Нація одна, але відпочинок — окремо

14.03.2006

     Нещодавно до Донецька повернувся 55-річний мешканець міста Білицьке Добропільського району Олександр Мазуренко, який 5 травня минулого року вирушив звідси у пішу подорож по периметру всієї України. Причому майже шість тисяч кілометрів хорунжий Кальміуської паланки Українського козацтва пройшов на милицях, оскільки ще під час роботи на залізниці він отримав важку травму і праву ногу довелося ампутувати.

      Мужнього мандрівника зустрічали біля пам'ятника Тарасу Шевченкові, звідки він 240 днів тому стартував у непросту пішу подорож державою. В ході урочистостей був зачитаний указ Президента України про нагородження Олександра Мазуренка орденом Івана Богуна. А козаки Кальміуської паланки вручили йому медаль 500-ліття Українського козацтва та погони полковника.

      Проте сам мужній пішохід зізнався, що найбільшою нагородою для нього стало дуже приязне ставлення співвітчизників до головної мети акції — пронести ідею подальшого єднання України. Задум такої подорожі з'явився в Олександра Мазуренка після недавніх президентських виборів, у ході яких окремі горе-політики спробували поділити нас на «східняків» і «западенців», україномовних і «русскоязычных» тощо. Втім гасло пішого походу «Одна держава, одна мова, одна віра» таки підтримали мешканці і східних, і західних регіонів і цим самим довели, що українці — єдина нація.

      Шкода тільки, що дещо іншої думки досі притримуються окремі політикани, які зараз прагнуть будь-що потрапити до парламенту. І при цьому іноді свідомо намагаються вбити клин між східними та західними регіонами. Саме такі враження несподівано виникли в учасників наради, яку провів у Амвросіївці голова Донецької обласної ради профспілок, народний депутат і кандидат від Партії регіонів Василь Хара.

      Давно відомо, на кому саме шапка горить і хто найголосніше волає: «Тримай злодія!» Тому й не дивно, що на тлі отого вже набридлого хникання «регіоналів» про використання владою адмінресурсу профспілковий ватажок на зборах профспілкового активу району почав активно таврувати «помаранчевих» та розводитися про неабиякі чесноти ПР та її лідера. А серед отих «благ», яких, мовляв, домоглася обласна профспілка для мешканців Донеччини, назвав і наступне — рішучу відмову від «поганих» путівок до таборів та баз відпочинку, розташованих у Західній Україні.

      Як розповіли «УМ» учителі однієї зі шкіл Амвросіївки, не всі з присутніх на зустрічі оцінили ось таке «піклування» про них. Однак на запитання стосовно того, хто ж давав право ось так вирішувати, де ліпше відпочивати донецьким освітянам, відповіді так і не отримали. Хоча вкотре переконалися — в гонитві за депутатськими мандатами їх потенційні власники справді не зупиняються ні перед чим. А ще в тому, що справа учасників Сіверськодонецького збіговиська біснуватих «від'єднанців», на жаль, живе і процвітає.