ВІДДІЛ КАДРІВ

14.03.2006

Яка команда буде останньою — японська чи російська?

      У новий сезон в'їхало 11 команд «Формули-1». Припинили своє існування «стайні» «Джордан» і «Мінарді», замість них прийшли три нові колективи.

      «Торо россо» — це фактично — «Ред булл-2», власне, навіть назва та сама, тільки не англійською, а італійською мовою.

      «Супер Агурі» базується у Великій Британії, свої виступи починає на старих болідах «Ерроуз», приведених у відповідність із новими стандартами з аеродинаміки й оснащених двигунами «Хонда». Двоє неврівноважених японських «камікадзе» в болідах цієї «стайні», якою керує колишній гонщик Агурі Сузукі, робить її основним претендентом на місце у «хвості» Кубка конструкторів (заявка вже зроблена: Іде в Бахрейні не фінішував, Сато — останній серед тих, хто доїхав).

      Третя нова команда — «Мідланд» із «тойотівським» двигуном. Якщо її гонщики, голландець або португалець, виграють якийсь Гран-прі, на подіум вони зійдуть під звуки... російського гімну на музику Александрова. Адже «Мідланд» хоч і «квартирує» у Британії, в Сильверстоуні, але забезпечується грошима російського бізнесу і формально приписана до Росії. До речі, офіційним тест-пілотом у цій команді є росіянин Роман Русинов, який, виходить, може взяти участь і в якомусь Гран-прі в разі травми або відмови Альберца чи Монтейро.

      Утім сподіватися на прослуховування всією «Формулою-1» гімну Росії не варто. Адже перший етап чемпіонату показав реальну силу «Мідланда»: Альбертц у Сахірі не фінішував, а Монтейро приїхав лише 17-м.

* * *

      Серед головних кадрових рокіровок міжсезоння — прихід у пару до Міхаеля Шумахера в «Феррарі» бразильця Феліпе Масси і, відповідно, відхід давнього напарника «червоного барона», більш титулованого гонщика з Бразилії Рубенса Баррікелло у «БАР-Хонду». Тут Рубіньйо нарешті перебуватиме на перших ролях і не змушений буде поступатися дорогою Шумахеру-старшому.

* * *

Склади команд на сезон-2006:

«Рено» — Фернандо Алонсо (Іспанія), Джанкарло Фізікелла (Італія)

«Макларен-Мерседес» — Кімі Райкконен (Фінляндія), Хуан-Пабло Монтойя (Колумбія)

«Феррарі» — Міхаель Шумахер (Німеччина), Феліпе Масса (Бразилія)

«Тойота» — Ярно Труллі (Італія), Ральф Шумахер (Німеччина)

«Уїльямс» («Уїльямс Косуорт») — Марк Уеббер (Австралія), Ніко Росберг (Німеччина)

«БАР-Хонда» — Рубенс Баррікелло (Бразилія), Дженсон Баттон (В. Британія)

«Ред булл» («Ред булл Феррарі» — Девід Култхард (В. Британія), Крістіан Клін (Австрія)

«БМВ-Заубер» — Нік Хайдфельд (Німеччина), Жак Вільньов (Канада)

«Мідланд» («Мідланд Тойота») — Крістіан Альберц (Голландія), Тьяго Монтейро (Португалія)

«Торо россо» («Торо россо Косуорт») — Вітантоніо Ліуцці (Італія), Скотт Спід (США)

«Супер Агурі» («Агурі Хонда») — Такума Сато (Японія), Юдзі Іде (Японія)