Могили немає, але є пам'ятник

14.03.2006
Могили немає, але є пам'ятник

      У неділю в Чернівцях офіційно відкрили бронзовий пам'ятник першому митрополиту Буковини Євгену Гакману. Зведено його на території Свято-Успенського кафедрального собору Святого Духа, в будівництві й облаштуванні якого митрополит брав участь. Євген Гакман освятив закладення фундаменту, а 4 липня 1864 року він же урочисто освятив новозбудований храм.

      Євгена Гакмана, який помер 12 березня 1873 року, поховали в гробниці цокольного приміщення кафедрального собору. Вже в радянські часи, в 1976 році, коли розпочались роботи з переобладнання собору під виставку товарів народного споживання і художньої картинної галереї, будівельники наштовхнулися на домовину митрополита. За вказівкою тодішнього керівництва, його останки таємно вивезли в невідомому напрямку. Місце перепоховання шанованого буковинцями земляка шукають і досі. Тож поки що на батьківщину він повернувся в бронзі. Висота відлитої на Львівській фабриці мистецтв скульптури, створеної скульптором Миколою Мірошниченком та архітектором Віктором Кільчицьким, — майже 5 метрів, вага — 5 тонн.

      Ініціювала спорудження пам'ятника обласна організація Партії регіонів, а гроші на монумент дали члени її першої п'ятірки до обласної ради та особисто Віктор Янукович. Останній також прибув на відкриття пам'ятника і урочисто проголосив, що це «святий день закінчення Великого посту». Отже, для «проффесора» Великдень настав ще в неділю...