимальний варіант повноважень центральної і міської влади у чи не найскладнішій царині — розподілі фінансових ресурсів. «Усі ми стали заручниками централізації бюджету і повноважень, — сказала пані Лібанова. — Система місцевих податків і зборів нині в Україні неефективна. У Запоріжжі вони складають лише 2,3 відсотка. Ми просто «ахнули», зіставивши суми, які місто заробляє і які йому повертають! Нонсенс: чим краще регіон працює, тим більше коштів він віддає до бюджету. Якими б не були екологічна ситуація, рівень захворюваності...»

       Роман Безсмертний, тодішній віце-прем'єр-міністр, підтримав пропозицію Євгена Карташова — надати Запоріжжю спеціальний статус, аби визначитися із соціальними стандартами і перспективою анонсованої адміністративно-територіальної реформи: Україні, мовляв, потрібна ефективна модель зміни існуючої системи управління, котра сильні регіони робить слабкими, лишаючи людей наодинці з купою проблем.

      Конкретизовані пропозиції групи фахівців із надання Запоріжжю спеціального статусу було схвалено, у тому числі під час недавнього візиту в регіон Президента України. Відтак мерія взялася за розробку нових соціальних стандартів життя відповідно до норм і принципів Європейської хартії місцевого самоврядування.

      Не без участі фахівців столичних міністерств і відомств, зокрема, напередодні від'їзду до Страсбурга Євген Карташов провів розширену нараду. Надія Севальнєва, Ольга Полковникова, Дмитро Секеринський, керівники інших структурних підрозділів міськради пропонували, яким чином покласти край злидарюванню пацієнтів лікувальних установ і сиротинців, 37 тисяч інвалідів обласного центру та інших соціально незахищених. Держава і донині не визначилася з тими ж соціальними стандартами і ступенем своєї відповідальності — ось і виділяє, скажімо, на лікування і харчування одного хворого по одній гривні на добу. У Запоріжжі на медицину бракує щонайменше сорок мільйонів гривень (на освіту — понад п'ятдесят, на міські перевезення пільговиків — майже сто мільйонів і тощо). А все тому, що із зароблених запоріжцями близько двох мільярдів гривень на потреби міста центр залишає лише 27,3 відсотка. У країнах Європи — дзеркальна «цифра»: лише близько чверті заробленого територіями центральна влада відбирає для перерозподілу, решту залишає органам місцевого самоврядування.

      «Ми повинні розробити таку систему соціальних стандартів і гарантій, аби не принижувати людську гідність, — сказала на нараді в Запоріжжі директор Департаменту стратегії соціального розвитку Міністерства праці й соціальної політики Валентина Латик. — Наше відомство охоче долучилося до цієї роботи. Система соцстандартів у ході запорізького експерименту буде наповнена числовим значенням. Кінцева мета експерименту — одержати нові соціальні стандарти, базові для формування бюджету 2007 року. Не тільки в Запоріжжі — по всій Україні».

      Зауважу, що клятвенно бив себе у груди щодо надання Запоріжжю спеціального статусу ще Віктор Янукович, однак чого тільки не наобіцяв тоді Прем'єр-«проффесор». Чи ж зіпнеться місцеве самоврядування на самостійні ноги бодай за нової влади? Тільки Запоріжжя має намір «притримати» для своєї проблемної території близько 200 мільйонів гривень. Своїх, зароблених. А як бути дотаційним регіонам? Не стала б саме ця реалія «козирною картою» у відстоюванні столичними можновладцями свого майже монопольного права на розподіл національного «пирога». Хоча 30 мільйонів гривень своєрідного авансу на проведення експерименту з конкретизації соціальних стандартів поточного року Запоріжжю таки виділено.